Çullama, çiğ dolma, uzak helva, çeşit çeşit deniz ürünleri... Bozcaada’nın kendisine özgü, Türk ve Rum kültürlerinden etkilenen, hikâyeli zengin bir mutfağı var. Son yıllarda evlerde ve restoranlarda pişen yemekler değişse de uzun süre anakaradan kopuk yaşadıkları için ada halkı mutfak kültürlerini korumayı başarmış.
#Ebru ErkeBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#YemekMichelin Rehberi yıldız alan ve listelerine giren restoranları geçen hafta açıkladı. İster yıldız verilsin, ister listeye konsun ama iyi bir meyhanemiz, balıkçımız ve kebapçımız yemek kültürümüzün temel yapıtaşlarını oluşturduğu için çok önemli. Yani anlaşılan o ki, Michelin’in artık ‘Ben yaptıysam doğrudur’ kafasından çıkması gerek...
#Ebru Erkeİtalya gıdanın geleceği konusunda önemli bir kararın öncüsü oldu. Euractiv’te okuduğum habere göre Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, hafta başında katıldığı bir toplantıda laboratuvarlarda yaratılan gıdaların üretimini, ithalatını ve pazarlamasını yasaklayacaklarını açıklamış.
#Müge AkgünMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiBence “Getirin o çucuğu bana” derdi. Yakılmış, yıkılmış vatanı gösterip o ana kadar yapılanları, yapmak istediklerini, hayallerini anlatırdı. Ve emin olun o genç, bambaşka bir milli şuurla bakardı hayata. Eğer bugün bunu gençlerimize aşılayamıyorsak kabahat o çocuklarda değil. O genci derhal salınız, yerine hepimizi tutuklayınız.
#Savaş ÖzbeyBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirÜnlü gurme Vedat Milor, Horeca Trend dergisine konuk oldu. Milor, Türk mutfağına dair açıklamalar yaptı. Milor, fiyatları her yaz gündem olan Bodrum hakkında ise “Bodrum herhalde Türkiye’de fiyat performans açısından yemek yenilecek en kötü yer” dedi.
#Vedat MilorElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİTürkiye’nin farklı lokasyonlarından incili restoranları ve yüzlerce lezzet noktasını buluşturan İncili Gastronomi Rehberi 2023, düzenlenen muhteşem bir etkinlik ile tanıtılarak raflardaki yerini aldı! Bu özel gecede, 2023’ün incileri de ödül töreni ile sahiplerini buldu. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? İncili Gastronomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#Restoran12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz Temel