Kalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiGenellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen Akdeniz anemisi, yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile saptanabilir ve koruyucu önlemler alınabilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen Akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Akdeniz AnemisiVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Anemi halk dilinde bilinen adıyla kansızlık pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Kansızlık, vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni taşıyan kırmızı kan hücre yoğunluğunun azalmasıdır. Bu sorun kan eksikliğine, hatta aşı kansızlığa neden olurken ten rengini de etkilediği görülmektedir. Kansızlık sorununu yaşayan kişilerin, tedavisi için mutlaka aşağıda belirteceğimiz belirtileri göz önünde bulundurarak bir uzmana danışması gerekir. Bunun yanında evde doğal ve bitkisel yiyeceklerle de kan eksikliği sorununa doktor kontrolü eşliğinde takviye yapılması mümkündür. Peki, kansızlık (anemi) neden olur, nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte, aşırı kansızlık belirtileri ve birebir iyi gelen yiyecekler
#KansızlıkDaha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#KansızlıkKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıBurcu ÇEKİN soruyor: Virüsün deniz suyundan geçmediği söyleniyor ama “Bu konuda henüz araştırma yok” ile “Kesinlikle geçmez” farklı şeyler. İnsanlar denize dalıp çıktığında ağzından, burnundan çıkan ne varsa denize bırakıyor. Aynı suya başkası da dalıyor. Yeri geliyor o su burna kaçıyor. Bulaşma nasıl olmaz?
#Gazetehaberleriİştahsızlık, solgun bir cilt gibi birçok çocukta görülen şikâyetlerin yol açtığı sebepleri bir türlü bulamasanız da tüm bunların arkasında yatan gizli faktörü göz ardı ediyor olabilirsiniz; Akdeniz anemisi… Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ersin Sarı, en çok Akdeniz ülkelerinde görülen akdeniz anemisini ve bilinmeyenlerini anlatıyor.
#Akdeniz AnemisiAkdeniz Anemisi taşıyıcısı, kalıtsal bir hastalık olan talaseminin çocuklara anne ya da babadan geçmesini ifade etmektedir. Adının Akdeniz Anemisi olmasındaki en büyük sebep ise görülme sıklığının Antalya, Muğla ve kıyı şeridinde fazlaca olmasından kaynaklanmaktadır. Dünyada her yıl 365 bin Akdeniz Anemisi hastasının olduğunu tespit eden sağlık örgütleri, Türkiye'deki Akdeniz Anemisi taşıyıcısının ise 1 milyon 300 bin olduğunu duyurmuştur. Peki, taşıyıcılık nasıl anlaşılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Akdeniz AnemisiTürk sporcusunun dopinge bakış açısını bir antrenör işte bu sözlerle açıkladı: "Bir Türk sporcusunun doping yapmasının bir kaç nedeni vardır. İlk olarak daha iyi olmak için. Kendi yeteneğine (yeteneksiz bile olsa) inandığı için. İkinci olarak da tüm dünyanın bunu kullandığına inandığı için. Denetimlerin artmasıyla sporcular doping kullandıklarını saklamak için ilginç yöntemlere başvuruyorlar. O yollardan ikisi; hamile kalmak ve kan transferi...
#SporYeşim Salkım, gittiği bir konserde eşi İlker İnanoğlu'nun eski sevgilisi Güzide Duran'la karşılaştığı anı anlattı: "Güzide kalkıp önümüzden geçti, oysa arkadan da dolaşabilirdi. Orada bir basın ordusu vardı ve onlar o anı kolluyorlardı. Ama nasıl da yakalamışlar o bakışı. Hatırlamıyorum, belki de 'Burada bu kadar basın varken neden buradan geçti? Ne gerek vardı' diye düşünmüşümdür."