Güncelleme Tarihi:
Genetik yolla kuşaktan kuşağa geçen Akdeniz Anemisi, çocukta kansızlıktan kemik zayıflamasına kadar birçok rahatsızlığa neden oluyor.
Halk arasında Akdeniz Anamesi olarak bilinen Talasemi hastalık tedavi edilmediğinde, kemiklerin güçsüz kalmasına neden oluyor, büyümeyi engelleyebiliyor.
2 yaş öncesi belirlenmeli
Talasemi Dayanışma Derneği’nin yayınında, hastalığın gelişimi anlatıldı. Kalıtsal bir kan bozukluğu hastalığı olan talaseminin kansızlığa neden olduğu belirtilirken, anne ya da babadan talasemi genini alan her çocuğun yüzde 50 hastalık riski taşıdığı kaydedildi. Akdeniz anemisi olan çocukların 2 yaşına gelmeden hastalanıp kan tranfüzyonuna ihtiyaç duyduğu belirtilirken, bunun tedavi edilmemesi halinde hastanın kansızlığının kötüye gideceği, çocuğun gelişmesinin duracağı, dalağında büyüme başlayacağı ve karnının şişeceği belirtildi.
Kemik iliği genişliyor
Hastalığın çocuğun vücut yapısında da bozulmaya neden olacağı ifade edilirken, 'Kemik iliği kemik içinde genişler ve gereğinden çok alyuvar (kırmızı kan hücresi) yapmak için uğraşır. Bütün bu çabalar boşunadır. Yaptığı alyuvarlar yeterli hemoglobini taşımazlar ve kemik iliğinden dışarı çıkmadan ölürler. İliğin bu aşırı çabası, kemiklerin genişlemesine, zayıf düşmesine ve şeklinin bozulmasına neden olur. Yanak ve alın kemikleri fırlamaya başlar. Çocuğun yüzü, herkesin uzaktan bile farkedebileceği şekilde karakteristik bir görünüm alır. Zamanla yıpranan alyuvarları yokedecek olan dalak, yeni ve taze alyuvarlara da zarar vermeye başlar. En sonunda dalak, çocuğun sağlığını iyice bozar, hastalığın kötüye gitmesine neden olur' denildi.
Tedavi deformasyonu azaltıyor
İyi tedavi edilen talasemi hastasının, tedavi edilemeyenlere göre kansızlık durumunun daha iyi olduğu bildirildi. Tedavi ile talasemide aneminin yok olmayacağı kaydedilirken, 'Ancak büyüme ve gelişme ile yüz ve kemik yapısı normal görünür' denildi. ANKA