Kamuda müsteşar, genel müdür, başkan düzeyinde kadın yönetici parmakla gösterilecek kadar azken, bugün Cumhuriyet tarihinde üçüncü kez müsteşarlık koltuğuna bir kadın atandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarlığı'na Nesrin Çelik getirildi. Çelik, 1994 yılında Hazine Müsteşarlığı'na atanan Ayfer Yılmaz ile 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Esengül Civelek'in ardından müsteşarlık koltuğuna oturan üçüncü isim oldu.
#AnkaraProblem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme FırsatıAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoMillî Eğitim Bakanlığı tarafından yeni müfredatta ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dâhil olmasını sağlamak amacıyla 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kursları açılacak. Söz konusu kurslar halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak. Kurslara katılmak isteyenler MEB’in resmi internet adresinden başvuru yapabilecek.
#Maarif Modeli Ebeveyn OkuluGösteri dünyasının ünlülerinin her birinin aileleriyle ilişkisi farklı farklı. Bazılarının kendilerini büyüten anne ve babalarıyla aralarında uçurumlar vardır hep... Kimi bu durumu yıllar sonra yumuşatsa da kimi de hayatı boyunca farklı sebeplerle anne ve babasıyla görüşmez.
#Jennifer GarnerEğitim gönüllüsü Aylin Keller, Almanya’da yaklaşık 20 yıldır bir yandan çocuklar için çok dilli kitap yayıncılığı yaparken, diğer yandan da toplumu eğitimde çok dilliliğin önemi konusunda aydınlatmaya çalışıyor. Son olarak Mainz’da bir anaokulunda velilere, daha sonra da çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesi için çaba gösteren gönüllülere yönelik toplantılara katılarak çok dilli kitapların çocukların gelişimine katkılarını anlattı.
#AlmanyaOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk Yazar‘Gibi’ dizisinde canlandırdığı Ersoy karakteriyle çok sevilen Ahmet Kürşat Öçalan bu defa 8 Kasım’da vizyona girecek komedi filmi ‘Baba Beni Güldürsene’ ile karşımızda. Öçalan’la buluştuk; ailesini, kariyerini ve yeni filmini konuştuk: “Oyunculuğuma ve mizah anlayışıma okul hayatımın çok etkisi oldu.”
#Ahmet Kürşat Öçalanİnsan bir kraliyet ailesinin üyesi olarak dünyaya geldiğinde sayısız ayrıcalığa da sahip olur. Üstelik daha annesinin karnından çıkar çıkmaz... İngiliz kraliyet ailesinin gözde çifti Galler Prensi William ve Galler Prensesi Kate Middleton'ın üç çocuğunun en büyüğü olan George da "ağzında gümüş kaşıkla" dünyaya gelen o ayrıcalıklı çocuklardan biri.
#Prens GeorgeEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk YazarÜnlüler dünyasında insanın gözlerini parlatan başarı öykülerini duymuşsunuzdur mutlaka... Yoksulluk içinde dünyaya gelen bir çocuk, ilerleyen yıllarda çalışıp emek harcayarak şöhrete kavuşur. Elbette aynı zamanda eskiden hayal edemeyeceği kadar çok paraya da! Sonra da hayatının geri kalanını refah içinde geçirir.
#Tori SpellingSelin Sümbültepe Hatay’ın kadim topraklarında yankılanan bir ağıt olan ‘Meryem Meryemti’yi tekli olarak yayımladı. Geçmişle bugün arasında adeta bir köprü kuran genç müzisyen bir yandan müziğiyle köklerine tutunurken bir yandan da 6 Şubat depremlerinde kaybettiği anne-babası için adalet arıyor.
#Selin Sümbültepeİtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması içerdiği ağır koşullarla Osmanlı Devleti’ni savunmasız ve çaresiz bırakmıştı. Antlaşmanın maddelerine dayanarak İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarını dört bir taraftan işgal etmeye başlamıştı.
#Konuk Yazarİnsanın bir kraliyet ailesinde dünyaya gelmesi önemli bir durum elbette. Daha doğrusu bir şans... Onca zenginlik, kelimenin tam anlamıyla hanlar, hamamlar, malikaneler... Hele bir de gelecekte dünyaya geldiği ülkenin tahtına çıkmak varsa işin ucunda...
#Prens LouisEğitim ve iş yaşamında başarılı olan birçok insan, kişisel ve sosyal yaşamlarında aynı başarıyı gösteremiyor. Bir zeka alanının insanı bütün olarak başarıya götürmediği biliniyor. Yapılan araştırmalar duygusal ve sosyal becerileri gelişmiş bireylerin özel ve mesleki yaşamlarında daha başarılı ve mutlu olabildiklerini gösteriyor.
#Konuk YazarÖğrenme güçlüğü; çocukların akademik başarılarını, bilişsel ve dil gelişimlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen ancak normal ve normalin üzerinde zeka seviyesi ile seyreden bir bilişsel bozukluk. Öğrenme güçlüğü olan çocuk dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşar. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk çekmesine neden olan ve mevcut koşullarda ömür boyu devam eden bir süreç.
#Öğrenmede Güçlük Yaşayan ÇocuklarŞöyle bir baktığınız zaman gösteri dünyasının ünlüleri arasında çok başarı öyküsü görürsünüz... Gerçekten derin bir yoksulluktan gelip bugün göz kamaştıran bir hayat süren ünlülerin sayısı hiç de az değil.
#Katy PerrySekiz yıl içinde oyunculuk mesleğinde adım adım ilerledi. “Bugün, dün hayal ettiğim tepemdeyim, yarın yine hayal ettiğim tepeye çıkmaya çalışacağım, o tepeler bitmeyecek benim için” diyor. Bu defa “Hayatımın kariyer anlamında en büyük yükünün altına girdim” dediği bir işle karşımıza çıkıyor. Aytaç Şaşmaz’la 16 Şubat’ta vizyona girecek ‘Hatıran Yeter’ filmi için buluşuyoruz; hayatını, aşkı, hatıralarını ve rolünü konuşuyoruz: “Psikolojim bozuldu, kendi benliğimden uzaklaştım.”
#Aytaç Şaşmaz