Ağzı açık, Şanlı Urfa yöresine ait bir hamur işidir. İç harcı yöreden yöreye değişiklik gösterebilen ağzı açık, adını görüntüsünden alıyor. Orta kısmı arzu edilen şekilde açık bırakılan bu hamur işi, her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabilir. Peki, hamur işi ağzı açık nasıl yapılır? İşte, adım adım ağzı açık tarifi...
#Ağzı Açık Nasıl YapılırDünya çapındaki tüm deniz ve okyanuslarda birçok deniz hayvanı bulunmaktadır. Bu deniz hayvanlarından bazısı yenirken bazısı da tüketilmeye uygun canlılar değillerdir. Deniz ürünlerinden en fazla tercih edileni ise balık çeşitleridir. Denizlerde yaşayan pek çok tür balık vardır. Peki hani balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Hani balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Yılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoKuru üzüm, hem yetişkin hem de çocuk sağlığı için faydalı bir besin. Mineral ve demir açısından zengin olan üzüm kuru veya yaş olarak tüketilebiliyor. Yazın lezzetli üzümlerini kurutarak kış aylarına taşıyabilirsiniz. Peki evde üzüm nasıl kurutulur? İşte güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları...
#Üzüm Nasıl KurutulurMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaLeziz bir yoğurt yapmanın pek çok püf noktası var. İyi bir süt bulmak, doğru sıcaklığı ayarlamak şart. Maya konusu da önemli. Yenebilir çiçeklerden de maya yapılabildiğini biliyor muydunuz? Ağaçlar çiçeklenmişken yaban mayası yapmanın bence tam zamanı.
#YogurtKolay malzemeleri ve pratik yapımıyla çay saatlerinize eşlik edecek bir tarif olan gelin bohçası Hindistan cevizi ve kakaonun eşsiz uyumuyla karşınızda. Hafif tatlı sevenlerin vazgeçilmezi olacak gelin bohçası tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları hemen aşağıda…
#Gelin BohçasıSalgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiHicri takvimin ilk ayı olan ve halk arasında “aşure ayı” olarak da bilinen muharrem 20 Ağustos Perşembe günü başladı. Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen aşure günü ise 29 Ağustos günü idrak edilecek. Şimdiden birçok evde kazanlar kaynamaya, mis kokulu aşureler komşularla paylaşılmaya başladı bile. Peki iyi bir aşure nasıl yapılır? Lezzetli aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte nefis aşureler yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler…
#Aşure Nasıl Yapılır'Kendi ekmeğini kendin yap' trendi son yıllarda hızla yükseliyor. Hele ki şimdi arama motorları ekmek tarifi arayanlarla dolu. Ne de olsa mutfakta daha çok vakit geçirebiliyoruz. Bu dönemde, çeşit çeşit ekmek yapabilir, sıcacık, taze taze yiyebiliriz. Tek ihtiyacınız biraz cesaret, un ve su! Ve sizin için şeflerden aldığımız tarifler...
#EkmekHicri takvimin ilk ayı olan ve halk arasında “aşure ayı” olarak da bilinen muharrem 31 Ağustos Cumartesi günü başladı. Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen aşure günü ise 9 Eylül günü idrak edilecek. Şimdiden birçok evde kazanlar kaynamaya, mis kokulu aşureler komşularla paylaşılmaya başladı bile. Peki iyi bir aşure nasıl yapılır? Lezzetli aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte nefis aşureler yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler…
#Aşure Nasıl YapılırTurşu özellikle kış aylarında sofralarımızda kendine geniş bir yer bulan çok önemli bir lezzet kaynağı. Marketlerde ve ünlü turşucularda nefis turşular bulmak mümkün elbette ancak ev yapımı turşunun yerini de hiçbir şey tutmuyor. Siz de kış hazırlıklarına şimdiden başlamak istiyor ve evde turşu yapımının inceliklerini araştırıyorsanız içeriğimizde mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaların altını çizdik. Bu uyarıları okumadan turşu yapmaya başlamayın.
#Turşu Nasıl YapılırRamazan bayramına sayılı günler kala bayram baklavası telaşı da başladı. Baklava sektörünün önde gelen isimleri ve üreticiler, iyi baklava seçimi ve baklavanın doğru saklama koşullarına dair ipuçlarını tüketicilerle paylaştı.
#Baklavanın Püf NoktalarıAşure hem lezzetiyle, hem de manevi değeriyle sofralarımızda çok özel bir yere sahip bir tatlı. Genellikle “aşure ayı” olarak bilinen Muharrem’de pişirilen aşurenin kökenleri Nuh tufanına dayandırılıyor. Herkesin aşure tarifi ve tercihi farklı olsa da iyi bir aşure pişirmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.
#AşureViyanalılar için “iyi yaşamak” bir sanat; her işlerine küçük detaylar ve son dokunuşlar eklemeyi seviyorlar. Kafeler müşterilerine günlük gazeteleri bile çıplak haliyle değil, “ahşap okuma çubuklarına” sıkıştırarak veriyor; sokaklardaki trafik lambaları “herkese toleransı” simgeleyen, üzerlerinde kalplerin attığı çiftleri göstererek yanıyor. Viyana sokaklarında büyük ve tarihi heykelleri, bezemeleri gözden kaçırmak imkansız ama şehri bir de insanı mutlu eden bu ince detaylara bakarak gezin derim. Bir haftalık kaçamak yapmak isteyenler için Viyana seyahatimden notlar...
#ViyanaÇorum, Hitit başkenti Hattuşa ile 1986’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Kent valiliği uzun yıllar sonra kültür turizminde önemli bir hamle başlattı. Geçen yıl Hitit yerleşimlerinin çevresindeki eski yolları işaretlendi, toplamı 380 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru, 400 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu. Atılım bu yıl da gastronomi ve yürüyüş turizmine açılan Kızılırmak havzasıyla sürüyor. Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu için 25 güzergahta toplam 190 kilometrelik yürüyüş yolu işaretlendi. Ayrıca 606 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu, 1186 kilometrelik cip safari güzergahı, lezzet durakları belirlendi. 702 kilometrelik manzaralı araç yolu haritası hazırlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı parkurların haritaları kitap ve web sitesine dönüştürüldü. Çorum şimdi bu zenginliğini 18 Mayıs’ta başlayacak üç günlük festivalle duyurmaya hazırlanıyor.