Dışarı çıkma korkusu olarak da bilinen agorafobi vakaları pandemi döneminde artış gösterdi. Tek başına ev dışına çıkamama, açık ve kalabalık alanda olamama, duraklarda sıra bekleyememe, köprü üzerinde ya da trafikte panikleme gibi durumları içerir. Peki, Agorafobi ne demek, belirtileri neler? İşte TDK'ya göre agorafobi anlamı
#Agorafobi Ne DemekToplumumuzda pek çok kişi Agorafobi ile muzdarip bir hayat sürmektedir. Agorafobi kişinin gündelik hayatını etkileyen önemli bir ruh sağlığı problemidir. Bu ruh sağlığı hakkında pek çok kişi de tedavi görmektedir. Peki, Agorafobi ne demek? Agorafobi belirtileri nedir? Agorafobi hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Agorafobi Ne Demek?Celine Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine DionAnksiyete bozukluğunun belirtileri ve tedavi yöntemleri gündemde yer alıyor. Anksiyete bozukluğu ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Anksiyete bozukluğu olan bir kişi, ‘tekrarlayan düşüncelere veya endişelere sahip olan’ olarak tanımlanıyor. Yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak, agorafobi, toplumsal kaygı bozukluğu, travmatik stres bozukluğu, seçici konuşmazlık (mutizm), ayrılma kaygısı bozukluğu anksiyete bozuklukları arasında yer alıyor.
#Anksiyete BozukluğuTıpta ‘Agorafobi’ olarak bilinen alan korkusu, insanlarda yaygın olan bir problemdir. Bilim adamları Agorafobisi olanların, mağazalara, tünellere, süpermarketlere gitmekten, asansörlere binmekten korktuklarını, bu kişilerde beynin bazı sinyalleri yanlış değerlendirdiğini bildiriyor. Peki, agorafobi tam olarak nedir? Alan korkusu ne demek?
#AgorafobiEvden çıkmakta zorlanıyor, kalabalık ortamlarda bulunmak istemiyor, tünele girmekte, sinema veya tiyatroya gitmekte hatta kapalı otoparklarda bulunmaktan ve asansör, uçak, otobüse binmekten korkuyorsanız agorafobi olabilirsiniz! Uzm. Klinik Psikolog Serkan Elçi, agorafobi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#AgorafobiÇoğumuzun bir “fobisi” var ama kimimiz hafif olduğundan ciddiye almıyor, kimimiz de utanıp gizliyor! Ne var ki basit bir fobi bile bazen hayatı zehir edebiliyor. Dişçi korkusu, kapalı mekân korkusu, yükseklik korkusu fark etmiyor, hangisi olursa olsun her fobi hayatımızın tadını, akışını az ya da çok ama mutlaka etkiliyor. İşte en sık görülen fobiler...
Panik bozukluğu, sadece yetişkinlerin sorunu değil. Çocuk ve ergenlerde de görülebiliyor. Hatta ağır depresyon geçirme, intihar etme ve alkol bağımlısı olma riskini artırıyor. Panik bozukluk, çocuk ve ergenlerde kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerle başlıyor. Beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve tekrarlayan yoğun korku veya rahatsızlık dönemleriyle devam ediyor.