Kasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıBu hafta, Agora Kitaplığı’nın yedi sene aradan sonra tekrar bastığı Piyes Yazma Sanatı kitabını okuyorum. Daha başlangıçta diyor ki, “Her insan dünyaya benzersiz bir yetenekle gelir. Ama hayatı boyunca bu yeteneğinin ne olduğunu keşfedemeyebilir!” Ne korkunç değil mi!
#KitapÇizgi romanlar uzun süredir farklı anlatım türlerinde araç olarak kullanılıyor. Gazetecilikte de belgeselde de bir mecra olarak kabul görür oldular. Üstelik sevindirici bir şekilde Türkçeye çevrilme hızlarında da ciddi bir artış var. Tarihe yön veren devrimler, direnişler, ikonik isimler, yakın tarihin olayları ya da sanatçılar çizginin diliyle çıkıyor karşımıza...
#Çizgi Roman5 Mayıs 2006’da 80 yaşında hayata veda eden usta yönetmen Atıf Yılmaz, sinemamız açısından hiçbir zaman unutulmayacak ve her geçen gün filmleri daha çok izlenip hakkında daha çok konuşulacak isimlerden birisi. Şimdi usta yönetmen ile ilgili bildiklerimizi tekrar gözden geçirip, bilmediklerimizi öğrenme vakti…
#Atıf Yılmaz2009 yılı başından ekim sonuna kadar 410 yeni yerli roman yayımlandı. Peki siz bunlardan kaçını okumayı başardınız? Önümüz yılbaşı ve yeni yılda yapılacaklar listesini hazırlamak için defterleri açmanın vakti geldi. O maddelerin arasına 2009’da yayınlanmış ama bir türlü okumaya fırsat bulamadığınız kitaplar da girsin diyorsanız, işte size en iyileri.
Yarın Almanya’da genel seçim var. Eğer Merkel beklenenden büyük bir oy kazanır ve koalisyon ortağı Sosyal Demokratları bırakıp, Hür Demokratlarla iktidar olabilirse, Türkiye’nin AB’ye üyelik ümitleri daha da kırılacak. Türkiye açısından bu hafta sonunun en önemli olayı, bu seçimlerden çıkacak iktidarın rengi olacak.
İKİ ciltlik "Kürt Şiiri Antolojisi"ni (Agora Kitaplığı) hazırlayan Selim Temo ile yapılan söyleşiye Birgün Gazetesi’nin attığı başlık: "Kürt şiiri sözcüğü keşfetti!" (14 Ekim 2007). Gökhan Gencay’ın yaptığı söyleşiyi çok dikkatli okudum. Bu cümleyi Selim Temo söylememiş, marifet gazetenin. Bir metin sözcüğü keşfetmeden zaten şiir olamaz. Gazeteciler şiir, edebiyat ve sanat işlerinde çok daha dikkatli olmalı.