Sakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#SağlıkVücudundaki uyuşma ve karıncalanma hissi nedeni ile hastaneye giden ABD'li gazeteci Kelly Rissman, uzun bir süre baş ağrısı, yorgunluk, görüşte bulanıklık gibi semptomlarla boğuştu. Doktorları bile bir dönem beyin tümöründen şüphelenip tarama yaptı ancak genç kadını yürüyemeyecek hale getiren sorun bambaşka çıktı.
#B12 Eksikliği27 yaşındaki Charlotte Webster-Salter, 20'lik dişlerinden kaynaklandığını düşündüğü ağız yaraları nedeni ile 2 yıl acı çektikten sonra kanser teşhisi aldı. Uçuş görevlisi olarak çalışan kadının dilindeki tümörlü kısım kesilerek bacağındaki bir kasla değiştirildi. Genç kadın şimdi yaşadığı inanılmaz tecrübeyi anlatarak hastalık hakkında farkındalık oluşturmayı umuyor.
#Ağız KanseriÇocuklarda karşılaşılan ağız içi yaralar, genel olarak çeşitli besin değerlerinin eksikliği nedeni ile kaynaklanır. Aynı zamanda doğru bir beslenme programı ya da gıda takviyeleri ile kolaylıkla giderilebilir. Ağız ülseri şeklinde de bilinen ağız içi yaraları, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen basit sağlık sorunları içinde yer alır. Çocuklarda AFT (ağız yarası) neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukB12 vitamini vücudunuz için pek çok şey yapar. Örneğin, DNA'nızı ve kırmızı kan hücrelerinizi oluşturmaya yardımcı olur. Vücudunuz B12 vitamini yapmadığından, onu hayvansal gıdalardan veya takviyelerden almanız gerekir . Ve bunu düzenli olarak yapmalısınız çünkü vücudunuz uzun süre B12 vitamini depolamaz. Bu nedenle B12 eksikliği vücudunuzda sağlıklı olmak için ihtiyacınız olan vitaminlerden biridir. Peki, B12 eksikliği neden olur, hangi hastalıklara yol açar? İşte, B12 eksikliği belirtileri ve iyi gelen yiyecekler...
#B12 EksikliğiAğız ülseri sürekli olarak ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesidir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan ağız ülserinin kendine özgü belirtileri bulunmaktadır. Ağız ülserinin tanısı ve tedavi yöntemleri yer almaktadır. Son günlerde ağız ülseri hastalığı ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, ağız ülseri nedir? Ağız ülseri neden oluşur? Ağız ülseri belirtileri nelerdir? Ağız ülseri tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Ağız ÜlseriHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş Otuİngiltere'de yapılan araştırma, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan çocukların yaklaşık yüzde 15'inde semptomların 5 haftadan fazla devam ettiğini gösterdi. "Uzun Kovid-19" geçiren çocuklarda görülen semptomlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, beyin sisi, kas ağrısı, havale ve felç yer alırken, uzmanlar okullar açıldığında daha fazla önlem alınmasını istedi
#ÇOCUKDüzenli diş kontrolüne gitmek sağlığınız açısından çok önemli. Ağız sağlığınızın bozuk olması uzun zamandır kalp hastalığı ve diyabetle ilişkilendirilmekteydi. Yeni araştırmalar, ağız sağlığı ile karaciğer kanseri arasında da bağlantı olabileceğini gösteriyor..
#GastrointestinalMayıs Papatyasının faydaları ve zararları bu değerli bitkiyi kullanmak isteyen vatandaşlar tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Pek çok yararı bulunan Mayıs Papatyası'nın alerjisi bulunan insanlara karşı ise zararlı yanları yer alıyor. Peki, Mayıs Papatyasının faydaları ve zararları nelerdir? İşte bilgiler.
#Mayıs PapatyasıKarahindiba ve kadife çiçeğinin akrabası olan koyungözü çok yıllık bir bitkidir. Asgari bir özen gösterildiğinde bile yıldan yıla küçük papatyaya benzeyen bir sürü çiçek açar. Peki Koyungözü çiçeğinin insan sağlığındaki önemli yeri nedir, hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
#MigrenMersin'de özel bir hastanede mide balonu operasyonu sırasında hayatını kaybeden gencin haberini duyduktan sonra pek çoğumuzun kafasında bu operasyon ile ilgili pek çok soru işareti belirdi. Biz de kilo vermekte zorlanan birçok insanın başvurduğu bu ameliyatsız zayıflama yöntemini Genel Cerrahi Op. Dr. Fırat Tutal ile enine boyuna masaya yatırdık.
#ObeziteUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüBu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp Sağlığı