Dişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıTürkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıProbiyotikler ağız florasındaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterileri ise azaltarak etki eder. Ağız bakterileri ile ilgili gerekli önlemler alınmazsa çiğneme ve diş fırçalama sırasında kana geçerek vücutta kalp kapakları, aort anevrizmaları, beyin apsesi ve eklemlerde hastalığa neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, diş eti hastalıklarına yol açan bakterilerin kalp hastalıkları, inme, prematüre ya da düşük kilo ağırlıklı bebekler, üst solunum yolu infeksiyonları, diyabet ve şişmanlık, romatoid artrit gibi hastalıklarla da ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
#ProbiyotikAğız sağlığı vücuttaki tüm organları ilgilendirir. "Ağzımız hastalıklara neden olan bakterilere açılan en önemli giriş kapısıdır. Diş eti iltihabı veya derin çürükleri olan kişilerde bu bakterilerin kana karışması ve organlarımıza hızla ulaşması çok kolay olacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir beden, sağlıklı bir ağızdan geçer" diyen Diş hekimi Pertev Kökdemir önemli bilgiler verdi.
#Ağız SağlığıAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraYakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş SağlığıABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkPırıl pırıl sağlıklı dişlere sahip olanlar genetik olarak şanslı elbette ancak yiyip içtiklerimiz de bir o kadar önemli. Peki dişleri aşındıran, çürük oluşumuna zemin hazırlayan hatalar neler?
#Diş Sağlığıİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirAğız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıDil yüzeyi dokusu nedeniyle bakteriler için adeta bir sığınak. Bu nedenle ağız sağlığı ve hijyeni için son yıllarda dil kazıma aparatları oldukça popüler oldu. Dil temizlemenin elbette faydaları var ama bazı uzmanlar ağız kokusu ya da diş eti problemi olmayanların buna ihtiyacı olmadığını söylüyor. Biz de 9 soruda artıları ve eksileri ile dil kazıma işlemini mercek altına aldık.
#Diş SağlığıHemen hepimizin hayatının merkezinde olan cep telefonlarıyla ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırma, telefonların tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulundurduğunu ortaya koydu. Üstelik toplu taşımada, yemek masasında, tuvalette elimizden düşürmediğimiz cep telefonları ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Çağrı Büke ile konuştuk. İşte merak edilenler...
#BakteriLimon tuzu güçlü bir ödem söktürücü olduğu için hızla kilo vermeyi sağlar. Metabolizmayı hızlandıran limon tuzu vücudu bakterilere karşı korumaktadır. Diş taşını engelleyen limon tuzu ağız bakımına da yardımcı olur. Limon tuzu saçları da güçlendirir. Limon Tuzunun faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Limon tuzu neyden ve nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.
#Limon TuzuTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkPek çok kişi için diş sağlığının önemi oldukça büyüktür. Kişiler, sağlıklı dişlerle daha kaliteli bir hayat sürebilir. Herkes için diş ve diş eti sorunları çok önemli bir sorun haline geldi. Çekilmeyen sorunların yaşanmasının dışında tedavi edilmediği zaman çok daha kötü bir hal alıyor. Aynı zamanda kişiler diş beyazlatma yöntemine başvurur. Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#Diş BeyazlatmaHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde hemoroid hastası bir kişinin sülük tedavisi yaptırdıktan sonra ölümden döndüğü haberleri, bu tedavi yöntemini yeniden gündeme taşıdı. Yanlış yapılan işlemlerin ya da hijyenik olmayan koşulların hayati sonuçlara neden olabildiği sülük tedavisi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanlarına sorduk.
#Sülük TedavisiDamak yanığı sürekli olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Damak yanığına iyi gelen bitkisel çözümler bulunmaktadır. Damak yanığı için yapılması gereken bir takım durumlar vardır. Özellikle damak yanığı sıcak yemek tüketmek sonucu ortaya çıkabilmektedir. Peki, damak yanığına ne iyi gelir? Damak yanığı şikayeti yaşayan bir kişi ne yapması gerekir? Damak yanığı nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#Damak Yanığına Ne İyi Gelir?