Deprem toplanma alanları ya da acil durum toplanma alanları sorgulanıyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kenti etkiledi. Bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Yıkıcı depremin ardından avil toplanma alanları merak ediliyor. e-Devlet ile hizmete sunulan 'Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama' ekranıyla ilgili şehirdeki toplanma alanları öğrenilebiliyor. Peki deprem acil durumu toplanma alanları e-Devlet ile nasıl öğrenilir? İşte adım adım AFAD deprem toplanma alanı sorgulama...
#Deprem Toplanma AlanıDeprem toplanma alanları nerede, sorusu Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası merak ediliyor. Uzmanlar, artçı sarsıntılar sebebiyle depremin meydana geldiği illerde evlere girmenin riskli olduğunu vurguluyor. 7.7 şiddetindeki deprem Gaziantep, Malatya, Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi birçok ilde hissedildi. Yaşanan deprem sonrası güvenli olarak bölge kabul edilen il, ilçe ve mahalleler deprem zedeler tarafından merak ediliyor. e-Devlet üzerinden güncel deprem alanları sorgulanabiliyor. Peki AFAD Deprem toplanma alanları nereler, nasıl sorgulanır? İşte, 2023 e-Devlet deprem toplanma alanları sorgulama
#Deprem Toplanma Alanları Sorgulama200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Bakan Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi. Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.
#Mehmet ÖzhasekiKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremine çevrildi. Bursa AFAD afet raporunda Bursa'nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa'da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.
#BursaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulÜlkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat KurumKahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma Alanıİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#DepremİBB’nin olası İstanbul depremi için hazırladığı acil eylem planına göre, vapurlar yüzer hastane ve geçici barınma alanı olacak. 94 metro istasyonu lojistik merkezi ve geçici sağlık tesisi şeklinde düzenlenecek. Kapanacak yollardaki ulaşım da bisiklet ve elektrikli scooter’larla sağlanacak.
#DEPREMİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı. İmamoğlu, "Uzmanlarla birlikte hazırladığımız 'Deprem Eylem ve Müdahale Planı'yla birlikte, deprem hazırlıklarımızı bugünden itibaren daha ileri bir aşamaya taşıyoruz. Bu hareket planına uygun olarak, afet hazırlık dahil, bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız" dedi. İmamoğlu, "Biz, bugün itibarıyla, İstanbul'u depreme dirençli bir kente dönüştürme konusunda kararlıyız, cesuruz. Biz, artık duramayız. Hepimiz biliyoruz ki; İstanbul durursa, Türkiye durur. İstanbul durursa, Türkiye diz üstü çöker. Bizim için bu, bir başlangıç. Bu amaçla, bugün itibarıyla sahaya çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiYaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından hepimizin aklında aynı sorular var: Neyi farklı yapabilirdik, hangi önlemleri alabilirdik ve can kayıplarını nasıl önleyebilirdik? 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin 9 saat aralıkla meydana gelmesi bize neler söylüyor? İTÜ’den, ODTÜ’den jeoloji öğretim görevlileriyle ve Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile konuştuk. Yerbilimleri alanında ülkenin en yetkinleri faydaki hareketi ve sonuçlarını yorumladı…
#DepremSon dakika haberi... AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının kaybının 5 bin 894'e yükseldiğini açıkladı. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzmanlar deprem için 'dünyada örneği yok' diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hal ilan edildiğini de duyurdu. Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu. Deprem sonrası alt yapı çalışmaları ve Hatay'da depremden hasar gören havalimanı pistine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Pist şu an tamir ediliyor." dedi.
#DepremHürriyet Ankara’ya ‘Deprem Mesafe Tanımıyor’ diyerek uyarılarda bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen bu kez, pek çok süreçte hayati önem taşıyan acil toplanma alanlarının önemine dikkat çekti. Özmen, ”Toplanma alanının önceden görülmesi ve alana gidiş için alternatif yolların önceden belirlenmesi hayati bir öneme sahip” dedi.
#Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent ÖzmenKocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, İzmir'de meydana gelen 4.9'luk depremde bir caminin minaresinin hasar gördüğünü belirterek, "Camiler afet sonrasında lojistik alan olarak kullanılabilir. Kısa bir süre için vatandaşlar orada zaman geçirebilir, geceyi orada geçirebilir, ihtiyaçlarını karşılayabilir. O nedenle camiler bizim için önemli alanlar. Özellikle depremlere dayanıklı olup olmadığının elden geçirilmesi gerekiyor. Burada en büyük tehlikeler minareler olarak görülüyor. Mutlaka minarelerin elden geçirilmesi lazım" dedi.
#DepremMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti.
#DepremMarmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. Sonrasında yaşanan sarsıntılar ile deprem haritası değişti, riskler arttı. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 2019 yılında yürürlüğe giren ‘Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’daki riskin yüzde 30-50 oranında arttığına dikkat çekti
#Marmara Depremi