İstanbul’un göbeğinde gezilecek yerlerin başında gelen Aşiyan Müzesi, tarihi dokusu ve eşsiz görselleri ile birlikte huzurlu dakikalar geçirmeyi sağlayan müzeler arasında yer alıyor. Sizler için Aşiyan Müzesi’nin özellikleri, giriş ücreti, ziyaretçi saatleri ve adresi gibi tüm konular hakkındaki bilgileri derledik.
#Aşiyan MüzesiArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaTrolün biri Arda Turan’a atfedilen bir laf ortaya attı: “Hayatında Orhan Veli Gencebay’ın kitabını eline almamış adamlar bana cahil diyor.” Bir yayın organı ciddiye alıp tweet’ledi; sosyal medya, WhatsApp grupları, forumlar bir anda birbirine karıştırılmış ünlü isimleriyle doldu. Kötü bir şey değil canım, biraz neşelenmiş olduk işte. Ziyan olup gitmesin, memleketçe yaptığımız bu zihin jimnastiğini hele bir kayıt altına alalım... Ama dikkat: Arka arkaya okuyunca bildiklerinizi de karıştırma riski içeriyor!
#Savaş ÖzbeyEşber, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ele aldığı bir eserdir. Eşber eserinin konusu Büyük İskender’in Hint seferi sırasında yaşadığı tarihi manzum trajedisidir. Aynı zamanda bir tiyatro oyunu olarak da sergilenir. Eşber kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.
‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devletinin batılılaşma yolunda attığı ilk adımdır. Tanzimat Fermanı yalnızca devlet idaresini ve sosyal hayatı değil Osmanlı edebiyatını ve kültürünü de derinden etkilemiştir. Tanzimat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimOsmanlı sanat hayatında derin izler bırakmış Şehzade Abdülmecid Efendi, çoğu ilk kez yan yana gelmiş seçkiyle Sabancı Müzesi’ne (SSM) konuk oluyor. Resmin yanı sıra hat, müzik ve edebiyatla da ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini yarın açılıyor. Sabancı Holding’in desteğiyle açılan sergi 1 Mayıs 2022 tarihine kadar sürecek.
#Şehzade’Nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid EfendiSon dönemde mektuplardan oluşan kitapların sayısında hayli artış gözlemliyorum. Edebiyatçı, sanatçı mektuplaşmalarından tarihi kişiliklerin yazdıklarına kadar... Mektup hem edebi bir tür hem de tarihi belgedir. Mektupların yazı tarihimizdeki yerini hatırlatmakta fayda var.
#Namık Kemalİnsanların en çok sevdiği edebi türlerden birisi şiirdir. Çok önemli ve sevilen şairlerin bulunduğu Türk Edebiyatı'nda şiirlerin birçok özelliği olduğu görülmektedir. Bu özellikler öğrenildiği zaman şiirleri anlamak daha kolaydır. Sizler için Konularına göre şiir türleri nelerdir, kaça ayrılır? Türk edebiyatındaki şiir çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Cenap Şahabettin Türk edebiyatının önemi şair ve yazarlarındandır. Edebiyatımıza kazandırdığı çok çeşitli eserleri bulunmaktadır. Bu yüzden ilgili şair dikkatleri üzerine her dönem toplamayı başarmıştır. Cenap Şahabettin kimdir, kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, eserleri ve kitapları, eserlerinin özellikleri hakkında detayları derledik.
#Cenap Şahabettin Kimdir?Türk Edebiyatı'nda yer alan çok başarılı şairler bulunmaktadır. Bu şairler sahip oldukları kişilikler ve eserleri ile çok büyük bir etki yaratmışlardır. Ahmet Haşim'de çok önemli şairlerden birisi olarak birçok eser meydana getirmiştir. Ahmet Haşim kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ahmet Haşim Kimdir?Abdülhak Hamit Tarhan edebiyat alanında yer alan oyun yazarıdır. Oyun yazarı olarak geçtiği gibi Türk şair ve diplomat olarak da geçmektedir. Abdülhak Hamit Tarhan'ın Türk Edebiyatından önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu amaçla edebiyat kaynakları yazarın hayatına, eserlerine ve edebi kişiliğine yer vermiştir. Abdülhak Hamit Tarhan kimdir, kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, eserleri ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
#Abdülhak Hamit Tarhan Kimdir?Türkler sahne gereksinimlerini Tanzimat dönemine kadar geçen dönemde Karagöz, Meddah ve Orta Oyunu ile karşıladılar. Günümüzde ne taklide dayanan Meddah ne olayı kişiler aracılığıyla halk arasında temsil eden Orta Oyunu ne de şahısların perde üzerine yansıtarak hikayesi canlandırılan Karagöz bugün tiyatro için verdiğimiz seyirlik edebiyat türünün karşılığı değildir. Tanzimat dönemi tiyatro özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?Edebiyat alanında yer alan birçok yazın türü bulunmaktadır. Bu yazı türlerinden biriside şiirdir. Şiir, her dönemde farklı özellikleri ile dikkat çekmiştir. Bu özelliklere göre şiir anlam kazanmıştır. Sizler için Tanzimat dönemi şiir özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi şairleri, şiir örnekleri ve konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tanzimat Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?