Eşber Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Eşber Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:12

Eşber, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ele aldığı bir eserdir. Eşber eserinin konusu Büyük İskender’in Hint seferi sırasında yaşadığı tarihi manzum trajedisidir. Aynı zamanda bir tiyatro oyunu olarak da sergilenir. Eşber kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Abdülhak Hamid Tarhan, Türk edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan yazarlarımız arasında yer alır. Pek çok farklı dalda eser vermiştir. En önemli eserlerinden birisi olarak da Eşber adını verdiği tiyatro oyunu yer alır. 

 Eşber Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Abdülhak Hamit Tarhan, Eşber adını verdiği bir tiyatro oyunu kaleme almıştır. Bu eser, sergilendiği dönemde çok dikkat çekmiş ve edebiyatın önemli eserleri arasında yer almayı başarmıştır. 

 Eşber Eseri Konusu 

 Eşber ası verilen karakter, Hindistan’da Keşmir hükümdarıdır. Büyük İskender ise, Hindistan’ı zapdettiği sırada, Eşber kendi askerinin azlığına aldırmadan karşı koymak ister. Hükümdarlıkta ortağı olan Sumru ve kız kardeşi, İskender’i çok sevdiği için, kardeşini bu fikirden caydırmak için uğraşır. 

Haberin Devamı

 Eser, yüksek kahramanlık fikri içerdiği için vatanına hıyanet etmiş olarak görünen kız kardeşini öldürmesi gibi olay örgüsüne sahip olması nedeni ile bu eserle Fransız şairi olarak bilinen Coneille’in Horace piyesi arasında bir benzerlik içeren noktaları vardır. Abdülhak Hâmid’in tüm tiyatroları arasın­da kronolojik sıraya göre sekizincisi olan Eşber, gördüğü ilgi ve ba­şarısına göre de en önemli eserleri arasında yer alıyor. Aslında kahramanlardan olan Eşber’le Sumru arasında geçen uzun diyalo­gu gösteren “fasl-ı sâlis”ten ibaret olan bu tiyatro oyunu, tek perde olarak düşünülmüş olsa da Nâmık Kemal’in tavsiyesi ile genişletilmiştir. 

 Eşber Eseri İnceleme 

 Do­ğu seferinde ve yolu üzerinde bulunan ülkeleri zapdederek ilerleyen İskender, küçük Pencap ülkesinin hükümdarı olan Eşber’in ümit­siz ama kahramanca direnişi ile de karşı­laşır. Bu arada bir yandan mağlup olan İran Hükümdarı Dârâ’nın kızı Rokzan, diğer yandan da Eşber’in kız kardeşi Sumru İs­kender’e aşıktır. Abisini savaşı bı­rakması için İkna etmek için uğraşan Sum­ru, Eşber tarafından öldürülerek yaptığı ihane­tinin cezasını çeker. Ama İskender’le çarpışan Eşber de esir ve mağlup düş­müştür. Kahramanlığına hayran kalan İskender ise, iade ettiği kılıcı ile kendini öldürüyor. İskender Sumru’nun asılmış olan ce­sedine doğru ilerlerken kıskançlık yüzünden onu engellemek isteyen Rokzan da atların ayakları altında çiğnenerek ölür. Son sah­nede ise, kanlı bir tablonun ve harap Pencap şehrinin önünde hocası Aristo’nun İs­kender’e söylediği “Za­fer veya hiç” cümlesi ile biter.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!