80’li yıllar insanlık tarihinin en hareketli dönemlerinden biriydi. Yaygınlaşan şehir hayatı ve tüketim toplumunun gelişimi ortaya renkli ama bir o kadar kafası karışık insanlar çıkardı. Modadan siyasete, ekonomiden sanata her şeyin son derece çığırından çıktığı bu dönemde herkes sonradan çok utanacağı giysileri büyük bir keyifle giydi. Kabarık saçların savrulduğu bu günlere gelin birlikte bakalım.
#80'LerEn iyi yaptığı iş araba kullanmak olan ve başını soktuğu belalardan gaza basarak kurtulmaya çalışan bir sürücünün şiddet, duygu ve aksiyon dolu hikâyesi. Sürücü, şu sıralar moda olan 80’lerin aksiyon filmlerine göz kırpan bir roman uyarlaması. Yönetmen koltuğunda kültleşmiş Pusher serisiyle tanınan Danimarkalı Nicolas Winding Refn oturuyor. Refn, stilize çekimleri, diyaloglardan çok görüntüyle anlattıklarıyla Sürücü’yü ayrıcalıklı kılıyor. Cannes’dan aldığı En İyi Yönetmen Ödülü boşuna değil.
Bugüne kadar birçok yabancı sinema filmi, senaryosu veya oyunculukları kadar müzikleriyle de hafızalarımızda yer etti: Baba serisi, Aşk Hikayesi, Pembe Panter gibi... Son dönemde bu kural yerli dizi ve filmler için de geçerli olmaya başladı. Nefes filminin, Ferhat Göçer tarafından seslendirilen şarkısı Götür Beni Gittiğin Yere ve Olgun Şimşek’in Kapalıçarşı dizisinde seslendirdiği Üflediler Söndüm pek çok popüler şarkının önüne geçti. Pop şarkıcıları, yeni hitlerini dizilerde görücüye çıkarmaya başladı.
Geçen hafta sizlerle 1700’lü yıllardan başlayarak, 1960’a kadar geçen sürede hangi makyaj trendlerinin öne çıktığını paylaşmış, her 10 yılda bir stillerin nasıl bir değişimden geçtiğine ışık tutmuştum. Bugün de gelin daha yakın bir geçmişe doğru yolculuğa çıkalım ve 1970 ile 2020’li yıllarda ortaya çıkan makyaj trendlerini inceleyelim.
#Süheyla BuyrukçuÖzellikle son yıllarda geçmişte popüler olan trendlerin yeniden moda dünyasını etkisi altına aldığını görüyoruz. O nedenle bu eğlenceli dünyanın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak oldukça değerli. Geçtiğimiz hafta sizlerle 1920’lerden 1960’lı yılların modasına doğru bir yolculuk yapmıştık. Bugün de gelin hep birlikte 1970 ile 2020’li yıllara doğru eğlenceli bir tura çıkalım.
#Süheyla BuyrukçuZihni Göktay’la beraberiz. Onu Tosun Paşa ve Atla Gel Şaban gibi kült filmlerle beraber Bizimkiler, Cennet Mahallesi gibi dizilerden de tanıyoruz. Ancak asıl evi; 49 yılını geçirdiği İstanbul Şehir Tiyatroları… Lüküs Hayat’ın 28 yıl boyunca hiç değişmeyen tek oyuncusu. “Bugüne kadar 76 oyunda, 30’dan fazla filmde oynadım, dünyanın senaryosunu okudum. İyi ezber yaptığımdan bana ‘Hafız Zihni’ derlerdi. O dönemin meşhur ‘Grundig TK176 teybi gibiydim” diyor...
#Zihni GöktayDJ’lerin 90’lı yılların şarkılarını çaldığı, hatta o dönemin ikonik müzisyenlerinin katıldığı konserlere, partilere ilgi her geçen gün artıyor. Gençler canlı müzik mekânlarında en çok 90’larla eğleniyor. Modern meyhanelerin şarkı listeleri o dönemin istilası altında. İyi de birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’ların büyüsü neydi? Uzmanlar ve müzisyenlerle bu sorunun yanıtını aradık.
#90'Lar70'lerin ortasında genç bir girişimci tarafından kurulan Victoria's Secret, 90'larda ve 2000'lerde bir patlama yaparak dünyanın en tanınan markalarından biri haline geldi. Son 5 yılda yaşadığı skandallar sonucu o günleri mumla arayan Victoria's Secret'ın ilginç hikayesini biliyor musunuz?
#Victoria's SecretGenç ve başarılı tasarımcı Halil Ülgü, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde resim bölümü okudu. Resme, moda çizimleriyle başladı. Resim bölümünde okuması Ülgü’nün tasarım ve desen motiflerini uygulamada, modeli kalıplandırma aşamalarında tasarımcılık mesleğine de çok olumlu katkıları oldu.
#Halil ÜlgüHava hâlâ çok soğuk ve siz ne tür bir kazak alsam diye bakınmaya devam ediyorsunuz. Gelin bu soğuk kış günlerinde, ilkbaharın ılık ve yazın sıcak günlerini hatırlayıp ısınalım ve o günlerde neler giyeceğimize erken bir bakış atıp hazırlanmaya başlayalım. Kış kombinleriniz çoktan hazırdır, bu nedenle ilkbahar kombinlerini düşünmeye başlayabilirsiniz.
#2018 Modası“Tıpkı şairler gibi, yapamayacakları şeyleri söyleyip durur politikacılar da. Tek farkla; politika çoğunluğun duymak istediklerini dillendirirken, şiir, az olanı dillendirir. ütopik, gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan sözlerle, kimin ne ilgisi olabilir ki hem?”
#Esme Aras