Paylaş
DİSCO VE PUNK AKIMININ YÜKSELİŞİ: 1970’LER
‘Moda tarihinin en renkli ve çarpıcı dönemi hangisi’ diye sorsalar, kesinlikle cevabım, 70’ler olurdu. Çünkü disko, punk ve yuppie tarzları, adeta moda tarihinde devrim niteliğinde akımlardı. 70’li yılların başlarında modern çizgilerin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Kısa dar şortlar, apartman topuklu ayakkabılar, kısa üstler, boyundan bağlı maxi elbiseler, desenli pantolonlar, ince kemerler, İspanyol paçalı pantolonlar, özellikle gençler arasında çok popülerdi. 70’lerin sonlarına doğru disco stilinin yükselişe geçmesiyle birlikte ise paçalı pantolonların, yıpranmış kot pantolonların, platform ayakkabıların, parlak renklerin ve parıltılı kıyafetlerin devri başladı. Tabii bu dönemin aykırı akımlarından olan punk gruplarını da unutmamak gerek. Yırtık kotlar, tişörtler, iddialı saçlar, deri ceketler, punk tarzının simgeleriydi.
KADINLAR VE PANTOLONLAR
Kadınlar, 30’lu yıllarda kazandıkları özgürlüklerinin çıtasını ise 70’li yıllarda iyice yükseltti diyebiliriz. Erkek giyiminden ilham alan kadınlar, pantolon ve pantolon takımları hem günlük hem de sosyal yaşantılarında kullanmaya başladı. Bu yıllarda kolları uzun ve diz hizasındaki boyu ile kullanım kolaylığı sağlayan anvelop elbiseler de oldukça popülerdi. İş hayatından gece yemeklerine kadar bu elbiseler, her yerde kullanılıyordu.
PARLAK TAYTLAR, KREPELİ SAÇLAR VE TOZLUKLAR: 1980’LER
Farklı bir moda anlayışının hakim olduğu 1980’li yılların moda trendleri arasında aerobik, parlak renkli taytlar, spor tozluklar, yırtık kotlar, neon renkli giysiler, saç bantları ve kabarık krepeli saçlar, öne çıkıyordu. Spor giyim, özellikle gençler arasında oldukça popülerdi. Aerobik ve egzersiz programları ile dans içerikli televizyon dizileri ve filmler, modayı da oldukça fazla etkilemişti. İşte bu dönemde kadınların spor merkezlerinde giydiği kıyafetler, sokak stili haline geldi. Son dönemde hayatımıza giren geniş kemerler ise 80’li yıllardan günümüze geri dönen trendlerden sadece biri. Eğer tek parça streç tulumları giymeyi seviyorsanız, o zaman size küçük bir ip ucu. Tek parça streç tulumlar, 80’li yıllarda hayat bulan en popüler giysilerden biriydi.
MADONNA VE MİCHAEL JACKSON ETKİSİ
Michael Jackson’ın deri pantolonları, ceketleri, eldivenleri ve güneş gözlükleri ile Madonna’nın iç giyimi andıran büstiyerleri, kısa etekleri ve balık ağı eldivenleri gençlerin sokak stilini de etkiledi. Ayrıca 80’li yılların sonuna doğru kahverengi pilot ceketleri ve güneş gözlükleri, trend parçalar arasında yer alıyordu. Tabii converse ve air jordan basketbol ayakkabılarının da 1980 modasında ortaya çıktığını unutmamak gerekir.
MODANIN ASİ DÖNEMİ: 1990’LAR
Umursamazlık ve rahatlığın ön plana çıktığı grunge modası, 90’lı yılların ilk yarısında oldukça popüler oldu. Büyük beden kazaklar, hırkalar, oduncu gömlekler, kısa kot şortlar, etekler, postallar ve botlar, özellikle gençlerin vazgeçilmez parçaları arasındaydı. Bu dönemde kot pantolonlar günlük spor giysi olmaktan çıkıp, gece de giyilen şık bir kıyafet olarak kullanılma başladı. Günümüzde de sıkça kullanılan ‘bol jean’ler trendi, 90’lı yılların vazgeçilmeziydi. Ayrıca kot gömlek modelleri, 90’lı yılların en sevilen trendlerinden biriydi. Baştan aşağıya kot parçalardan yapılan kombinler, o yıllara damgasını vururken günümüzde de bu trend hâlâ güncelliğini koruyor. Salaş ve blazer kesim deri ceketler ise en dikkat çekici parçalardı. Siyah giyinmek ise oldukça popülerdi. Baştan aşağı siyah giyinmek, bir nevi isyankâr gençliği simgeliyordu. Ancak bu akımlar da rüzgâr gibi geçti ve 90’lı yılların ikinci yarısında stiller yeniden feminenleşmeye başladı.
KOLEJLİ KIZLAR VE EKOSE ETEKLER
Mini ekose etekler, baklava desenli kazaklar, bomber ceketler ve soket çoraplar ile kolejli stili 90’lı yıllara damgasını vuran bir akım oldu. Özellikle gençler arasında bu akımın etkileri 2000’li yılların başına kadar devam etti. 90’ların en şirin trendlerinden biri olan bucket şapkaları da belirtmeden geçmemek gerekir. Çünkü bu moda akımı 2021 yılının da en sevilen trendleri arasında yer aldı.
MİLENYUM TRENDİ: 2000’LER
Gelelim son yıllarda yeniden hayatımıza girmeye başlayan ‘Y2K’ trendine. “Years of 2 Thousand” anlamına gelen bu kısaltma, ışıltılı göz makyajını, saç kesimlerini, renkli crop üstleri, düşük belli pantolonları, düşük bel mini eteklerden oluşan estetik anlayışını öne çıkarıyordu. Özellikle omuzları açıkta bırakan üstler, boyundan bağlı bluzlar, parlak dokulu kargo pantolonlar, düşük belli jeanler, 2000’li yılların trend parçaları arasındaydı. Bu stilde şeffaf üstler, elbiseler veya aksesuarlar kullanılarak, farklı bir tarz oluşturulurdu. Y2K modası, aradan geçen yıllara rağmen günümüzde de ünlü modellerin sokak stillerinde hâlâ karşımıza çıkıyor.
2010 VE 2020’Lİ YILLAR
2010 yılı ile birlikte modada o güne kadar bilinen tüm kurallar değişti diyebiliriz. Online satışlarla insanların her markaya kolay ulaşması ve sınırların genişlemesiyle moda akımları da çok çabuk tükenmeye ve değişmeye başladı. Blogger’lar ve influencer’lar, modada söz sahibi olmaya başladı. Podyumlarla ve sokak stilleri arasında kıyasıya bir yarış başladı. Beğeni toplayacağı garanti olan abartılı tasarımlar, modacıların gözdesi oldu. Birçok dünya markası koleksiyonlarında artık kürk kullanmayacaklarını açıklayarak, doğa ve çevre dostu tasarımlara imza attı. Bu yıllarda ayrıca moda dünyası ‘İngiliz kraliyet stili’ diye bir kavram ile tanıştı. Tayyörler, sade ve kapalı gelinlikler, ekoseler, şapkalar, İngiliz kraliyeti mensuplarının sayesinde popüler oldu. 2010’larda karşımıza çıkan Athletic ve Leisure kelimelerinin birleşiminden oluşan Athleisure da son 10 yıla damgasını vuran en önemli trend oldu. Bu akım sayesinde eşofmanlar ve sneakerlar hem gece hem de sokak stilinin vazgeçilmezi haline geldi. 2020’li yıllar ise aslında geçmişin izlerini en çok taşıyan yılların da başlangıcı oldu diyebiliriz. Çünkü son üç yıldır podyumlarda 70’li yıllardan 2000’lere kadar olan birçok trendin yeniden hayatımıza girdiğini gözlemliyoruz.
Paylaş