Paylaş
Karpuz, yemeklerin yerini alabilen tek meyve. Hele de bu sıcak günlerde... İsterseniz yanında sadece gerçek bir Ezine peyniriyle isterseniz biraz yaratıcılığınızı kullanarak çorba halinde ya da ekmek arası tüketin... Ama karpuzu bugünlerde ihmal etmeyin
Çocukluğumdan beri yediklerimin, oyuncaklarımın, bulutların, ağaçları ‘insanlaştırırım’. Kimi zaman dostum kimi zaman düşmanım olurlar, kimi zaman âşık olurum bazılarına. Hayat hızlandı, vakit azaldı ama o çocuk içten içe konuşuyor hâlâ. Size eski dostlarımdan; karpuz ve kavundan bahsetmek isterim.
Karpuz, 80’lerin en havalı meyvesi. Kabakgillerden, kendini sıkıcılıktan sıyırmış özel bir meyve. Eniyle boyuyla, kırmızı içi, yeşilin en güzel tonlarından paltosuyla bilmeceye, şarkıya konu olmuş. Masaya çıktığında herkesin dikkatini çekerdi. Tuhaf tariflerle yemekleri geçiştirme dönemi yokken karpuz tek meyveydi yemeklerin yerini alabilen...
Herkes karpuzu sever diye ben kavun için üzülürdüm. O muhteşem kokusu ve sakin renkleriyle adeta ‘bağıran’ karpuzun gölgesinde kalırmış gibi gelirdi bana. Kendimi de kavunla özdeşleştirir, kavun ve karpuz olduğunda kesinlikle kavun yerdim. Hatta özellikle kenarlarını yerdim ki ortasını başkaları yesin, ona bayılsın. O da böylece hak ettiği yeri bulsun. Belki de bu sebepten şimdi de kavunu kısırda, salatalarda, kurutulmuş etle, hatta mercimekle kullanır, çekirdeklerinden içecekler üretirim, onu sevdirmek için elimden geleni yaparım.
Modası olmayan, klasik bir meyve
Kendi kendine yeten, 80’lerde Fenerbahçe’yi tutan mahallenin ‘popüler çocuğu’ karpuzu biraz başıboş bırakmışım. Tabii bu arada yurt dışından passion fruit’ler, mangolar gelir olmuş. Karpuz da yaz-kış, bolca bulmaya başlayınca sıradanlaşmış. Oysa karpuz modası olmayan bir meyve, bir klasik. Geliştirilebilecek başka başka tarifleri var ama sadesi başka güzeldir. Onun da en iyi arkadaşı güzel bir beyaz peynirdir, ne kaşar ne tulum...
Eski dostlardan karpuzun şimdi tam zamanı. Güzel, buzdolabında soğumuş bir karpuz ve yanında gerçek bir Ezine peyniri en güzel yemekten çok daha mutlu edebilir bu sıcak günlerde bizi.
Bizim mutfaktan farklı karpuz-peynirin halleri ise şöyle:
1. Şişte karpuz
Karpuzu şişe dizip akşamüstü atıştırmalığı yapmak. Biraz peynir, nane, ekmek ve çörekotuyla...
2. Karpuz çorbası
Karpuz gazpaçyo deyince tamam ama karpuz çorbası deyince korkutan bir tarifim var. Geçen yıl verdiğim, tariflerim içinde en çok tepki alan, neden olduğunu hiç anlayamadığım, çok sade ve masum bir tarif... Karpuzu blenderdan geçirip peynir, nane ve ekmek ile başka türlü yemek...
3. Yaramaz ekmek arası
Ekmek arası ince tost ekmeklerini fırında kıtırdatıp bir dilim beyaz peynir, bir dilim karpuzla sandviç yaptığınızda çok yaramaz bir atıştırmalık oluyor.
4. Naneli salata ile...
Karpuzla, beyaz peynir ve naneli bir salata. Üzerine biraz zeytinyağı ve balsamik sirke ile...
Haftanın teşekkürü ve şiiri
Bu memlekete, halen çekirdeğini ekince bostan verdiği için teşekkürler...
Aşık Veysel’in şiiri ‘Kara Toprak’tan:
…
Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttım tırnağınan elinen
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sâdık yârim kara topraktır
***
İşkence yaptıkça bana gülerdi
Bunda yalan yoktur herkes de gördü
Bir çekirdek verdim dört bostan verdi
Benim sadık yârim kara topraktır
Paylaş