Şeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikSon günlerde giderek popülerleşen intermitten fasting diyetinin insan sağlığına olan etkilerini değerlendiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Damla Zeynep Bakmaz, bu diyetin kilo verdirirken diğer yandan bazı zararları olabileceğinden bahsetti. İşte o zararlar...
#Aralıklı Oruç DiyetiDünya Sağlık Örgütü (WHO) hafta başında işlenmiş et tüketimi ile kalınbağırsak kanseri arasındaki sebep-sonuç ilişkisini açıklayınca, et seven herkesi bir telaş aldı. Sucuklu yumurtaya veda mı edeceğiz? Pastırma sadece ‘pastırma yazı’ lafında mı kalacak? Sosisli sandviç şimdiden bir anı mı? Araştırdık.
Yazdığı ‘Yaşasın Hayat’ kitabı bir yılda 32 baskı yaparak 64 bin satan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yeni kitabı Hafifleşin Gençleşin’i çıkardı. İlk kitabının yayınlanmasından itibaren, Müftüoğlu, sadece hekim olarak değil bir yaşam koçu olarak da benimsendi. İnsanlara kuru reçeteler sunmaktan öte, mutlu ve iyi yaşamanın önemi üzerinde duruyor, psikolojik desteğin yararını vurguluyordu.
Alkol, bazıları için ‘ilaç’, bazıları için ‘keyif’ kimileri içinse ‘teselli’ demek. Ne niyetle içerseniz için alkole yenilmemek adına bir Çin atasözünü akıllardan çıkarmamak gerekiyor: “Birinci kadehi insan içer. İkinciyi kadeh içer. Sonra kadeh insanı içmeye başlar.”