İnsan dünyaya gelir, büyür, zamanla kişilik kazanır, sosyalleşir, eğitilir, kendini geliştirir ve sonunda da yaşlanarak sürecini tamamlar. Dolayısıyla doğmak kadar yaşlanmak da doğal ve toplumsal açıdan da kabul edilmesi gereken bir kavramdır. Gelin görün ki Türkiye’de durum tersi. Buyurun son örneği; İstanbul Ataşehir’de özel bir hastanede yatağa bağımlı, konuşamayan, yaşlı bir hastaya hem de sağlık görevlilerinin yaptığı rezillikler. ‘Pes dedirttiler!’ demek isterdim ama maalesef benzer iğrençlikler daha önce de yaşandı. Ve dahası kapalı kapılar ardından kim bilir başka neler oluyor? Peki, bu rezilliklerin arkasında ne yatıyor? Toplumu yaşlıları ile nasıl barıştıracağız? Sordum.
#65+ Yaşlı Hakları DerneğiDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonGeleneksel aile buluşmaları ‘yok’, büyük sofralar ‘yok’, sarılma, kucaklaşma, el öpme ‘yok’... Bir kez daha buruk bir ‘Şeker Bayramı’ kapıda. Geçtiğimiz bayramı 4 günlük kapanma ile geçirmiştik, bu sefer bayram 17 gün süren tam kapanma ile geliyor. Böyle bir süreçte bayram coşkusunu yaşatmak mümkün mü? Mümkün ise nasıl? Özellikle de zaten uzun süredir ‘evde’ olan 65 yaş ve üzeri neler yapmalı? Uzmanlara sordum...
#YazarOnlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriCOVID-19 vakalarındaki artışın ardından 65+ yaş için kısıtlama getirilen kent sayısı İzmir, Balıkesir, Tekirdağ gibi illerin de katılımıyla 30’u geçti. Birinci derece akraba değillerse 65+ yaşın düğünlere katılması, kendi semtleri dışındaki pazar, marketlere gitmesi, belli saatler dışında toplu taşıma kullanması yasak! Yasaklar şüphesiz onları korumak için ancak tatil beldelerinden gelen çılgın parti görüntüleri 65+’ya “Kısıtlama niye sadece bize?” dedirtiyor.
#YAZARCumartesi akşamı uzay çalışmaları konusunda tarihi bir olaya tanık olduk. 55 yıl önce ABD’nin ‘Gemini’ projesiyle başlayan uzay macerasında yeni bir çığır açıldı. ABD’nin 9 yıl önce uzay mekiği projesine son vermesinden sonra tekrar ABD topraklarından iki astronot, ABD yapımı bir roket ve kapsül ile Uluslararası Uzay Üssü’ne (ISS) gitti. Cumartesi akşamı 21.22’de roket ateşlendi.
#Yazar65 yaş ve üzeri salgınla mücadelede en riskli grup. Bu nedenle 21 Mart’tan beri sokağa çıkmaları yasak. 3 haftadır sadece pazar günleri 6 saatliğine dışarı çıkabiliyorlar. 1 Haziran’da başlayacak ‘normalleşme’ takviminde şimdilik yoklar. Yasağın en iyi ihtimalle 15 Haziran’da kaldırılması gündemde. Yaklaşık 7.5 milyon 65+, önlemlerini alarak sokağa çıkmak istiyor.
#Yazar65 yaş ve üzeri yaklaşık 7.5 milyon kişi, kısıtlı olsa da 50 günün ardından pazar günü ilk kez dışarı çıkacak. Heyecanlı bekleyiş devam ederken uzmanlardan uyarı geldi. Maske ve mesafe kuralını unutmayın, egzersiz yaparken dikkatli olun! Peki yalnız yaşayanlarla hastalar dışarı çıkabilecek mi? Kim yardım edecek? İşte yanıtı...
#YAZARYaklaşık yedi buçuk milyon kişi 5 haftadır evde. Dışarı çıkmaları yasak. ‘Kısıtlı’ da olsa bekledikleri haber geldi. Sokağa çıkmanın yasak olduğu günlerde maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak kaydıyla 2-3 saat dışarı çıkabilecekler. Ancak bir beklentileri daha var. Farklı durum ve ihtiyaçlara uygun şekilde yasağın yeniden düzenlenmesi.
#YAZARKoronavirüs’te en riskli yaş grubu 60 yaş ve üzeri. Ancak çoğu “Evde kalın” çağrılarına uymadı. İçişleri Bakanlığı da çareyi 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma yasağı uygulamakta buldu. 65 yaş altı ise hala bildiğini okuyor. Parkta, alışverişte, gezmede. Peki ama neden? Sokakta işleri ne? Risklerin farkında değiller mi? Uzmanlara sorduk.
#YazarTürkiye ve dünyada yaşlı nüfus oranı giderek artıyor. Bu durum bakım hizmetleri alanında yeni iş fırsatları doğmasını sağlıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çalışmasına göre 2030 itibariyle Türkiye dahil 45 ülkede yaşlı bakım hizmetleri alanında en az 24 milyon iş fırsatı doğabilir.
#GeriatriSon verilere göre, çalışma hayatı içindeki ‘65 ve üstü’ olarak tanımlanan ‘yaşlı nüfus’ oranı yüzde 11.8. Doktor 85 yaşındaki Erdinç Köksal da onlardan biri. Emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen Dr. Köksal, “85 yaşında ak saçlı hekimin, bir sahil kasabasında dinleneceği yerde değil, fabrikada hasta bakmak mecburiyetinde kalması gerçekten düşündürücü ve üzücü” diyor.
#YaşlılıkOrta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti son günlerde yaşanan korkunç kadın cinayeti haberleriyle gündemde. Kadınlara uygulanan korkunç şiddetin 'cadı avı' ve 'büyücülük' adı altında aklanmaya çalışıldığı ülkeden gelen haberler adeta kan donduruyor.
#Cadı AvıSon Dakika... Galatasaray eski başkanı Duygun Yarsuvat hayatını kaybetti. Duygun Yarsuvat, 2020 yılının son dönemlerinde koronavirüse yakalanmış ve durumunun ağırlaşması üzerine entübe edilerek yoğun bakıma alınmıştı. Yarsuvat, 25 Ekim 2014 - 23 Mayıs 2015 tarihleri arasında Galatasaray'da başkanlık yapmıştı.
#Duygun YarsuvatDoğu Afrika, son 60 yılın gördüğü en büyük kuraklıkla boğuşuyor. Her gün bölgeden gelen birbirine benzer haberlere rağmen, uluslararası kamuoyu yaşanan insanlık dramının ciddiyetini daha yeni kavrıyor. Bir İngiliz yardım örgütünün hesabına göre, beş dolarlık yardım sekiz çocuğun hayatını kurtarabilir. Bu parayla, bölgesel çatışmalarda en çok kullanılan Kalaşnikof tüfeğine yaklaşık 20 mermi alınıyor.