Derya Bengi, 1950’li yıllar Türkiye’sinin ritmi üzerinde şarkılar, türküler mırıldanan sazlı cazlı bir sözlük hazırladı: ‘Şimdiki Zaman Beledir’. Yazar ile Elvis Presley’den Zeki Müren’e, 6-7 Eylül olaylarından Migros kamyonlarına, Yeşilçam’ın doğuşundan radyo günlerine pek çok hararetli ve renkli maddenin yer aldığı arşiv niteliğindeki kitabı konuştuk.
#KitapsanatÇağrı Özkan ve Ahmet Gürkan Atay, işe 16 yıl önce evreni araştırarak başladı; uzun çalışmalar sonucu Türk milli karakterinin Tunguzlar ve Kıpçaklar kavminin etrafında şekillendiğini saptadı. Bu tezlerini de iki ciltlik bir kitapta topladılar. Sekiz cildi daha bu yıl içinde yayımlanacak ‘Milletlerin Karakteri, Kültürü, Bilinci’ adlı kitabı Çağrı Özkan’la konuştuk.
#Milletlerin Karakteri Kültürü, BilinciBulutoğlu Ailesi, Türkiye'nin gıda sektöründeki en köklü ailelerinden. Hatta dede Sucabey Bulutoğlu, Türkiye'nin ilk canlı hayvan ihracatını yapan isim. Kars'tan Rusya'ya büyükbaş hayvan ihracatı için izni bizzat Atatürk vermiş. Bulutoğlu Ailesi, Atatürk'ün imzasının olduğu belgeyi gururla saklıyor.
Tarihi süreçte Türk toplumundaki değişimi incelemeyi ve Türklerdeki nesiller arası ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan ‘4 Nesil Türkler’ adlı resim sergisi projesi, Almanya’nın Würzburg şehrinde start aldı. Almanya IKG Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik tarafından organize edilen sergi, Alp Media ve Haydi Ayran firması tarafından desteklendi.
#AVRUPADAN HABERTürkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, tam 20 yıl önce 2004 yılında kuruldu. Müze bugüne kadar Sarkis’ten Burhan Doğançay’a, Anthony Cragg’ten Olafur Eliasson’a değerli isimlerin yapıtlarını sanatseverlerle buluşturdu. İşte o sergilerden bir seçki...
#İstanbul ModernMalta'nın başkenti Valletta'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısında Genel Sekreterlik görevine Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun seçilmesi kararlaştırıldı. Böylece ilk kez bir Türk vatandaşı AGİT Genel Sekreterlik görevini üstlenmiş oldu.
#Feridun SinirlioğluBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulTürkiye’nin dört bir yanında orman varlığını artırmayı, çevre farkındalığını güçlendirmeyi ve birçok canlıya yaşam alanı sunmayı hedefleyen ve İş Bankası’nın 100. yılında yeniden başlayan ‘81 İlde 81 Orman Projesi’nde ilk fidanlar toprakla buluştu.
#ORMANAlmanya’nın Köln kentinde faaliyet gösteren Köln Çerkez Kültür Derneği, 50’nci yıldönümünü Leverkusen Forum Konser Salonu’nda düzenlenen görkemli bir geceyle kutladı. Etkinliğe, Leverkusen Belediye Başkanı Bernhard Marewski, Belediye Başkan Yardımcısı Zöhre Demirci, ABD’deki Çerkez Yardımlaşma Derneği (CBA) Başkanı Hakan Çınaz, diaspora faaliyetleriyle tanınan Dr. Staş Ehsan Saleh, Avrupa Çerkez Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersan Göztaş ve Avrupa genelindeki pek çok Çerkez derneğinin yöneticileri katıldı.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son günlerde yaşanan şiddet olayları konusunda “Üzülerek ifade ediyorum ki; bu vakaların ekseriyetinde fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor” dedi, nedenler arasında ceza ıslah sistemindeki boşluklara da işaret etti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, beklenen enflasyonla ilgili olarak, 'Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var.' açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıBirleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" açıklamasında bulundu.
#Recep Tayyip ErdoğanBirleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı ve İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin, "ABD burada kesinlikle tavrını açık, net ortaya koymalı ve İsrail'in yanında değil karşısında yerini almalı" dedi
#ErdoğanMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf TekinDünyaca ünlü isimler peş peşe setin başına geçiyor. Biletler kısa sürede tükeniyor. Etkinliklerde yurtdışındaki örneklerini aratmayan anlar yaşanıyor. Herkes DJ’in arkasında bir yer kapma savaşında adeta. İstanbul’un elektronik müzik sahnesi özetle şu sıralar çok ‘popüler’.
#Meltem FıratlıTürkiye ‘Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü’ oluyor. Türk Dünyası Arabulucular Birliği’ne (TDAB) şu anda Türk Devletleri Teşkilatı mensubu sekiz ülkenin avukat ve arabulucuları üye. Bu çatıya bölgedeki 30 ülke avukat- arabulucuları ile ‘Türkçe konuşan tüm ülkelerin’ avukat-arabulucularının üyeliği hedefleniyor.
#Türk Dünyası Arabulucular BirliğiDünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#MakarnaVakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriO Türk pop müziğine damga vuran isimlerden biri. Bu sene müzikte 41’inci yılını yaşıyor. “Kat ettiğim çok yol, verdiğim çok mücadele var. İnişler, çıkışlar, bazen pes edişler oldu” diyor. Ercan Saatçi’yle Kanal D’de yayımlanan ‘Çok Akustik’ programı için buluştuk. Çay bahçelerinden bugüne uzanan hikâyesini, aşkı, hayatı ve geçmişten günümüze müziği konuştuk: “Dört sene önce her yerde çalan bir şarkının şu anda hatırlandığını düşünmüyorum; kalıcı izler bırakmıyor, çabuk tüketiliyor.”
#Ercan Saatçi