BİNLERCE yıllık yaşa sahip, kanunla koruma altındaki anıt ağaçların tanıtımı ve korunması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan proje kapsamında kurulan anitagaclar.gov.tr internet sitesinde, Türkiye genelindeki tescilli 10 bini aşkın anıt ağaçtan 883’üne yer verildi.
#Anıt AğaçlarıBir televizyon programı sebebiyle hep merak ettiğim Kırgızistan’a düştü bu kez yolum. Gezdiğimiz yerlerde doğanın cömertliğine hayran kalırken her an karşıma çıkan hikâyeler, destanlarla tarihten sayfalar da aralandı önümde. ‘Parklar kenti’ Bişkek bir ‘akraba ziyareti’ni hak ediyor.
#HürriyetProstata iyi gelen bitkiler içerisinde; nar, biber, brokoli, kiraz, çilek, papaya, erik, karpuz, mango, kavun, kivi ve üzüm gibi bitkiler yer almaktadır. Prostata iyi gelen bitkiler hakkında bilgi sunmak okurlar adına yardımcı olacaktır. İşte prostata iyi gelen bitkiler ve bitki çayları.
#ProstatTohum kelimesi bitkiler teriminde geçmektedir. Tohum bitkilerin üremesi için en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu yüzden tohum bir bitkide döllenmeden sonra meydana gelir. Yumurtacıkta oluşur ve yeni bir bitki ürer. Bu tane ürün almak için toprağa ekilen tahıl tanesidir. Elbette ki tohumun çeşitleri de vardır. Açık tohumlu bitkiler nedir, özellikleri nelerdir, nasıl ürerler, açık tohumlu bitki çeşitlerine örnekler gibi konuları derledik.
#Açık Tohumlu Bitkiler NedirŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalDünyada birçok türde ağaç çeşidi vardır. Özellikle de ülkemizde ki ağaç çeşitliliği oldukça fazladır. Ağaçların ülkemizde yetiştiriciliği bulunduğu için her bölgemizde oldukça fazla ağaç mevcuttur. Ağaçlar; yapraklarına, boylarına, Hani bitki örtüsünde yetiştiğine göre sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde ki ormanlarda 22 türde ağaç yetişmektedir. Bu türlerin bazıları diğer ülkelerde bulunurken bazıları ise sadece bizim ülkemizde yetişmektedir. İşte, ağaç türlerine ait tüm detaylar.
#Ağaç Türleri Nelerdir?AYEDAŞ ve BEDAŞ, vatandaşları elektrik kesintisi programı konusunda uyardı. Planlı kesinti programına göre, bugün Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki birçok ilçede elektrik kesintisi yaşanacak. Peki, elektrik kesintileri hangi ilçelerde yaşanacak, hangi mahalleler kesintiden etkilenecek? Elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?İstanbul'un bazı ilçelerinde elektrik kesintisi yaşanıyor. Bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelere ve mahallelere elektrik verilemiyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ, elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri, mahalleleri ve kesintilerin süreceği saat aralıklarını paylaştı. İşte, 3 Temmuz elektrik kesintisi programı...
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek- TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na bir rapor sunan Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Timur Ugan, Trakya’daki Istranca Ormanları’nda kaçak avcıların patlattığı silahlar yüzünden ardıç kuşlarının Trakya’yı terk ettiğini söyledi. Ugan, “Istranca Ormanları’na girdiğimde artık gözlerim yaşarıyor. Artık ardıç ağacı yetişmiyor. Çünkü yalnızca ardıç kuşunun dışkısıyla yetişen bir ağaç türü” iddiasında bulundu. Timur Ugan’ın geçen hafta kaçak avcılıkla ilgili TBMM’ye yaptığı sunum tutanaklara şöyle geçti:
#GazetehaberleriAras Cargo’nun küresel ısınmaya karşı mücadele çerçevesinde ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte başlattığı “Yeşile Hayat, Hayata Yeşil” adlı ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde Kars’ın Selim ilçesinde “Celal Aras Hatıra Ormanı”nı oluşturmak için 50 hektarlık alana 100 bin ağaç dikildi.
Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Gürçamlar Köyü yakınlarında, bir şirketin badem fidanı dikmek amacıyla Hazine'den kiraladığı arazideki 2 bine yakın zeytin, pinar ve ardıç ağacını kestiği iddiası köylüleri harekete geçirdi. Köylüler, asırlık zeytin ağaçlarının izinsiz kesilip yapılacak kooperatife zemin hazırlandığını ileri sürdü. Şirket yetkilileri ise kesimler için Çevre ve Orman Bakanlığı'dan izin aldıklarını belirterek, “Sadece 60 zeytin ağacını projeyi hızlandırmak için izinsiz kestik. Bu nedenle 3 bin 500 YTL para cezası ödeyeceğiz” dedi. Bu sözler, Bodrum'da izinsiz denizi dolduran MNG şirketinin ‘Cezası neyse öderiz” açıklamasını hatırlattı. Muğla MHP Milletvekili Metin Ergun ise bir soru önergesi hazırlayıp konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Akdeniz, yüzyıllardır uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir bölge. Dağlarından denizine tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Antik dönemin en bilinen uygarlıklarından Likya’nın dağları ve yaylaları bir kitaba konu oldu. 36 yıllık dağcı Ömer Faruk Gülşen, ‘Likya’nın Dağları ve Yaylaları’ adlı kitabında, Beydağları’ndaki zirvelere, yaylalara nasıl ulaşılacağını anlattı.
Eğer hayatınız boyunca bir milli parka ya da tabiat parkına gitmediyseniz ya da tabiat anıtlarından birini görmediyseniz Türkiye’nin ne denli olağanüstü hazineye sahip olduğunu bilmiyorsunuz demektir. Okumuş ya da belgesel filmlerden izlemiş, uçları bulutları okşayan kayınların, ardıçların, meşelerin, ladinlerin; toprağın üstünde aranjmanlar oluşturan kum zambaklarının, yabani lalelerin, süsenlerin, kamelyaların fotoğraflarını da görmüş olabilirsiniz. İnanın bunların hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Gözünüzle görmeli, dokunmalı, koklamalı, gölgesinde serinlemelisiniz. Deklanşöre basan parmak sizinki olmalı.
Geçmişte yaşanan salgınlara baktığımızda, kuş gribi gibisinden hastalıkların o devirde adlarının bile anılmadığını görürüz. İnsanlık asırlar boyunca ‘mahşerin dördüncü atlısı’ denilen kolera, çiçek, frengi ve veba gibi hastalıklarla mücadele etmiş, meselá Avrupa’da 1346 ile 1353 yılları arasında hüküm süren ve ‘kara ölüm’ diye bilinen veba salgını, nüfusu o devirlerde 75 milyon olan kıtada 25 milyon kişinin canını almıştı.