Ardıç denince aklınıza kuş mu geliyor, bitki mi? Aslında ikisi birbirine göbek bağıyla bağlıdır.
Çünkü ardıç ağacı, ardıç kuşu olmadan çoğalamaz. Nasıl mı? Hemen anlatalım. Tohumlarını yere döken ardıç ağacı, sabırla, bu tohumların ardıç kuşu tarafından yenmesini bekler. Ardıç kuşu gelip bu tohumları yediğinde, ağacın da üreme süreci başlamış olur. Çünkü, tohumların kabuğu ancak kuşun sindirim sisteminde açılabilir. Sindirimin son aşaması olan dışkılama gerçekleştiğinde ardıç ağacı da çoğalmış olur. Çoğalma süreci bu kadar karmaşık olan ardıç, idrar söktürücü, kas ağrılarını dindirici ve antiseptik özelliği nedeniyle bazı deri hastalıklarını iyileştirici özelliğe sahiptir. Ardıç meyveleri bol miktarda C vitamini barındırır ve nefes kokularını yok eder. Meyve olarak tüketilebileceği gibi toz haline getirilip suyla karıştırılarak da içilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Ardıcın şifa verici olma sebeplerinden biri de içerdiği uçucu yağlardır ve bu yağlar sıcak suyla birlikte yok olup gider. Bu yüzden eğer toz halinde kullanılacaksa soğuk suyla karıştırılması gerekir.
fırında dana pirzola
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
80 dakika
Malzeme listesi
á 4 adet dana pirzola
(Büyük boy olanını kullanmanızı öneririm.)
Sos için;
á 2 çay kaşığı tatlı hardal
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 4 adet orta boy domates
á 1 tatlı kaşığı tane karabiber
á 1 çay kaşığı tuz
Dana pirzolalar yıkanıp süzülür. Domatesler ortadan ikiye bölünür. Pirzolalar fırın tepsisine yerleştirilir. Hardal küçük bir kapta 2 yemek kaşığı suyla ezilir. Üzerine tuz, tane karabiber, rendelenmiş soğan ve zeytinyağı eklenip iyice karıştırılır. Kuru kekik ve kuru nane de serpiştirilir. Hazırlanan bu sos pirzolaların üzerine fırça yardımıyla sürülür.
Kenarlarına domatesler dizilir. Üzeri alüminyum folyoyla sıkıca kapatılır. Etler 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırının orta rafında 60-70 dakika kadar pişirilir. Üzerinin nar gibi kızarabilmesi için, pişmesine 15 dakika kala fırının kapağı açılıp alüminyum folyo üzerinden kaldırılır ve pirzola 15 dakika daha pişirilir. Yanında haşlanmış brokoli, haşlanmış mantar, Bürüksel lahanası gibi sebzeleri garnitür olarak kullanabilirsiniz.
dört mevsim pilavı
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
á 2 su bardağı pirinç
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 3 su bardağı sıcak su
á 1 adet küçük boy ince patlıcan
(Yaklaşık 15 santim uzunluğunda.)
á 1 adet küçük boy kabak
á 1 adet küçük boy havuç
á 2 adet orta boy domates
á 1/2 demet maydanoz
á 2 adet yeşil sivribiber
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pirinç yıkanıp kaynar suda en az 40-50 dakika kadar bekletilir ve süzülür. Patlıcan alacalı (çizgili) soyulup uzunlamasına ikiye bölünür ve tavla zarı formunda doğranır. Havuç ve kabak da soyulup tavla zarı formunda küp küp dilimlenir. Sivribiberlerin sapları kesilip tohumları ayıklanır ve ince halkalar halinde doğranır. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılır. Yıkanıp süzülmüş pirinç kızgın yağda, sürekli karıştırılarak 3-4 dakika kavrulur. Üzerine doğranmış sebzeler ilave edilip karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulur. Soyulup rendelenmiş olan domatesler tencereye aktarılıp tuz, karabiber ve su da eklenip arada bir karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Suyunu iyice çeken sebzeli pilav ocaktan alınır. İstenirse üzerine incecik kıyılmış maydanoz serpiştirilir ve 15-20 dakika dinlendirildikten sonra karıştırılarak servise sunulur.