Güncelleme Tarihi:
Milas’a bağlı Gürçamlar Köyü yakınlarındaki Ilbıra Dağı'nın eteklerinde yer alan bin 841 dönüm Hazine arazisi, badem üretimi yapılması amacıyla, İstanbul merkezli Anadolu Tarımcılık A.Ş.'ye kiralandı. 1 ay önce başlayan hafriyat çalışmaları sırasında yaklaşık 2 bin zeytin, pinar ve ardıç ağaçlarının izinsiz kesildiği iddiaları ortalığı karıştırdı. Öfkeli Gürçamlar köylüleri Milas Kaymakamlığı’na şikayet dilekçesi verdi. Kaymakamlık olayla ilgili soruşturma açtı. Badem yetiştiriciliğinin sadece işin bahanesi ve kandırmaca olduğunu ileri süren Gürçamlar köylüsü 70 yaşındaki Şevket Dere, “Bu dağlarda badem yetişmez, çakal tilki gezinir. Asırlık zeytin ağaçlarını keserek yapacakları kooperatife zemin hazırlıyorlar. Köylülerin ‘zilliyetlik hakkı alırız’ diyerek diktiği ağaçların yerine şimdi şirket kooperatif villaları konduracak. Çünkü burası yörenin en güzel manzaralı yeri. Kesinlikle badem üretimine uygun değil” dedi.
‘VİLLA YAPILACAĞI YALAN, BADEM DİKECEĞİZ’
Anadolu Tarımcılık A.Ş.'nin hazineden kiraladığı arazi üzerinde yaklaşık bir ay önce çalışmalara başladıklarını aktaran taşeron firma Ilbıra İnşaat Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret'in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ilbıra ise iddiaları yalanladı. Dikilecek badem ağaçları için teraslama yaptıklarını anlatan Ilbıra şunları söyledi:
“Bin 841 dönümlük arazide Avrupa’nın en büyük badem üretim projesini hayata geçireceğiz. Arazide kestiğimiz ağaçların büyük bölümü orman ve tarım müdürlüklerinden izinli. Sadece 60 zeytin ağacını projeyi hızlandırmak için izinsiz kesmiştik. Çünkü devletle yaptığımız sözleşmeye göre 1 yıl içerisinde 70 bin badem fidanı dikmemiz gerekiyordu. Bunu yetiştirebilmek için zeytin ağaçlarını kestik. Bu nedenle 3 bin 500 YTL para cezası ödeyeceğiz. Köylülerin iddia ettiği gibi burada 2 bin zeytin kesilmedi, kesinlikle de villa yapılmayacak. Çünkü buranın imar durumuna göre sadece bin 840 metrekarelik bina yapabiliriz. O da tarım faaliyetinde kullanılan malzemelerin deposu ve yönetim binası olacak. Ayrıca projeyi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün uzmanlarının denetiminde gerçekleştiriyoruz. Doğaya zarar vermek gibi bir düşüncemiz olamaz.”
KAYMAKAM: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise izinsiz olarak ağaç kesildiği ihbarını alır almaz İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine talimat verdiğini ve bir rapor istediğini söyledi. Kaymakam Atçı, “Yetkililer tarafından yapılan çalışmada, Gürçamlar köyünde izinsiz olarak ağaçların kesildiğini tespit ettik. Tutulan tutanak doğrultusunda yasal prosedür uygulandı ve firmaya ceza kesildi. Firma bin 841 dönümlük arazide badem tesisi oluşturmak için tüm izinleri almasına karşın zeytin ağaçlarını kesmek için gerekli olan başvuruyu yapmamış. Konunun takipçisi olacağız” dedi.
MHP'Lİ ERGUN MECLİS'E TAŞIDI
Bu arada, köylüleri ayaklandıran ağaç kesimleriyle ilgili Muğla MHP Milletvekili Metin Ergun da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlayıp TBMM'ye sundu. Yaşanan ağaç katliamını TBMM'ye taşıdığını söyleyen Ergun şöyle konuştu:
“Bir badem ağacının ömrü 40 yıl, zeytin ise 300- 400 yıl boyunca ürün verir. Badem üreteceğiz demek bir yutturmacadır. Güllük Körfezi'nin en güzel manzaralı yerinde rant sağlamaya çalışıyorlar. Buralara villalar yapacaklar. Şimdi hazırlık içindeler. Orada kesinlikle badem yetiştirilmiyor. Bu çevre katliamına, hükümet de çıkardığı yasalarla çanak tutuyor. Bir ağacı izinsiz kesmenin bedeli 60 YTL olarak belirlenirse, işte böyle katliamlara davetiye çıkarılır. Konunun TBMM'de takipçisi olacağım. bin 841 dönümlük arazi üzerindeki 5 bin zeytin ağacından 2 bini firma tarafından izinsiz kesilmiş.”