BU ülkede yüzde 49’umuz hayatında hiç sinemaya gitmemiş; yüzde 39’umuz hiç kitap okumuyor; yüzde 66’mız konser, tiyatro gibi bir etkinliğe hiç katılmamış; yüzde 86’mız hiç hobi kursuna gitmemiş. Yüzde 85’imizin en sık yaptığı etkinlik televizyon izlemek. (IPSOS–Türkiye’yi Anlama Kılavuzu, 2016)
#Melis AlphanAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye küçük ölçekli sürdürülebilir enerji projeleri için 400 milyon Euro’luk yeni fon paketi açıkladı. EBRD Ankara Temsilcisi Hüseyin Özhan, 2009’dan bu yana enerji, altyapı, tarım ve endüstri gibi alanlarda Türkiye’ye 8.8 milyar Euro yatırım yaptıklarını belirterek, “Şu anda EBRD içindeki en büyük ülke Türkiye. Bu yatırımların yarısı sürdürebilir enerjiye” dedi.
#EbrdTürkiye’nin ve bölgenin en etkili çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul (CI) dün özel bir gösterimle ziyarete açıldı. İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 6 Kasım’a kadar devam edecek fuarda 520 sanatçının 1000’i aşkın eseri yer alıyor.
#Sergi1980’lerin başı, lüks restoranların menüsünde nisuaz salata, karides kokteyl, Cafe de Paris soslu bonfile gibi “alafranga” yemeklerin servis edildiği bir dönem. Ahmet Çapa diye bir öncü çıkar ve bu alafranga yemeklerin yanına cızbız köfte, yoğurtlu kebap gibi geleneksel yemekleri de koyduğu Şamdan’ı açar. Artık aramızda olmayan Çapa ‘sokak yemekleri’ konseptini de o yıllarda keşfeder.
#Müge Akgünİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 3. İstanbul Tasarım Bienali, dünyanın farklı yerlerinden, binlerce yıllık tasarım anlayışını barındıran eserleri ayağımıza getiriyor. ‘Biz İnsan mıyız? Türümüzün Tasarımı: 2 Saniye, 2 gün, 2 Yıl, 200.000 Yıl’ başlıklı bienal, insanın 200 bin yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden teknolojiye, tıptan mimarlığa kadar birçok farklı alanda inceliyor. 20 Kasım’a kadar beş ayrı mekânda ziyaret edebileceğiniz Tasarım Bienali, Hürriyet’e kapılarını açtı. Bienali, küratörleri, dünyanın önde gelen mimarlık tarihçilerinden Beatriz Colomina ve Mark Wigley’le birlikte gezdik.
#3. İstanbul Tasarım BienaliMimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut'un performatif, deneysel bir mekan kurgusu olan ödüllü eseri 'Açık Yapıt ' Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında özel davetle Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenmeye başlanmıştı. Eserin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, "Taksim'in çok güçlü bir duygusu var. Türkiye'de ilk günden beri çok beklenen bir sergiydi. Biz Londra'da işi duyurduğumuz andan itibaren insanlar 'Açık Yapıt Türkiye'ye ne zaman gelecek' diye soruyorlardı. Dolayısıyla ilk gün bir izdihamla karşılaştık. Açılışı yaptık ve dışarıya çıktığımızda dev bir insan kitlesi vardı. Bizim için çok büyük bir mutluluk şu anda da ziyaretçilerimiz gelmeye devam ediyor. Ben de buradayım, insanları ağırlamaya özen gösteriyorum" dedi. 'Açık Yapıt' Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde 19 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
#Melek Zeynep BulutSanatçı-mimar Melek Zeynep Bulut’un ‘Açık Yapıt’ adlı eseri Londra Tasarım Bienali’nde Türkiye’yi temsil ediyor. 1 Haziran’dan beri Londra Somerset House’ta ziyaretçilerini karşılayan ‘Açık Yapıt’ 25 Haziran’a kadar Londra’da olacak.
#Londra Tasarım Bienaliİlk ders zilinin 12 Eylül’de çaldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili başladı. İşte 21 Kasım Pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara veren öğrenci ve veliler için birbirinden renkli aktiviteler:
#Ara Tatilİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvCheChe-Gökçe Gürçay, uluslararası arenalarda kendi bedenini çalarak performans yapmaktan, ‘gelecek neslin müzik akademisi’ni tasarlama sürecine kadar uzanan bir kariyere sahip. Hep müziğin yaratım sürecindeki yeniliklerinin peşinde olduğunu söyleyen CheChe, başarısını kendi deyimiyle, ‘kalıplara aldırmamaya’ ve ‘müziğin pek bakılmayan dallarında meyveler aramaya’ borçlu.’
#Bursaİdil Biret’in zekâsı, PJ Harvey’nin hayal kırıklığı… Ortadan kaybolan notalar, zorlu geçen söyleşiler… İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) 50 yıl boyunca düzenlediği etkinlikler, sanatseverlerin zihninde paha biçilmez anılara dönüştü. İKSV çalışanlarından ve yazarlardan, onların unutulmazlarını dinledik.
#İKSVTürkiye’nin 49 yıllık geçmişe sahip en köklü sanat ve kültür dergisi Milliyet Sanat’ın, heykel sanatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “II. Heykelde Yeni Keşifler” yarışmasına başvurular başladı.
#2. Heykelde Yeni KeşiflerPandemi nedeniyle zor günler geçiren müze ve sanat galerileri, ilk kapanmanın ardından gerekli sağlık önlemlerini alarak kapılarını kontrollü de olsa ziyarete açtı ve sergilerine devam etti. 2020’de açılan sergileri 12 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin seçimleri doğrultusunda yaptığımız puanlama sonucunda, Sabancı Müzesi’nde açılan Marina Abramovic’in ‘Akış / Flux’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2020’nin en iyi 30 sergisi...
#2020 En İyi SergilerSosyalleşmeye zorunlu mesafe getiren COVID-19 pandemisi, sanat etkinliklerini hayli olumsuz etkilese de önemli sanat kurumları pes etmeyip yeni sezon programlarını hazırladı. Elbette her şey pandemi koşullarına göre planlandı; fiziksel mekânlarda yapılan pek çok etkinlik aynı zamanda çevrimiçi ortamlardan da yayımlanmaya başladı. Nitelikli sanat etkinlikleri üreten İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İş Sanat, Borusan Sanat ve Zorlu PSM’nin yöneticilerine pandemi koşulları altında yeni sezon programlarını nasıl şekillendirdiklerini, önceliklerinin neler olduğunu ve şu sıralar yaygın olan online içeriklerini sorduk. Ve bu online etkinliklerden seçki hazırladık.
#İksv