Güncelleme Tarihi:
İKSV İÇİN PANDEMİ SÜRECİNİN ANAHTAR SÖZCÜĞÜ DAYANIŞMA
Bu yılki etkinlik programlarımızı şekillendirirken ülkelerin seyahat kısıtlamaları sebebiyle şartlar yabancı sanatçıları İstanbul’da ağırlamaya ve kalabalık sanatçı topluluklarını bir araya getirmeye uygun değildi. Fakat izleyicimizle buluşturmak istediğimiz yabancı sanatçıları, yapımları çevrimiçi olarak programlarımıza dahil etmeye çaba gösterdik. İKSV için pandemi sürecinin anahtar sözcüğü ‘dayanışma’ydı. En başından beri bu zor dönemi ancak dayanışmayla atlatabileceğimizin farkındaydık. Bu sebeple özellikle Müzik, Caz ve Tiyatro festivallerinin programında, pandemi sebebiyle zor bir dönem geçiren yerli sanatçılara, topluluklara elimizden geldiğince geniş bir alan açmaya özen gösterdik. Bu zor dönemde sanatsal üretimin devamlılığını sağlamak, sanatçılarla izleyicileri kontrollü bir şekilde buluşturacak -fiziki veya dijital- imkânlar yaratmak, müzik, sinema ve tiyatro alanlarında çalışanlar için dayanışma projelerini hayata geçirmek temel amaçlarımız arasındaydı.
Pandemi dünyadaki tüm kültür kurumları için bir milat oldu. İKSV olarak, dijital dünyaya çok hızlı bir şekilde uyum sağladığımızı düşünüyorum. Pandemi öncesinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri fiziki koşullara göre planlarken, bundan sonra hem fiziki hem de dijital erişime göre kurgulayacağız. Dijitalin erişim gücü sayesinde etkinliklerimizi Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyanın pek çok ülkesinden çok daha geniş kitlelerle buluşturma imkânı yakaladık. Bundan vazgeçmemiz artık mümkün değil. Pandemi sona erdikten sonra, etkinliklerimizin önemli bir kısmını çevrimiçi ortama taşıyarak kültür-sanata erişimi kolaylaştırmayı ve daha geniş kitlelere ulaşmayı planlıyoruz.
İKSV etkinliklerinden seçmeler
DAYANIŞMA VE ÖZVERİ SEZONU
Müzisyenlerin sahne üzerinde mesafeli oturduğu, sahnede bile maskelerin takılı olduğu, nefeslilerin pleksi koruma duvarlarının arkasında çaldığı, fuayenin artık kulis olarak kullanıldığı yeni bir düzenimiz var. Herkesin ateşi ölçülüyor, HES kodlarıyla giriş yapılıyor. 21’inci sezonumuzu en iyi tanımlayan kelimeler dayanışma, özveri, umut ve özlem olsa gerek. Tek eksiğimiz izleyicilerimiz. Bir telefon, tablet ya da TV ekranının karşısında etkinliklerimizi izlediklerini biliyoruz, ilk etkinliklerimizin yayınlanmasından itibaren kısa bir süre içerisinde izlenme sayılarının on binler olduğunu görebiliyoruz ama salonu dolduran izleyici enerjisini, alkışları özlememek mümkün değil. Pandemi koşullarında bir iyileşme yaşanırsa salondaki konser kayıtlarımıza izleyici kabul etmeye başlamamız mümkün olabilir diye umuyoruz.
Pandemi tamamen bittiğinde sürecin yaşattığı deneyim bizi nereye götürür, bugünden öngörmek zor. Belki çevrimiçi etkinliklerden bıkmış oluruz, sadece fiziksel olarak katılacağımız etkinlikler isteriz, belki de fiziksel buluşmalara alışmamız uzun zaman alır ya da çevrimiçinin getirdiği konfora alıştığımız için çevrimiçinin devamını isteriz. Önemli olan, sanat üretiminin her koşulda devam etmesi ve izleyicisiyle buluşmasıdır.
İş Sanat etkinliklerinden seçmeler
KONSER SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARDIK
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapacağımız konserlerin 20.00’de başlaması, 65 yaş ve üzeri izleyicilerimizi kaybedeceğimiz anlamını taşıyordu ve salonun küçük bir bölümünü kullanabilecektik, bu da yaklaşık 500 kişiye denk geliyordu. Tedbiren, orkestrada çalan üye sayımızı 35’e kadar düşürüp küçülmek zorunda kalacaktık. Oda orkestrası olarak çalmamız, bazı üyelerimizin bir süre daha bizimle çalışamayacakları anlamına geliyordu. Bu da orkestramızın ulaştığı birlikte iyi müzik yapma düzeyini oldukça olumsuz etkileyecekti.
Tüm bu nedenleri bir araya getirdiğimizde şöyle bir plan düşündük:
BİFO’nun her sezon yaklaşık 12 olan konser sayısını 28’e çıkaralım, böylece orkestramızın tüm üyelerine mümkün olduğunca konser verme olanağı sağlayalım.
Sorun ve çözümleri belirledikten sonra konserlerimize nasıl daha yaygın olarak ulaşılabileceğini planladık. Öncelikle, aylık olarak konser programımızı açıklamanın daha doğru olduğunu düşündük. Tüm konserlerimizi karnaval.com’dan yayın yapan radyomuz Borusan Klasik’te canlı olarak dinleyiciye ulaştırma kararı aldık. Konserlerimizin tamamını Borusan Oto İstinye 9.55 Salonu ve Borusan Müzik Evi’nden yayımlıyor, aynı zamanda çekimlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca tüm konserlerimizi aralık ayından itibaren ücretsiz olarak web sitemiz üzerinden de izleyicimize sunacağız.
Borusan Sanat etkinliklerinden seçmeler
İLK HEDEFİMİZ SEKTÖRÜ İŞLER HALE GETİRMEK
% 50 kapasiteyle açtık. İlk etkinliklerde ilgi gerçekten çok iyiydi. Bu bizlere aslında bir kez daha insanların bir araya gelmeyi ne kadar özlediğini gösterdi. İlk etapta programımızda sahne sanatlarının ağırlıkta olduğu tiyatro yapımlarına ve stand-up’lara öncelik verdik. Sahnede olmak, bir konser ya da tiyatro fark etmeksizin sergilenen performansı diğer sanatseverlerle birlikte deneyimlemek bu işin özünde yer alıyor. Yeniden etkinliklerde bir araya geliyoruz ama mottomuz #mesafeliamabirlikte.
Misafirlerimiz PSM’ye geldiklerinde, % 100 temiz hava dolaşımı sağlayan yepyeni bir havalandırma sisteminde buluyorlar kendilerini. Tüm Zorlu Center genelinde özel olarak yapılan bir yatırımla bu olanağı sağlamış olduk. Misafirlerimize içeri girişlerinde yeni maskeler dağıtıyoruz; fuaye alanlarımızın farklı alanlarına dağılmış dezenfektanlarımız var. Etkinliklerimizin sayısına göre, kalabalık girişi önlemek için farklı girişlerimizi de kontrollü olarak açıyoruz.
Önlemler alırken ve sık sık açıklanan yeni düzenlemelerle yeni koşullara uyum sağlarken maddi beklentileri öncelik haline getirmek maalesef gerçekçi olmuyor. Şu aşamada ilk amacımız sektörü yeniden çalışır ve işler hale getirmek; sanatçının çalışmasını sağlamak ve çevresindeki unsurların çarklarını döndürmek. Bu dönemde yeni işlere adım atarken dayanışmanın da oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Temmuz ayında beş farklı sanat kurumu (BKM, DasDas, ENKA Sanat, İKSV, Zorlu PSM) bir araya geldik ve yeni tiyatro eserleri üretimine destek olmak için bir açık çağrı açarak bu alanda üretim yapılmasına önayak olduk. 800’e yakın eser geldi; 5 eser seçildi. 5 eseri de profesyonel yazarlara ısmarladık. Kura yoluyla her kuruma ikişer oyun verildi. 2021 yılında her kurum kendi sahiplendiği oyunun prodüksiyonunu üstlenecek ve sahneye koyacak. Bu önemli ve örnek bir adımdı diye düşünüyorum. Bu tür örneklerin çoğalması sektörümüze çok faydalı olacak.
Bir yandan bu süreçte sanatın her alanındaki sanat üreticileri büyük sıkıntılar yaşadı, yaşıyor. Yine müzik sektöründe mesleğini icra edemeyen sanatçı ve emekçilerle dayanışma içinde olacağımız çeşitli proje fikirleri üzerinde çalışıyoruz. Bizler de bu sektör içinde çalışan insanlar olarak içinde bulunduğumuz bu süreci birlikte hareket ederek aşabileceğimize inanıyoruz. Bu noktada sanatseverlerin desteği ise çok önemli.
‘Yeni Normal’ dediğimiz dönem, dijital ve fizikseli bir arada yaşayacağımız bir modeli beraberinde getirdi. Biz geçtiğimiz sezon Zorlu PSM olarak özellikle YouTube kanalımızda içerikleri zenginleştirmek adına detaylı bir çalışma başlatmıştık. Ancak yeni dönemle birlikte hem bu içeriklere daha çok ağırlık veren üretimlere odaklandık hem de hibrit etkinlikleri hayata geçirmeye başladık. Şimdi ‘Zorlu PSM Online’ olarak açtığımız bir platformumuz var. Kasım ayı boyunca biletli olan etkinliklerimiz için özel bir fiyat uygulamamız var: 30 Kasım’a kadar izleyicilerimiz 10 TL’ye bilet satın alabilecekler. Bu etkinliklerimizin tümü canlı olarak salonda seyircili gerçekleşirken bir yandan online platformumuzda yayımlanıyor. Önümüzdeki Sertab Erener, Bedük, Dilek Türkan ve Cenk Erdoğan konserleri bu şekilde gerçekleşecek. Ayrıca seyahat kısıtlamaları nedeniyle fiziksel olarak şu an konser vermeye gelemeyen ancak ülkemizde çok sayıda seveni bulunan Mark Eliyahu ile de 20 Aralık’ta bu platformumuz üzerinden bir online konserimiz olacak. Kasım sonunda yine tiyatro ile ilgili çok seveceğinize inandığımız bir çevrimiçi içerik üzerinde hummalı bir çalışma yürütüyoruz.
Karantina döneminde gerçekleştirdiğimiz #PSMylekal yayınlarıyla ulaştığımız 1.5 milyon izleyici bize gösterdi ki; PSM’ye fiziksel olarak gelemeyen, ülkenin ve hatta belki de dünyanın pek çok yerinden izleyici kazandık. Yeni proje kurgularımızı da hep bunun üzerine yapıyoruz. Yeni hayat modeli hibrit olacak.
Zorlu PSM etkinliklerinden seçmeler