Her yaşın ayrı bir güzelliği var fakat önce sağlıklı olmak şartıyla… Yapılan son araştırmalar kadınların yaş almaya başladıkça beslenme alışkanlıklarını gözden geçirip düzenli egzersiz ve kalp dostu gıdalarla sağlıklarını korumaları gerektiğinin önemine bir kez daha vurgu yapıyor. Beslenme Danışmanı Susan Bowerman, 20'lerinden 60’larına ve daha sonraki yaşlarına kadar kadınların sağlıklı ve dinç kalabilmeleri için uygulamaları gereken beslenme ve egzersiz formüllerini anlatıyor.
#Nasıl BeslenmeliAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkAnkara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiJoan MacDonald, bundan 8 yıl evvel 90 kiloydu ve sürekli tansiyon ilacı kullanıyordu. Bugün ise Instagram'da 2 milyon takipçisi olan bir sağlıklı yaşam fenomeni. 4 yılda 35 kilo veren ve bambaşka bir insana dönüşen MacDonald, değişiminin ardındaki sırları anlattı.
#Sağlık2014’te Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Saraybosna Film Festivali’nden ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerini aldı. Uzun süre sinema ve tiyatro yaptıktan sonra kariyerini ekranda başrollere taşıdı, tanındı. Sonrası için “Her oyuncu gibi özgürlük alanlarım daraldı” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Yalan’ dizisinde izlediğimiz Feyyaz Duman’la buluştuk. Hayatını, çocuklarını, oyunculuğu ve bilinmeyenlerini konuştuk: “Çok kararsızım, bir şeye karar verene kadar kaçırıyorum.”
#Feyyaz DumanTeniste ülkemizi başarıyla temsil eden Zeynep Sönmez, Kadınlar Tenis Birliği (WTA) tarafından düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta Spor Arena'ya açıklamalar yaptı. Hedefleri doğrultusunda çalışmalarına sıkı bir şekilde devam ettiğini söyleyen 21 yaşındaki tenisçi, Grand Slam kazanmak istediğini kaydederken önemli bir başarı elde ettiği Avustralya Açık öncesi geçirdiği talihsiz sakatlığı ve bu süreçte yaşadıklarını anlattı.
#Tenis“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkHürriyet Kelebek ailesi ile yola çıktığımız Maruderm Academy; hızını kesmeden devam ediyor.Yayın günümüzde bizi dijital platformlarda üst sıralara taşıyan izleyicilerimize teşekkür ederek başlayalım istiyorum. Bizlere ilettiğiniz mesajlar,sorular,öneriler her hafta hazırlık sürecimizde masamızda ve notlarımızda.Academy’de her hafta ünlü konuklar ve alanında uzman hekimlerle bir araya gelip sizler için “içte sağlık dışta güzellik”konuşuyor, bilinmeyenleri masaya yatırıyoruz.Bu hafta Fonksiyonel Beslenme Uzmanı ve Yazar Aslıhan Gözdem Kaya ile renkli beslenme, değişen duygu durumlarına göre beslenme,cilt sorunlarında beslenmenin rolünü konuştuk.Dermatolog Dr. Şirin Çelik; 20’li ve 30’lu yaşlarda cilt bakımı nasıl yapılmalı ,akneli ciltlerin dikkat etmesi gerekenleri, cilt bakımında saç, boyun, dekolte ve elleri ihmal etmemek gerektiğini sizler için anlattı.Maruderm Academy de yine faydalı bilgilerle sizleri bekliyoruz.
#Sponsorlu-İcerikDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkOrtalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer. Peki, kadınlarda boy uzatması kaç yaşında durur? Kadınlarda kaç yaşına kadar boy uzar ayrıntıları ile derledik.
#Boy UzatmasıErkeklerde memede yağlanma sorunu; bireyin kas kütlesinin azaldığına ve yağ oranının gittikçe arttığını gösterir. Daha sonra kilo vermeye başlasa dahi bazı hormonal bozuklukların önceden tetiklenmesinden ötürü memedeki yağlardan kurtulmak mümkün olmayabilir. İşte erkeklerde memede yağlanma sebepleri ve önlemine dair ayrıntıları derledik.
#Erkek Göğsü Neden YağlanırSadece vücudun sıcak tutulması, nefes alma gibi yaşamsal fonksiyonların devam ettirilebilmesi için enerji kullanan metabolik sisteme bazal metabolizma denir. Bazal metabolizma hızı insanların yaşlarına, cinsiyetlerine, yaptıkları aktivitenin seviyesine göre değişen bir değerdir. Bazal metabolizma hızı nedir? Bazal metabolizma hızı kaç olmalıdır? Bazal metabolizma hızı nasıl hesaplanır ayrıntıları ile derledik.
Orta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#Sağlık"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşlılığımız nasıl hayal edersek öyle geçer mi? Yapılan araştırmalar yaşlılığa yönelik pozitif beklentisi olanların söz konusu dönemi sağlıklı geçirdiğini gösteriyor. Sanki 20 yaş gençmiş gibi muamele gören yaşlıların vücutlarında enflamasyon azalırken görme becerileri keskinleşiyor. Bunun nedenlerini uzmanlara sorduk, kendilerini yaşlılığa nasıl hazırladıklarını öğrendik.
#YaşlılıkYaşlanma değişikliklerinin birçoğu, yüz hacmindeki değişiklikleri gözlemleyerek anlaşılabilir. Bazı yüzler, yukarıdan aşağıya düzensiz de olsa, kilo alırlar. Diğer yüzler yaşlandıkça zayıflar. İkincisi, yaş mimarisi içi boş yanaklar, yörüngeler ve şakakları da içerir. Şakaklar yüzün ve gözlerin iki yanında yer alır. Kaşların ucu, şakakların önünde biter ve üst kenar, alnınızı ortalar.
#BakımRahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV Aşısı