Hem hukukçu hem diplomat… ‘Dış münasebetler’ merakı henüz genç bir hukuk öğrencisiyken başladı. Yaklaşık 30 yıl ‘Hariciye’de Türkiye’ye hizmet ettikten sonra 1998’de duvarın öte tarafına geçip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 10 yıl hâkimlik yapan Rıza Türmen ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık, ‘Adil bir dünya nasıl olur?’ sorusuna cevap aradık.
#Rıza TürmenAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Sosyal hayatı, siyasi hayata inişin travmatik uygulamalara yol açan vesayetçi yapıları, toplumsal mühendisliğe kalkışmış kimi kişi, kurum ve çevreleri milletten aldığımız güçle bertaraf ederek muazzam bir temizlik yaptık ve Türkiye'yi bugünkü duruma getirdik" dedi.
#TEKİRDAĞCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 94 Ruhuyla Cihannüma ve Kadim Dostlar Buluşması programında konuştu. Erdoğan, "Ordu'da bu milletin, devletin valisine ne diyor, 'it' diyor. Bu nasıl kucaklama ya? Benim milletimden, başta Ordu Valimiz olmak üzere özür dilemedikçe böyle bir adaylığa bırakın layık olmak, böyle bir makama gelemez." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye, İstanbul seçimlerine kilitlendi. Cevabı aranan soru şu, 23 Haziran günü sandıklar açıldığında bu iş bitecek mi yoksa her şey ondan sonra mı başlayacak? Türkiye’de siyasetin yönünü değiştiren seçimler var. Tek parti devrinin sona erdiği 14 Mayıs 1950 seçimleri. 27 Mayıs’tan sonra AP’nin yüzde 52.9’la tek başına iktidar olduğu 1965 seçimleri, 12 Eylül’den sonra Özal’ın kazandığı 6 Kasım 1983 seçimleri ve Erdoğan’lı yılların başladığı 3 Kasım 2002 seçimleri gibi.
#Yazar12 EYLÜL 1980 döneminde genç bir muhabir olarak askeri mahkemeleri izlemiştim. Aynı binada, bitişik odada çalıştığım Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu da tutuklanıp Silivri Cezaevi’ne konulunca eski alışkanlığım depreşti, dava dosyasını inceledim.
#Faruk BildiriciMilli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayıp öneriye açtığı müfredat taslağındaki çağdaş Türk ve dünya tarihi dersinin öğretim programında ‘2. Dünya Savaşı’ konusuyla ilgili değişiklikler yapıldı. Müfredatta, 2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden, ‘İsmet İnönü’ başlığı kaldırıldı. MEB’in ilkokul, ortaokul ve liseler için hazırladığı yeni müfredatta, dikkat çekici değişiklikler özetle şöyle:
#GazetehaberleriiSMET İnönü gibi “iktidar”ın en üst noktalarında uzun süre kalmış, sonra “Demokrasiyi bu ülkeye ben getireceğim” iddiasıyla yola çıkıp, samimiyetini “serbest seçimle iktidardan ayrılarak” ispat etmiş, ardından 23 yıl boyunca her türlü iftirayı çürütmüş bir “milli kahramanı” savunmaya ihtiyaç duyacağımızı düşünmüyorduk.
“KULELİ Askeri Lisesi olarak seçim sonuçlarını büyük coşkuyla karşıladık. Demokratların kazanmış ya da CHP’nin yenilmiş olması umurumuzda değildi. Türkiye’de gerçek demokrasi yerleşmiş olduğu için mutluyduk. Demokratlardan çok, Türkiye ve Türk demokrasisi için mutluyduk”. (Preston Hughes, Türkiye’nin Demokratikleşme Sürecinde Atatürkçülük, s.96).
Siyasi tarihimizin en renkli şahsiyetlerinden biri olan Osman Bölükbaşı’nın hatıraları, diplomat oğlu Deniz Bölükbaşı tarafından, ‘Türk Siyasetinde Anadolu Fırtınası’ adıyla kitap haline getirildi. Doğan Kitapçılık tarafından yayımlanan kitapta, Bölükbaşı’nın şahsında Türk demokrasi tarihinin en çarpıcı ve renkli olayları anlatılıyor.