Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı’na katıldı. Yeni öğretmen atamalarının yapıldığı programda konuşan Erdoğan, “20 bin öğretmenimiz Anadolu’nun dört bir tarafına ışık saçacaktır” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı'nda açıklamalarda bulundu. 20 bin öğretmen atamasının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "20 bin öğretmenimiz Anadolu'nun dört bir tarafına ışık saçacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizle çağın ihtiyaçlarını gözeten, bilimsel yaklaşıma dayanan bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye Çığ84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “CHP’nin mevcut yönetimi kendi tarihleri ile ilgili hiçbir şey bilmiyorlar ya da inkar ediyorlar. Eski 1940’lı yılları hatırlamıyorlar, hatırlamak istemiyorlar. Oraları hatırlattığım için çok rahatsız oluyorlar. Huzurları bozuluyor adeta" dedi.
#Yusuf TekinŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıUkrayna'nın birkaç ay içinde Rus şehirlerini yok edebilecek güçte bir nükleer bomba üretebilmesine "aylar" kaldığı iddia edildi. Üst düzey Ukraynalı yetkililer, ABD'nin desteği azalırsa Ukrayna'nın "nükleer seçeneğe" başvurabileceği uyarısında bulundu. Öne sürülen iddiada, Ukrayna'nın elindeki nükleer santral kaynakları düşük verimli ancak etkili bir nükleer silah üretimi için yeterli olabileceği belirtildi.
#UkraynaABD’de 20 Ocak’ta başkan olarak göreve başlayacak olan Donald Trump, kampanyada kendisine büyük destek veren milyarder Elon Musk’ı genç siyasetçilerden Vivek Ramaswamy ile Devlet Verimlilik Bakanı atadı. TV sunucusunu Savunma Bakanlığı, has adamını CIA Başkanlığı’na aday gösteren Trump, ekibinde İsrail dostu atamaları da sürdürdü.
#ABDTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirBAŞLANGIÇTA basit bir deniz ve güneş tatili değil, gerçek mekanlarında yapılan bir uygarlık tarihi dersiydi Mavi Yolculuk. Bodrum’da sürgün yaşayan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın, bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı’nın Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte başlattığı, döneminin önemli yazar ve çizerlerinin katıldığı, Mavi Anadoluculuk tezinin ispatlandığı bir yaz kampı.
#Cevat Şakir KabaağaçlıBaşkentin tarihi ve kültürel değerleri, ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’nda ele alındı. Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, ilçe için, “Altındağ kültürel varlıklarına sahip çıkan, turizm zenginlikleriyle dikkat çeken, Ankara’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yere dönüştü” dedi.
#Cumhuriyet’İn 100’Üncü Yılında Ankara Tarihi Ve Kültür Değerlerini Anlama ÇalıştayıBilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyGösteri dünyasının yaptıkları işler nedeniyle tanınan ünlüleri vardır... Bir de birçok kişi neden olduğunu bilmese de herkesin tanıdığı, adım adım takip ettikleri... Aslına bakılırsa bu gruptakiler son dönemde tek bir ortak başlık altında toplanıyor: Estetik düşkünleri.
#Jocelyn Wildenstein