Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarUğur Tanyeli ‘Korku Metropolü İstanbul’da bu kenti nasıl korka korka sevdiğimizin tarihini yazmış. Her vesileyle hamasate, sevgi alkışına, inşaat sesine boğulan bir şehrin ‘siyasal bir mekân’ olmanın yanında nasıl bizi de mekânsallaştırdığına adanmış, korkusuz, özel bir kitap bu.
#Korku Metropolü İstanbulRomantik komedi sevenler için Julia Roberts ve George Clooney’i altı yıl aradan sonra yeniden bir araya getiren ‘Cennete Bilet’, fantastik meraklılarına da George Miller’in Tilda Swinton ve Idris Elba’yı buluşturan masalsı macerası ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’ sinemalarda. Çağımızın en büyük sanatçılarından David Bowie’nin ilhâm verici hayatında yolculuğa çıkaracak ‘Moonage Daydream’ ve Can Merdan Doğan’ın ödüllü kısa filmi ‘Stiletto’, haftanın alternatifleri.
#UĞUR YÜKSELTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 202212 yıl sadrazamlık yapan ve 3. Ahmet’in ruhu gibi ona şevk veren Damat İbrahim Paşa, büyük şöhretine yakışır bir sanat destekçisidir. Ünal Araç, göz yaşartıcı çalışması ‘İktidar ve Sanat/Damat İbrahim Paşa’nın Hamiliği’nde bu desteklerin teknik ve kültürel envanterini sunuyor.
#Ünal AraçOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıUğur Tanyeli, ‘Mimar Sinan, Tarihsel ve Muhayyel’de eleştirel akılla, doğru yanlış demeden, seviyeyi yüksek tutarak bir ‘inşa’ faaliyetine girişiyor; Sinan’ın mimarlığı ve çağını keşfini amaçlarken onun bir kültürel imge olarak icadını tarihselleştirmeye çalışıyor. Türkiye’de belki de ilk kez, Mimar Sinan bu denli oylumlu ve bağlamlı bir araştırmanın merkezine oturuyor.
#Mimar Sinanİzmir depremiyle bina güvenliği yeniden gündeme geldi. Bu konuda 2020’ye büyük bir depremle giren Elazığ’da örnek bir projeyi hayata geçirmek için Yeditepe Üniversitesi, Emre Arolat Mimarlık, Elazığ Belediyesi, Sivrice Belediyesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bir araya geldi. İşte ‘Post-Elazığ’ projesinin detayları:
#YazarMimarlık tarihçisi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Uğur Tanyeli’yle son kitabı ‘Mütereddit Modernler: Dünyada ve Türkiye’de Mimar İdeologlar’dan yola çıkarak güncel meseleler, ‘alçak mimarlık tartışması’, Türkiye’deki arsaya yönelik spekülatif basınç, yıkılan AKM, Emek Sineması gibi yapılar ve öne çıkan yeni kuşak mimarlar üzerine söyleştik…
#Uğur VardanYaklaşık 6000 öğrencisi, 2500’e yakın mezunu, 83 ülkeden 1000 civarında uluslararası öğrencisiyle önemli akademik başarılara imza atan İstanbul Şehir Üniversitesi, 2018-2019 akademik yılında yeni öğrencileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Otobüs, metro ve deniz ulaşımının çok kolay olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü, yakında açılacak olan Gebze-Halkalı tren hattının Cevizli istasyonuna ise 1 dakikalık mesafede yer alıyor.
#Üniversiteİstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen yaratıcı öğrenci festivali Project’04, 8 Mayıs tarihinde santralistanbul Kampüsü’nde başlıyor. “Sınırlar” temasıyla kurgulanan festival, fakülte öğrencilerinin yıl boyunca gerçekleştirdikleri projelerini bir araya getirecek. Performanslardan söyleşi ve atölyelere, ödüllü reklamlardan gönüllü kampanyalara öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya koyacakları Project’04 Festivali, 27 Mayıs tarihine kadar devam edecek.
#Üniversite‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserMekânların hafızası vardır, bunu hepimiz biliriz, hissederiz. Bazı mekânlar vardır ki, yaşanmışlıkları daha fazladır, elbette bize anlattıkları/anlatacakları da... İşte Dolmabahçe bunlardan biri. Bahar Kaya’nın hazırladığı bir kitabı tanıtacağım size, kitaplığınızda olması pek faydalı.
#Doğan HızlanTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler