TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Tatar, 7,2 büyüklüğündeki bu depremin 850 vatandaşın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve büyük bir yıkıma neden olduğunu belirterek, "Bu büyük felaket yalnızca Düzce’yi değil, tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi" dedi.
#Deprem200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarProf. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilir6 yıldır sürdürülen İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaların tamamladığını belirten İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürİYİ Parti, kazandıkları belediyelerde hayata geçirecekleri seçim vaatlerini belirledi. Vaatler arasında İstanbul Büyükşehir Yasası hazırlanmasından, yürüyen kentler oluşturulmasına, yoğun trafiğe kademeli mesai saati ayarı yapılmasından, yabancıların getto mahallelerine izin verilmemesine kadar pek çok düzenleme yer alıyor.
#İyi PartiBüyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimleri için hazırladıkları seçim beyannamesini ‘İşimiz Türkiye, Gücümüz Türkiye’ başlığıyla açıkladı. Mustafa Destici, toplumun farklı kesimlerinde görüşlerini dikkate alacaklarını söyledi.
#BBP17 Ağustos 1999 depremi üzerinden tam 23 yıl geçmiş, geçen yıllarda Elazığ, Van İzmir, Malatya depremlerini de yaşamış bir toplum olmamıza rağmen ve yine de deprem afetinin yıkıcı etkilerini unutmaya başlamışken ne yazık ki ülke gündemi tekrar deprem ve afet yönetimi kavramlarını tartışır oldu.
#Konuk YazarTürkiye deprem, sel, kuraklık gibi pek çok doğal afetin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Uzmanlar, 17 Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi büyük felaketlerin doğal afetler konusundaki farkındalığı artırdığını ancak eğitim alanında bu konuda atılan adımların yeterli olmadığını söylüyor.
#DepremSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Oktay, "10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarına yatırılmıştır" dedi. Fuat Oktay ayrıca, "Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırıldı. Toplanan yardımın her kuruşu afetzedeler için kullanılıyor" dedi.
#Fuat OktayÜlkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskAfet konusunda uzman isimler, yeni bir örgütlenme modeli ve yapılanma öneriyor, İstanbul depremine hazırlık amacıyla afet bakanlığı, yeni bir koordinasyon merkezi, müteahhitler kanunu, özel gayrimenkul mahkemeleri ve yeni sigorta modelinin acilen uygulamaya konulmasını savunuyor.
#Afet PlanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlardan biri olan 6 Şubat depremlerinin inşallah afetler konusunda yeni bir miladın başlangıcı haline getireceğiz" dedi. Öte yandan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Afet Yönetimi Politikaları Kurulu'nun kurulacağını duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen 'Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nın kapanış toplantısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum birer konuşma yaptı. Bakan Kurum, 1 milyon 582 bin binada hasar tespit ettiklerini 625 bin vatandaşın bölgeden tahliye edildiğini belirtti. Bakan Kurum, deprem bölgesinde 1 milyon 582 bin binada hasar tespit ettiklerini belirterek, yıkılan binaların yüzde 96,69'unun 1999 öncesi yapılar olduğunu söyledi. Deprem bölgesindeki yeni inşa sürecine değinen Bakan Kurum, "Toplamda 405 bin konut yapacağız. 21 bin konut için sözleşme tamam" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vakit geliyor, bu millet inşallah 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 bin 400'ün üzerinde artçı sarsıntının gerçekleştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdadır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinde tamamıyla Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı'nda elektrik ve doğalgaz borçlarının 3 ay süreyle ertelendiğini açıkladı. Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Erdoğan şunları söyledi: İstanbul başta olmak üzere, ülke genelindeki kentsel dönüşüm projelerini birkaç yıl içinde bitirme sözünü veriyoruz.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul Depremiİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarPazartesi sabahı Türkiye son 100 yılın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş olan, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilde ağır yıkıma ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ve bir kez daha deprem karşısında ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlattı. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “İnsanların dikkatini faylara değil, tehlikelere çekmemiz lazım. Risk algısı eksik olunca insanlar afete hazırlık için harekete geçmiyor” diyor.
#Depremİş dünyası, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardında enkaz altındaki vatandaşları kurtarma seferberliği başlattı. Şirketler bölgedeki tüm teşkilat ve teçhizatlarını kurtarma çalışmalarının hizmetine sundu. AFAD ile koordineli yürütülen çalışmalarda öncelik doğru ihtiyacı, doğru organizasyonla adrese ulaştırmak.
#İş DünyasıDoğal afetler sonrası meydana gelen hasarların hızla onarıldığını kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Son iki senede sadece afet çerçevesinde 58 bin 446 konut inşa edildi. Bunun 40 bin 15’inin bitip teslim edilmesinin, özellikle afet sonrası iyileştirme konusunda önemli bir gerçekleşme olduğunu, devletle millet arasındaki güven bağını açısından çok önemli bir noktayı işaret ettiği söylemek isterim” dedi.
#AFADOlası afetlerden en az zararla çıkabilmek için hazırlanan Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Cumhuriyet tarihimizde bu kapsamda yapılmış bir plan yok dolayısıyla Türkiye için 2030 yılına kadar 8 yıl içinde her türlü afete karşı dirençli toplum olabilmek için hazırlanmış bir çalışma" dedi.
#TARAPİstanbul’da AFAD koordinasyonunda deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikata katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İstanbul’da metrekare olarak kişi başına düşen toplanma alanı neredeyse 2,5 katı üzerine getirildi" dedi. Bakan Soylu, daha sonra Bakırköy'de bulunan geçici barınma alanını da gezdi.
#Bakan Süleyman Soylu