Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı dün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplantının kapanış konuşmasında sunum yaptı.
'TÜRKİYE'DE JANDARMA ARAMA KURTARMA DİYE BİR ŞEY YOKTU'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Her afetin kendine ait şöyle bir süreci de vardır. Bir yenilenme imkanı, bir yenilenme fırsatı ortaya koyar. Ve bu yenilenme imkanı ve yenilenme fırsatını Türkiye tam da bu kişi başına gelir seviyesinde yani on bin dolarlık kişi başına gelir seviyesinde geleceği çok daha iyi planlayarak yapacaktır. Arama kurtarma süreci de dahil olmak üzere son dönemlerde bu konuya da çok asıldık. Bu konuda da çok çalıştık. Türkiye'de Jandarma Arama Kurtarma diye bir şey yoktu profesyonel bir jandarma arama kurtarma oluştu. Türkiye'de polis arama kurtarma timi yoktu. Polis arama kurtarma timleri oldu. Binlerce arama kurtarma ekibi yetiştirdik. Onlarca sivil toplum kuruluşunu akredite ettik. Sadece arama kurtarmada değil aynı zamanda beslenmede, aynı zamanda da depo yönetimi dahil olmak üzere birçok çalışmayı Türkiye 1999'daki sonraki süreçte Van depremindeki tecrübesiyle, Simav depremindeki tecrübesiyle bugüne kadar getirildi. Bunlar olmasaydı ne olurdu. Nasıl bir süre karşı karşıya kalırdı ve şunu altını çizerek ifade etmek istiyorum. Tabii depremin hepimiz üzerinde bir hüznü var. Ama aynı zamanda bir sorumluluğu var. Ve oradaki yaşayan insanların o şehirlere tekrar dönüp tekrar hayatı canlı bir şekilde devam etmelerine yönelik bir sorumluluğumuz var. Yıkılan tarihi eserlerimiz. Yıkılan sanayi sitelerimiz. Hayatını kaybeden insanlarımız. Hatıralarımız. Her birini tekrar canlandırmak durumundayız" şeklinde konuştu.
"21 BİN KONUT İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI"
Deprem bölgesinde 405 bin yeni konut yapılacağını kaydeden Bakan Kurum, "21 bin konut için sözleşmelerimizi yaptık. Konutlar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek" dedi.
“1 MİLYON 582 BİN BİNADA HASAR TESPİT ETTİK”
Binaların yıkım nedenini tespit ederek haritaya işliyoruz. 1 milyon 582 bin binada hasar tespit ettik. AFAD'ın kontrolünde yaraları sarmak için çalışıyoruz. Binaların yoğun olarak yıkıldığı yerlerin eski yerleşim alanları olduğunu da tespit ettik” dedi.
“8 BİN 530 KONTEYNER KURULDU”
8 bin 530 konteyner kurulduğunu belirten Bakan Kurum, “Bugüne kadar 360 bin çadır kurulmuş ve bu çadırlarda 1 milyon 440 bin vatandaşımızın barınması sağlanmıştır. Yine aynı anlayışla konteyner kentlerimizi kuruyoruz. 8 bin 530 konteyner kuruldu” dedi.
“21 BİN AFET KONUTUMUZ İÇİN İLK KAZMAYI VURDUK”
21 bin afet konutu için ilk kazmanın vurulduğunu söyleyen Bakan Kurum, “ Yıkımların yoğun yaşandığı yerlerdeki fay hatlarını, fay hatlarına olan mesafeyi, zeminin kalitesini ve sıvılaşma ile fay hatlarının ilişkisini tek tek inceliyoruz. Bu verileri kaydediyoruz. 21 bin afet konutumuz için ilk kazmayı vurduk. Konutlar zemin artı 3-4 kartı geçmeyecek. Toplamda 405 bin afet konutu yapılacak. 21 bin konut için sözleşme yapıldı. Bilim ışığında bölgenin restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hedefiyle Türkiye genelinde 3 milyon 300 bin konut yenilendi. İstanbul'da 39 ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor” İfadelerini kullandı.