Verda Özer

Ancak Birlikte Başarabiliriz

10 Mayıs 2016
Şu anda İsrail’in Türkiye’deki en üst düzey temsilcisi olan Shai Cohen, Hürriyet’e konuştu.

İki yıldır İsrail’in İstanbul Başkonsolosu olan Cohen, Türkiye’nin Gazze’ye yardım edebilmesi için her kolaylığı sağlayacaklarını, ancak Türkiye’nin bunu “Hamas’la el sıkışarak” yapamayacağını söyledi. İlişkiler düzeldiğinde iki ülkenin Suriye’de istihbarat ve operasyonel işbirliği yapabileceğini kaydeden Cohen, Netanyahu’nun olası bir ziyaretiyle ilgili olarak da “inşallah…” ifadesini kullandı. Cohen’in mesajları özetle şöyle…

Anlaşmadan Önce Büyükelçi Atanabilir


Normalleşmeye ne kadar yakınız? Büyükelçiler karşılıklı olarak ne zaman atanacak?
Çok yakınız. Son birkaç ayda yapılan ikili görüşmeler sonucunda çok önemli gelişmeler kaydedildi. Sonuca ulaşmamız için sadece bir ya da iki görüşme kaldı.

Yazının Devamını Oku

İsmail Cem’in Yokluğundaki Varlığı

6 Mayıs 2016
2001 yılında Sisam Adası’nda bir Türk, bir Yunanlı, bir zeytin ağacı diktiler. Ve bu ağacı “barış”a adadılar. Birkaç yıl sonra Türk olan hayatını kaybetti. Ve Yunanlı adam, dostunun İstanbul’daki mezarına koşup o zeytin ağacından kopardığı dalları bıraktı. 

Aradan yıllar geçti...

 

Ve şimdi, 2016 yılında o Türk’ün kızı, Yunanlı adamla birlikte o ağacın gölgesinde buluştu.

 

Hem de ağacın adandığı “barış”ı yaşatmak için.  

 

O iki adam İsmail Cem ve Yorgo Papandreu.

 

Yazının Devamını Oku

O İş Öyle Değil Biden

2 Mayıs 2016
“Bunlar tarihte suni sınırlar çizdiğimiz; birbirinden tamamen ayrı etnik, dini, kültürel gruplardan suni devletler yarattığımız; ‘Bunu alın ve burada birlikte yaşayın!” dediğimiz yerler.”

Dünya gündemine bomba gibi düşen bu sözler, haftasonu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ağzından çıktı. “Bunu alın, hadi şimdi birlikte yaşayın!” diye bahsettiği yer ise, Irak.

 

Zaten Biden’ın bu sözleri savurduğu yer de, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği. Ve bu, Biden’ın 5 yıldır yaptığı ilk Irak ziyaretiydi.

 

*

 

Aynı gün New York Times gazetesi de şu iddiayı ortaya attı: “Bağdat’taki Birleşmiş Milletler görevlileri, uluslararası toplumun Irak’ın bölünmesini nasıl idare edeceğini sessizce çalışmaya başladı.”

 

Yazının Devamını Oku

Kilis'e Çözüm Katar'da mı?

29 Nisan 2016
IŞİD’in bizi gitgide daha fazla hedef aldığı tam bu günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Katar’a gitmesi tesadüf değil. Hem de başbakanlığı döneminde ilk kez.

Zira benim de takip ettiğim gezinin asıl gündemi IŞİD’di. Yani iki ülkenin etle tırnak gibi olduğu Suriye politikası.

 

Bu geziden hemen önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önce Suudi Arabistan, hemen ardından da Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmiş olması da zaten bu resmi tamamlıyor.

 

KATAR’DA TÜRK ÜSSÜ

 

IŞİD artık bize sistematik olarak saldırarak, “Suriye’den elini çek” mesajı veriyor. Malum, Ankara Suriye’de "ılımlı" diye nitelediği muhalif gruplara desteğini arttırarak sürdürüyor. Ve bunu da Katar ve Suudi Arabistan’la birlikte yapıyor.

 

Yazının Devamını Oku

Yine Bir 24 Nisan Ertesi

25 Nisan 2016
Geçtiğimiz yıl 1915’in 100. yıldönümüydü. Ve geçtiğimiz yıl bugünlerde, herkes ve herşey soykırım tartışmasına kilitlenmişti.

Ondan önceki yıl ise bambaşka bir ortam hakimdi. 23 Nisan 2014’te, o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, 1915’te ölen Ermeniler için dokuz dilde taziye mesajı yayınlamıştı. Torunlarına başsağlığı dilemişti. Bu, Türkiye tarihinde bir ilkti.

 

O zaman da yazdığım gibi, böylelikle o yıl Türkiye ilk kez Ermenilerin yaşadıkları acıları inkar etmedi, kabullendi. İlk kez bu konuda insan odaklı ve vicdanıyla konuştu, ‘ortak tarih’, ‘ortak acı’ dedi.

 

İlk kez 3. tarafları aradan kaldırdı, Ermenilere doğrudan hitap etti. Ve ilk kez, Ermenilerle ortak bir geleceğe vurgu yaptı.

 

Yani o gün, hakim olan paradigma değişti.

 

Yazının Devamını Oku

Bunu Yapabilir miyiz?

22 Nisan 2016
“Kendi kimliğini ve farklılığını ortaya koymak bir vatandaşlık eylemidir.” Demiş ünlü Alman düşünür Hannah Arendt.

Bu, devletler, halklar için de geçerli. Kendi kimliğini ve farklılığını ortaya koymak, aslında evrensel bir vatandaşlık eylemi. Ulus-devletlerin de alamet-i farikası.

 

*

 

 

Bir önceki yazımda, yani Fas’tan döner dönmez Fas’ın kendi geçmişiyle bağlarını koparmadan modernleştiğini yazmıştım. Yani Arendt’in deyişiyle, kendi farklılığını ortaya koyduğunu.

 

 

Yazının Devamını Oku

Bizim Yapamadığımızı Fas Nasıl Yaptı?

18 Nisan 2016
İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin yapıldığı saatlerde, İİT’nın 1969’da kurulduğu ülkedeydim: Fas’ta.

Verda ÖZER/ MARAKEŞ

Ancak Fas diğer 56 İİT üyesinden çok farklı bir İslam ülkesi. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’daki zirvede vurguladığı İslam dünyasının üç büyük sıkıntısı, bu ülkeye uğramamış. Yani: Mezhepçilik, ırkçılık ve terör.

 

Bunun sırrı ise Fas’ın kendine has Batılılaşma serüveninde. Türkiye’nin aksine, kendi geçmişine ve geleneğine düşman olmadan modernleşmesinde.

 

TÜRK MODERNLEŞMESİ

 

Aslında

Yazının Devamını Oku

Büyük operasyon eylülde

11 Nisan 2016
SURİYE ile yatıp, Suriye ile kalkıyoruz.

Ülkenin haritasını neredeyse köy köy ezberledik. Bunun sebebi ise, IŞİD deyince aklımıza hemen Suriye gelmesi.

 

Oysaki IŞİD'in Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgeler içindeki en büyük şehir, Musul. Yani Irak’ın 2. büyük şehri. Dolayısıyla Musul’u almak demek, IŞİD’i Irak’ta yenmek demek.

Bu yüzden de ABD’nin önceliği şu anda Suriye değil, Irak.

 

Zaten rakamlar da bunu gösteriyor. Bu zamana kadar uluslararası koalisyonun Irak ve Suriye’ye yaptığı 10 bin sortinin, yani hava saldırısının yüzde 70’i Irak’ı hedef almış.

 

MUSUL OPERASYONU HAZIRLIĞI

Yazının Devamını Oku