Taha Akyol

Hükümet kurmak

8 Temmuz 2015

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, hükümet kurma görevini henüz hiç kimseye vermedi. Halbuki seçim sonuçlarının resmen açıklanmasının üzerinden siz bu satırları okurken 20 gün geçmiş olacak. Muhalefet gecikmeyi eleştiriyor.
Sürecin akışına bir bakalım.
12 Haziran: Sayın Cumhurbaşkanı “Herkes egolarını bir kenara koyup, bir an önce ülkemizde hükümet kurulmalı ve kaldığımız yerden ‘devlette devamlılık esastır’ anlayışıyla bu süreç devam etmelidir” diye açıklama yaptı.
Çok doğruydu bu sözler.
18 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı. Teamüllere göre Cumhurbaşkanı bir hafta içinde Sayın Davutoğlu’nu çağırıp hükümet kurma görevi vermesi gerekirdi.
Halbuki bugün 8 Temmuz’dur... “Bir an önce” hükümet kurulmasını isteyen Cumhurbaşkanı henüz bir görevlendirme yapmadı.

YANLIŞ YORUM

Yazının Devamını Oku

Yargıtay Başkanı ne diyor?

7 Temmuz 2015

YARGITAY Başkanı Sayın Rüştü Cerit’in Star gazetesindeki sözlerini hayretle okudum.
Sayın Cerit’in sözleri şöyle:
“HSYK’nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir. Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa’da bu böyle!”Haberde bir gazetecilik sorunu olabilir. Çünkü Yargıtay Başkanı’nın bu sözleri, beyanat verdiği gazetenin birinci sayfasında yer alıyor; tırnak içinde, Başkan’ın kendi sözleri olarak... Fakat iç sayfalardaki haberde sadece “HSYK’nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir” cümlesi var. Sözlerinin devamını haberi özetlemek için gazete atmış olabilir. Yargıtay Başkanı meramını iyi anlatamamış da olabilir.
Her ne olursa olsun, yargı bağımsızlığı konusunda hassasiyet eksikliği açıktır. Dayandığı bilgiler de yanlıştır.

ESKİ VE YANLIŞ BİLGİ

Fransız Anayasası’nın 65. maddesine göre, HSYK’nın başkanı, evet cumhurbaşkanıdır, adalet bakanı da onun vekili olarak HSYK üyesidir... Sayın Cerit “Avrupa’da bu böyle” derken Fransa’yı kastediyorsa, eskimiş ve yanlış bir bilgidir bu. Çünkü 2008 yılında Fransızlar anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanını da adalet bakanını da HSYK’dan çıkardılar!

Yazının Devamını Oku

Uzlaşmak zorunlu

6 Temmuz 2015

ADALET ve Kalkınma Partisi’nin seçim sonuçları hakkında hâlâ bir araştırma yaptırmamış olması dikkat çekicidir.
Yaptırdı da kimsenin haberi yok, sadece birkaç kişi biliyorsa bu daha dikkat çekicidir. Zira parti siyaseti dediğimiz şey, birkaç kişi, hatta tek kişi tarafından kumanda edilse bile nihayet kolektif bir davranıştır, partili herkesle ilgilidir.


HANGİ DÖNEMİN SORUNLARI?

Böyle bir araştırma olmamakla beraber, Başbakan Davutoğlu’nun çevresiyle ve milletvekilleriyle seçim sonuçlarını görüştüğü biliniyor. Görüşmelerde konular ister istemez Erdoğan’ın başbakanlık dönemine geliyor, bu yüzden de çok fazla konuşulmuyor. “Yolsuzluk iddiaları ve bakanların aklanması bizi yıprattı” denildiğinde, on aylık başbakan olarak seçime giden Davutoğlu’nun bunda bir rolünün olmadığı bellidir.

Yazının Devamını Oku

Eğitimde alarm

4 Temmuz 2015

EĞİTİM her alanda alarm veriyor. LYS sonuçları açıkça gösteriyor ki, özellikle matematikte 2010 yılından beri sürekli bir düşüş var. “Türkçe-Sosyal” alanında bile.
En kötüsü matematik ve geometri.
2012 PISA, yani Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı sonuçları açıklandığında da aynı şoku yaşamıştık. Öğrencilerimiz 65 ülke arasında 42. sırada kalmışlardı.
LYS’de 2011 yılında matematik testlerinin yapılma ortalaması 15.12 iken, 2015 yılında 9.2’ye indi. Geometride 8.53’ten 3.78’e düştü. Türk dili edebiyatında büyük bir düşüş yok.
Öğrenci sayısı ve okullaşma oranı artarken kalite düşüyor. Türkiye’nin yarınları için bir alarmdır bu.

NEDEN BÖYLE?

Yazının Devamını Oku

Hâlâ AKP-CHP

3 Temmuz 2015

MECLİS Başkanı seçiminde MHP, Deniz Baykal’a oy vermeyerek AKP’li İsmet Yılmaz’ın seçilmesini sağladı.
Önce, Sayın Yılmaz’ı kutluyorum. Hukukçu olan Yılmaz’a kendisinin de vurguladığı “tarafsız Meclis Başkanı” görevinde başarılar diliyorum.
MHP lideri Bahçeli’nin bu tavrı AKP ile siyasi flört işareti olmadığı gibi AKP’de de hâlâ CHP ile koalisyon ihtimali daha ‘olabilir’ bir seçenek olarak görülüyor.
Belli ki ya AKP-CHP koalisyonu ya da kasımda seçim...

MUHALEFET BLOKU?!

Evvela Bahçeli’yi tek taraflı eleştirmek yerine, CHP’nin ve Sayın Baykal’ın tavrına da bakmak gerekir. Hatanın başlangıcı “yüzde 60 muhalefet bloku”nu var sanmaktı. Sayın Baykal da böyle düşünmüş olmalı ki, hemen adaylığını açıkladı. Partisinin MHP ile görüşerek bir alternatif isim çıkarmasını da engellemiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Güneyimizdeki Afganistan!

2 Temmuz 2015
SURİYE, Afganistan gibi tam bir terör yatağı haline geldi. Hatta IŞİD, Taliban’dan daha vahşi ve Suriye dışında Taliban’dan daha örgütlü bir terör makinesidir. Sadece bu değil...

Suriye’deki etnik, dini ve siyasi deprem 1920’lerde çizilmiş bütün sınırları sarsıyor. Büyük kitlelerin saldırılara hedef olması, çeşitli etnik ve mezhep gruplarından beş milyon insanın yerlerinden kopup göçmen durumuna düşmesi, adeta her etnik ve dini grubun kendi devletini kurmaya kalkması güneyimizdeki feci sorunların Afganistan’dan daha tehlikeli olabileceğini gösteriyor.
Bu 6 milyon göçmenin içinden çıkacak genç kuşakların geleceğini düşünün!


GÜL NE DEMİŞTİ?


Suriye’nin Afganistan’a dönmesi, öteden beri ifade edilen bir endişeydi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaklaşık iki yıl önce bir İngiliz gazetesine verdiği demeçte Suriye’nin “Akdeniz kıyısında bir Afganistan” haline geldiğini, bunun Türkiye ve Avrupa üzerindeki terör tehdidini arttıracağını söylüyordu. O zaman Türkiye’nin 500.000 Suriyeli mülteci için 2 milyar dolar harcadığını kaydediyordu. (Guardian 3 Kasım 2013)
Bugün ülkemizdeki mülteci sayısının 3 milyona yaklaştığı, harcanan paranın 6 milyar doları bulduğu belirtiliyor.

Yazının Devamını Oku

Uzlaşırlar mı?

1 Temmuz 2015
MUHAFAZAKÂR ve Sosyal Demokrat partiler bizde de Almanya’daki gibi uzlaşarak bir ‘büyük koalisyon’ kurabilirler mi?

İş Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’na kalsa kurabilirler. Zira her ikisinin de ılımlı tavırlarının birçok örneği var.
Biliyorsunuz, yeni parlamento tablosuna göre RTÜK’ün kompozisyonu değişecek. AKP içinde birtakım kurnaz düşünceler ortaya çıkmıştı: RTÜK başkanı istifa ettirilecek, hemen tekrar seçilecek, böylece RTÜK’ün kompozisyonu değiştiğinde de RTÜK başkanlığı “bizde” kalacaktı!
RTÜK Başkanı Prof. Davut Dursun “bu etik olmaz” diyerek kabul etmedi. Başbakan Davutoğlu da bu kurnazlığa itibar etmedi, öneriyi reddetti. (Hürriyet, 25 Haziran)
Meclis Başkanlığı seçimlerinin 3. turunda 50-60 AKP’li vekilin Dengir Fırat’a oy vermesi ve böylece 4. tura AKP ve HDP adaylarının kalması diye başka bir kurnazlık söylentisi daha var. Öyle bir durumda MHP ve CHP’li vekillerin son turda AKP adayına oy vermeye zorlanması!
Davutoğlu dün “biz erdemli bir partiyiz böyle şeylere başvurmayız” diye konuştu.
Bunlar, teşvik edilmesi gereken güzel örneklerdir.


Yazının Devamını Oku

Susmak ve konuşmak

30 Haziran 2015

EZİDİLERİ TV’lerde gördükçe içim yanıyor. Sadece dünyadaki bütün göçmenler gibi perişan oldukları için değil, IŞİD canavarının en büyük zulmüne uğradıkları için de...
Bir dedikodu çıkıyor, “Bulgaristan size kapılarını açacak” diye; otobüslerle Edirne’ye geliyorlar ve tabi güvenlik birimleri tarafından geri çevriliyorlar, tekrar Mardin’e gönderiliyorlar. TV’lerde yaptıkları ıstıraplı açıklamalarında şöyle diyorlar:
“Türk polisi izin vermiyor, bir izin verse Avrupa’ya gidip kurtulacağız. Türkiye başımız gözümüz üstüne, bize baktı, fakat niye izin vermiyor?!”TV’de HDP Batman milletvekili Ezidi Ali Atalan’ı dinliyorum. Devletin Ezidilere iyi bakmadığını, ayrımcılık yaptığını, onlara Demokratik Bölgeler Partisi’nin organizasyonuyla “Kürt belediyelerin baktığını” söylüyor!
Bu nasıl olur?! Olabilir mi böyle bir vicdansızlık?!

AFAD HİZMETLERİ

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay’ı aradım, uzun ve ayrıntılı bilgiler verdi. Çok özetle...

Yazının Devamını Oku