Bir hafta projeler teslim edildiğinde bir baktım, 5 tane öğrenci aynı yazıcıdan aldıkları çıktıyı teslim etmiş.
Tamamıyla kapalı bir grup olarak hareket eden bu Çin’li öğrenciler sadece kendi aralarında zaman geçirirdi. Tabi dersin asistanı olarak ne ben, ne de dersin hocası bu şekilde kopya çekilerek getirilmiş ödevleri kabul etmedik.
Ama bu insanları hem çok iyi İngilizce konuşamadıkları için hem de kendi gruplarının dışına hiç çıkmadıkları için tanımak ve anlamak mümkün olmamıştı…
Yıllar sonra Henry Kissenger’ın On China kitabını okuduğumda Çin’i daha iyi anlamaya başladım. Çince’de Çin kelimesi zhong guo (中国). Anlamı Ortada’ki Krallık. “Orta” diğer ülkelere olan coğrafi mesafeden ziyade yeryüzü ve gökyüzü arasındaki mesafeye atıftır.
Çin, İpek Yolu döneminde yaklaşık 1000 yıl boyunca yerkürenin en zengin imparatorluğuydu.
1434 yılında Çin kapılarını uluslararası ticarete ve İpek Yolunun son kervanlarına kapattı.
Bu korumacılık, teknoloji ve denizcilikteki öncülüğünü sona erdirdi.
Çin’in sonraki 550 yılı işgaller ve iç savaşlarla dolu bir yoksulluk hikayesidir.
**
1947 yılında dünyada ilk kez ticari bilgisayar üreten bir şirket kuruldu.
Bu şirketin adı Eckert-Mauchly Computer idi.
1950 yılında Remington Rand isimli bir başka şirketin himayesi altına girmek zorunda kaldı.
Sebep bilgisayarların değersiz olması değildi.
Sebep bu teknolojiyi anlayabilen ve destekleyecek finansal desteğin olmayışıydı. O dönemde tüm finans kapital desteği, var olan teknolojilerin yayılmasına gidiyordu.
Echert-Mauchly Computer kurucuları eğer 30 yıl sonra bu işe kalkışmış olsalardı Bill Gates gibi dünyanın en zenginleri arasında yer alacaklardı.
Zamanlama yanlıştı!
Kendi derslerim, asistanı olduğum dersteki öğrencilerimin projeleri ve üstüne üstlük Yeni Zelanda’daki projemizi yönetiyordum …Başımı kaşıyacak vaktim yoktu …
Bilirsiniz, başınızı kaşıyacak zamanınız olmadığında bile yapmayı çok isteyeceğiniz şeyler vardır.
İşte bunların başında benim için dünyanın en zeki ve başarılı yatırımcısı Warren Buffett’la tanışmak vardı. Okulun desteği ile 18-20 kişilik bir grupla Omaha’da Warren Buffett’i ziyaret edecektik. Ve bu ziyaret tam en yoğun günlerime denk gelmişti.
**
2 saatlik uykuyla Omaha’ya
O sonbahar günü tüm gün okuldaydım. Bir kısmı derste, bir kısmı kütüphanede geçti. Akşam kampüsteki kafeteryadan bir salata alıp eve geçtim.
Evde salatamı yedim. Yeni Zelanda’daki proje ile ilgili Auckland ile kısa bir görüşme yaptım. Yaklaşık 2 saat uyudum. Ve sabah 4’e kadar asistanı olduğum derse ait öğrenci projelerini okudum ve değerlendirdim.
Sabah 5 gibi toplantı için hazırlanıp havaalanına geçtim.
Gazetelerde gördüğü bir şirketi denemeye karar verir. İnternet’ten başvurusunu yapar. Kaliforniya’daki şirket DNA örneği için ona bir paket gönderir.
Tükürüğünü bir tüpe doldurup göndermesi gerekmektedir. Çünkü tükürükten DNA kolayca saptanabiliyor. 199 dolara yapılan bu testin sonuçları 7 hafta içinde çıkacaktır.
Matt sonunda DNA hikayesine ulaşır...
Hiç de azımsanmayacak oranda Çin’in orta bölgelerinden izler taşıdığından tutunda, bünyesinin ne kadar kafeini kaldırabileceği gibi detayları, yaptırdığı bu testin sonuçları arasında bulur.
Hatta örneğin spor yaparken neden daha hızlı hareket edemediği de ortaya çıkmıştır. Çünkü Matt’in kaslarında bazı proteinler eksiktir.
***
DNA analizini yapıp, hikayesini çıkaran şirketin kurucularından biri ve genel müdürü 44 yaşında Kaliforniya’lı genç bir kadındır.
Google’ın iki kurucusundan biri olan Sergey Brin ile 2007 yılında evlenen Anne Wojcicki, 23andme’yi 2006 yılında arkadaşları Linda ve Paul ile birlikte kurdu.
Kendisi için büyük bir vizyona sahip olan Werner, bu vizyonu ancak orduda alacağı kaliteli bir eğitimle gerçekleştirebilecektir.
Werner orduda 3 yıl matematik, fizik, kimya, balistik eğitimleri alır. İlk patentini 26 yaşında Prusya ordusundayken tescil ettirmiştir.
“Neden olmasın?” diyerek, küresel ticari planlar yapmaya başlar …
Werner, bir makine mühendisi olan Johann ile birlikte, kendi ülkelerinin ilk telgraf şebeke ihalesini alır.
Sadece altı yıl sonra Werner ve Johann Kırım’dan Finlandiya’ya uzanan büyük bir telgraf şebekesinin inşası için Rusya devletinden ihale kazanmışlardır.
DOĞRU ZAMAN
Werner şanslıdır çünkü 18. yüzyılda tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş artık başlamıştır. 1. Sanayi devrimi ile sanayileşme hızla devam etmekte ve efektif iletişim kanallarına olan ihtiyaç katlanarak artmaktadır.
Werner’in kurduğu o şirket müşterilerine sunduğu çözümleri ve kendini sürekli olarak yenileyebilmiştir. Bugün cirosu 80 milyar euro olan bir teknoloji şirketine dönüşmüştür.
Selin iş çıkışı hızlıca kampüsteki markete gider. Kapıdan girerken cep telefonunu bir tarayıcıdan geçirir. Aceleyle üçer organik salata ve organik meyve suyu alır …
Kasada beklemez çünkü bu markette kasa yok.
Kasa kuyruğu da yok tabii ki.
Selin evinin yolunu tutar.
Tam olması gerektiği gibi değil mi?
Bu geçen hafta Seattle’da yaşanan gerçek bir olay. Selin Seattle’da yaşayan genç bir iş kadını.
Gittiği market ise şu anda BETA olarak hizmet veren, Amazon’un 2012 yılında müşterilerinin ihtiyaçlarını öngörerek ortaya koyduğu vizyonun ürünü. Makine öğrenmesi, bilgisayar vizyonu ve yapay zeka gibi ileri teknolojiler kullanılarak hayata geçirilmiş AmazonGO!
Dünya Ekonomik Forumu üretimde hızla ilerleyen dijital dönüşümü dünya gündemine taşımak için 2016 Ocak ayında Davos’da gerçekleşen toplantının ana temasını Sanayi 4.0 olarak belirlemiştir.
Davos’daki bu toplantı İngiliz Hükümetini harekete geçirir.
Matt Temmuz 2016’da İngiltere’nin Dijital Dönüşümden sorumlu bakanı olarak atanır.
*
EKONOMİNİN KATLANA KATLANA BÜYÜMESİ İÇİN
Şanslıyız!
Türkiye teknolojiyi içselleştirmiş genç bir nüfusa sahip.
PayPal 2002 de satılır. Pay Pal mafyası olarak da bilinen kuruculardan her biri daha sonra çok büyük işlere imza atar. İşte tam bu dönemde bu iki kardeş çocukluk hayallerinin peşinden gitmeye başlar. Büyük kardeş “Bir otostopçunun galaksi rehberi” kitabını 14 yaşında okumuştur. Hala etkisindedir.
İlk iki girişimlerinden kazandıkları ile bağımsız kararlar verebilecekleri bir noktadadırlar artık. Kitaptaki gibi insanlık için çıkış fırsatlarını yaratacaklardır.
Beraberce 18 TL'lik şarjla 500 kilometre gidebilen araçlar üreten Tesla’yı büyütmeye girişirler. Tesla’nın bugün pazar değeri 60 milyar dolar.
BİR TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİSİNİN TARIMA YÖNELİŞİ
Küçük kardeş Kimbal Musk’ın ilgi alanı gıda ve tarımdır. Kimbal Tesla ile otomobil endüstrisinde gerçekleştirdikleri inovasyonu gıda ve tarımda gerçekleştirmek ister.
Bugün tarımda dijital dönüşümün önderlerinden biridir.
Büyük kardeşin Tesla ve SpaceX ile yarattığı yıkıcı inovasyonu, küçük kardeş gıda ve tarım sektöründe yaratmak için yola çıkmıştır.