Işıkara yaşarken deprem tahmini ve analizi yapıyordu. Öldükten sonra onun adını taşıyan DD 182 adlı yapay zeka teknolojisi Ege'deki 5.3 şiddetindeki son depremi 78 saniye önceden haber verir.
Kandilli konusunda dünyanın en önde gelen bilim adamları ile çalışır. Geliştirdiği ileri teknolojilerle Kandilli deprem güvenliği konusunda bir dünya markası haline gelmiştir.
Kandilli son yıllarda Amerika ve Japonya’dan çok sayıda doktora öğrenci başvurusu da almaya başlamıştır.
…
Yukarıda yazılanlar gerçek olmayan bir senaryo, ama ileride neden gerçeğe dönüşmesin?
Yapay zeka yapay depremi öngörebildi
Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan genç Fransız bilimadamı Bertran Rouet Leduc Amerika’da Los Alamos National Laboratory’de önemli çalışmalarda bulunur.
Geliştirdikleri yapay zeka algoritmalarını geçmiş sarsıntı verileri ile eğitirler. Makina öğrenme teknikleri ile geliştirdikleri bu teknoloji, labroratuvardaki yapay deprem sarsıntılarını kendi kendine öngörebilir.
Doğada herşeyde olduğu gibi sürdürülebilir hikayelerin de basit bir formülü var. Bu hikayeler insanları birbirine, markaları tüketiciye, ülkeleri dış pazarlara ve yatırımcılara bağlar.
*
KÖKLÜ DEĞİŞİM
İnternet bizi birbirimize bağlarken, bir yandan da akıllı cihazlar hızla arttı.
Bugün İnternet’e 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülüyor. 2003 yılında kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken, bu oranın 2020 tahmini ise 6,48 dir.
Birbirleriyle haberleşebilen makineler iş maliyetlerini tahmin edilemeyecek düzeyde verimli hale getirirken, her ürünü yeniden şekillendiriyor.
*
Bu süreç hem üretim hem de tüketim alışkanlıklarında büyük değişiklikler ortaya koyuyor. Özellikle nesnelerin interneti, ileri robot teknolojileri, büyük data analizleri, mobil çözümler daha verimli ve çevik üretim imkanı sunuyor.