Paylaş
Kabaklı bayat ekmek pastası (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 somun ekmek (bayat)
◊ 3 yumurta
◊ 3 su bardağı süt
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
◊ 2 kabak
◊ 2 yumurta
◊ 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
◊ 1 paket çiğ krema (200 ml)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ Karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Bayat ekmekleri kalın kalın dilimleyin ve çukur bir kaba koyun. Üzerine su ve sütü aktarıp iyice ıslanıp yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin.
◊ Üzerine yumurtaları kırıp sıvıyağı ekleyin. Ekmekli karışımı yoğurun.
◊ 25-30 santim çapında, kenarları yüksek bir kelepçeli kalıbı tereyağıyla yağlayın. Hazırladığınız ekmek hamurunu bastırarak ve kenarlarını 2 santim yükselterek kalıba yerleştirin.
◊ Kabakları soyup incecik halkalar halinde doğradıktan sonra hamurun ortasındaki boşluğu yerleştirin.
◊ 2 yumurtayı derin bir kaba kırıp üzerine krema, tuz, karabiber ve rendelenmiş peyniri aktarın. Çatalla iyice çırptıktan sonra sosu kabakların üzerine aktarın.
◊ Bayat ekmek pastasını 175 derece önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Buğdaylı-patlıcanlı çorba (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı aşurelik
buğday (veya pilavlık bulgur)
◊ 4 patlıcan ◊ 1 iri soğan
◊ 2-3 domates
◊ 8 diş sarımsak
◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 50 gr tereyağı
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı kimyon
◊ Pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Bir gece önceden bol suyla ıslattığınız buğdayı ertesi gün iyice yıkayın. Büyükçe bir tencereye koyup 10 bardak su ilave edin. Orta ısılı ateşte iyice yumuşayıncaya dek pişirin.
◊ Patlıcanların kabuklarını tamamen soyun, çok ufak ve küp küp doğrayın. Bol tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin ki acısı çıksın. Ardından yıkayıp süzün.
◊ Domateslerin kabuğunu soyup onları da tavla zarı formunda kesin. Sarımsakları ezin, soğanı yemeklik doğrayın.
◊ Tencereye tereyağı, zeytinyağı, soğan, salça ve sarımsağı koyun, 5 dakika kavurun.
◊ İyice yumuşayan buğdayları suyuyla beraber bu tencereye aktarın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz patlıcanları ve domatesleri tencereye ekleyin, sık sık karıştırarak 10 dakika pişirin.
◊ Tuz, kimyon, karabiber ve pul biberi ekleyin. Biraz katıca bir çorba kıvamı olacak, gerekirse 2-3 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Tekrar 10 dakika daha pişirin, patlıcanlar iyice yumuşamış olacaktır.
Paylaş