Paylaş
PATLICANLI AÇMA BÖREK (8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
İç harcı için
◊ 200 gr orta yağlı kıyma
◊ 6 patlıcan
◊ 1 sivri biber
◊ 2 domates
◊ 2 soğan
◊ 3 yemek kaşığı sıvıyağ
◊ Tuz, karabiber
Hamur için
◊ Yaklaşık 5 su bardağı un
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
◊ 1 çay kaşığı kabartma tozu
◊ 2 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için
◊ 3 yemek kaşığı buğday nişastası
◊ 3 yemek kaşığı un
Arasına ve üzerine sürmek için
◊ 250 gr tereyağı (eritilmiş)
NASIL YAPARIM?
◊ Patlıcanları soyup küp küp doğrayın ve acısının çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletin. ◊ Soğanları ve sivri biberi ince ince, kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın.
◊ Sıvıyağ ve kıymayı bir tencereye alın, kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Suyunu süzüp elinizle sıktığınız patlıcanları, sivri biber ve domatesi ilave edip karıştırın. Kısık ateşte ve kapağı kapalı şekilde 25 dakika pişirin.
◊ Hamur için su, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve kabartma tozunu bir kaba alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip kulakmemesi kıvamında, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.
◊ Un ve buğday nişastasını bir kapta karıştırın. ◊ 35 santim çapındaki fırın kabınızı yağlayın.
◊ Hamurdan eşit büyüklükte 14 beze yapın. Parçaların üzerine nişastalı un serperek fırın kabı büyüklüğünde açın. Diğer hamurları da açtıkça aralarına 1’er yemek kaşığı erimiş tereyağı gezdirerek üst üste tepsiye yayın.
◊ 7’nci yufkayı da yaydıktan sonra patlıcanlı harcı koyun. Kalan hamurlara da aynı işlemleri uygulayarak tepsiye yerleştirin.
◊ Böreği dilimleyin. Kalan tereyağını üzerine gezdirin.
◊ 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. 10 dakika dinlendirip servis edin.
YOĞURT SOSLU BAKLA (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 500-750 gr taze bakla
Sosu için
◊ 2 demet taze soğan
◊ 1 ufak soğan
◊ 7-8 diş sarımsak
◊ 1/2 su bardağı zeytinyağı
◊ 1/2 demet dereotu
◊ 4-5 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ Kırmızı biber
NASIL YAPARIM?
◊ Baklaların iki ucunu kesip atın. Her bir baklayı 1,5-2 santim boyunda kesin.
◊ Geniş bir tencerede su kaynatıp bir tutam tuz ilave edin. Kaynayan suda baklaları iyice yumuşayıncaya dek haşlayın.
◊ Sos için geniş bir tavaya zeytinyağını koyun. Taze soğanların sadece yeşil kısımlarını incecik doğrayın, soğanı yemeklik kesin. Hepsini tavaya katın, ezilmiş sarımsakları ilave edip karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
◊ İnce kıyılmış dereotunu ve süzme yoğurdu ekleyin. Kısık ateşte, sık sık karıştırarak 5 dakika kadar kaynatın ve ocaktan alın.
◊ Sos sıcakken, haşlanmış baklaların üzerine gezdirin. Kırmızı biberi serpiştirip ılık olarak servis edin..
Paylaş