Tezgâhlardan kalkmadan

İncir ve üzümün mevsimini karşılarken şeftalilere de yavaş yavaş veda ediyoruz. Kalan kısa zamanı fırsat bilip çocukların okul dönüşü veya çay saati için hazırlayabileceğiniz, ferahlık veren iki güzel tatlı yapalım...

Haberin Devamı

Tezgâhlardan kalkmadan
Şeftalili pandispanya (6-8 kişilik) 

NE LAZIM? 

◊ 4 orta boy şeftali
◊ 4 yemek kaşığı toz şeker

Pandispanya hamuru için 

◊ 5 yumurta (oda sıcaklığında) 
◊ 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
◊ 1 Türk kahvesi fincanı ılık su
◊ 5 Türk kahvesi fincanı un
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 1 çay kaşığı tuz 

NASIL YAPARIM? 

◊ Pandispanyayı yapmak için yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle köpük kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Üzerine 1 fincan ılık suyu aktarıp, 1 dakika daha çırpıp bekletin.
◊ Başka bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu karıştırın.Tel süzgeçle eleyip yumurtalı karışıma  ilave edin. Tahta kaşık veya plastik spatulayla malzemeleri birbirine iyice yedirip koyu boza ayarında bir kıvam elde edin. 
◊ 25-30 santim çaplı kelepçeli kek kalıbını yağlayın. 2 yemek kaşığı toz şekeri kalıbın dibine ve kenarlarına serpiştirin. 
◊ Kabuklarını soyup elma dilimi kestiğiniz şeftalileri kek kalıbına yan yana dizin. Kalan şekeri şeftalilerin üzerine serpiştirin, kek harcını şeftalilerin üzerine boşaltın.
◊ Pandispanyayı 175 dereceye ısıttığınız fırında kabarıp üzeri kızarıncaya kadar 1 saat pişirin.
◊ Fırından alıp, iyice soğumasını bekleyip kalıptan çıkarın. Ters çevirip şeftalilerin olduğu tarafı üste getirerek servise sunun. İsterseniz üzerine vanilyalı sos gezdirebilir, pastacı kremasıyla birleştirebilir ya da dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.
Not: Bu tarife mevsime göre kayısı, armut ve elma da çok yakışır.Tezgâhlardan kalkmadan
Şeftalili eylül keki (8-10 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1/2 su bardağı toz şeker
◊ 3-4 şeftali
Kek için
◊ 3 yumurta
◊ 2 yemek kaşığı toz şeker
◊ 1/2 yemek kaşığı
eritilmiş tereyağı
◊ 1/2 su bardağı sıvıyağ
◊ 1 su bardağı süt
◊ 2 su bardağı un
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ 2 paket vanilin

NASIL YAPARIM?

◊ Borcamı fırça yardımıyla sıvıyağla yağlayın. İçine yağlı kâğıt serip onun üzerini de yağlayın ve yarım su bardağı toz şeker serpin.
◊ Şeftalileri elma gibi soyup kalın dilimleyin. Dilimleri borcamın dibine
sıkı şekilde 2 sıra dizin.
◊ Kek için yumurtalarla toz şekeri bir kapta çırpın. Tereyağı, sıvıyağ ve sütü küçük bir tencerede ısıtın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırın. Ilık sütü yumurtalı karışıma ekleyip homojen olana kadar çırpın. Kuru karışımı ekleyip spatulayla yedirin. Harcı şeftalilerin üzerine dökün.
◊ Borcamı önceden 170 derecede ısıttığınız fırına sürün ve 40-45 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları