Paylaş
BABAANNEMİN VİŞNE ŞURUBU (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 1 kg vişne
◊ 750 gr toz şeker
◊ 1 limonun suyu
◊ 2 lt soğuk su
NASIL YAPARIM?
◊ Vişnelerin saplarını ayıklayın, yıkadıktan sonra süzün. Çekirdeklerini çıkarmadan derin bir kaba alın, tahta bir kaşıkla iyice ezerek suyu çıkarın. Üzerine toz şekeri ekleyin.
◊ Kabın üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 1 gece bekletin.
◊ Ertesi gün vişne ezmesini buzdolabından çıkarıp tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Tahta kaşıkla ara sıra karıştırmanız iyi olur.
◊ Vişne püresi kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu katın, tekrar karıştırarak 5 dakika daha kaynatın.
◊ Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğurken pürenin üzerinde biriken köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.
◊ Tülbenti bir süzgece oturtun, süzgeci de büyük bir tencereye... Soğuk vişne püresini tülbentin üzerine azar azar boşaltıp kaşıkla ezerek süzün.
◊ Tülbentin üzerinde kalan vişne püresine 2 litre soğuk su ekleyip tekrar süzün.
◊ Tencerede biriken şurubu şişeye doldurup buzdolabına koyun. Servise sunmadan önce tadına bakın, tercihe göre şeker veya su ekleyebilirsiniz.
ELAZIĞ’IN VİŞNE HELVASI (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 250 gr dondurulmuş vişne
◊ 100 gr tereyağı
◊ 3 su bardağı sıcak su
◊ 1 su bardağı toz şeker
◊ 3 yemek kaşığı mısır nişastası (buğday nişastası da olur)
Üzeri için
◊ Çekilmiş fındık veya badem
NASIL YAPARIM?
◊ Geniş bir tavaya tereyağını alıp eritin. Donuk vişneleri ekleyin ve 7-8 dakika karıştırarak pişirmeye başlayın.
◊ Bir kâsede sıcak su ve şekeri karıştırın. Nişastayı 3 yemek kaşığı soğuk suyla ezip karıştırın. Sonra da bu karışımı kaynayan vişnelerin üzerine azar azar aktarıp sürekli karıştırın. 3-4 dakika sonra helva toparlanıp katılaşacaktır.
◊ Hemen ocaktan alıp kenarları yüksek bir kaba boşaltın ve sıcakken üzerini düzleyin. Fıstık veya badem serpiştirin. Soğuyunca servise sunun.
Paylaş