Sahrap Soysal

Amerika’da keşkek pişirdim

3 Şubat 2019
Bu yıl, Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali Kurucu Direktörü Erkut Gömülü’nün organize ettiği Boston Türk Festivali’ne davet edildim. Hem keşkek pişirdim hem de Boston Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencilerine Türk mutfağı dersi verdim.

Bilmem haberiniz var mı? Ben dünyanın birçok yerine keşkek pişirmek için davet ediliyorum. Artık bana “Keşkekçi Teyze” demeye başladılar.
Milli yemeğimiz olan keşkek, 2011 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kabul edildi.
Sonrasında da uluslararası yemek platformlarında konuşulur oldu.
Bu yazıyı okurken kiminizin “İçli köfte, su böreği, analı kızlı, dolma veya mantı varken neden keşkeği seçmişler ki?” diye aklından geçirdiğini tahmin ediyorum.




Yazının Devamını Oku

Akhisar’da zeytin hasadı

27 Ocak 2019
Yeni yılın ilk haftası Akhisar’a zeytin hasadı çekimi için gittik. Amacımız tarladan toparlayacağımız zeytinleri bir fabrikaya götürüp sıkmak ve elde ettiğimiz taze zeytinyağıyla yemekler yapmaktı.
Yazının Devamını Oku

Malatya Malatya bulunmaz eşin

20 Ocak 2019
Yine bir kayısılı lezzetler yarışmasında jüri üyeliği yapmak üzere kalkıp Malatya’ya gittim. Bu gezide bulgur ve sebze ağırlıklı Malatya mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini tatma fırsatı da buldum.

Şehirlerinin önünde koşan kişiler vardır. Memleketlerine olan sevgileri, topraklarının değerlerine olan bağlılıkları, tutkuları ve sevdaları hiç bitmez.
Yaşamları boyunca her ortamda, her yakaladıkları fırsatta memleketlerinin yemekleri, tarihleri, doğal güzellikleri, insanları, havası ve suyunu anlatırlar.
Dünyanın neresine giderse gitsinler, hep gurbet hasreti, memleket özlemi duyarlar. Çünkü onlar için yaşadıkları toprakların eşi benzeri yoktur. Ben bu değerli kişileri, memleketlerinin kahramanları, tanıtım yüzleri olarak görüyorum.




KAYISILI LEZZETLER YARIŞMASI

Yazının Devamını Oku

Gaziantep’ten İstanbul’a Anadolu mutfağı

14 Ekim 2018
Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nin (GastroAntepFest) davetlisi olarak Gaziantep’e gittim. Dünyaca ünlü şeflerle bir araya gelmek ve yöresel lezzetlerimizin dünyaya açıldığını görmek beni çok heyecanlandırdı.

Gaziantep, sahip olduğu zengin mutfağını, yemek kültür mirasını, güneşten, topraktan, tarihten gelen yüzlerce lezzetini tanıtma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nin (GastroAntepFest) davetlisi olarak Gaziantep’e gittiğimde çok heyecanlıydım. Çünkü dünyaca ünlü pek çok Michelin yıldızlı şefle tanışma imkanı bulacaktım. Pek çok etkinlik, workshop, sergi, konferans arasında koşuşturmaktan, ünlü şef André Lima de Luca’nın hazırladığı “fıstıklı salsa soslu kuzu ızgara”nın tadına bakamadım. Ama bir Türk şef olarak, dünyanın en iyi restoranlarından birini Bangkok’ta işleten sevgili Fatih Tutak’ın “Antep katmeri”nin doyumsuz lezzetini yakalayabildim.



Hayranlıkla izlediğim Fatih şefin uluslararası başarısı, kendi tarih ve coğrafyasının yemeklerini, hikayelerini taa Bangkok’taki restoranına taşıması, kendi geleneksel değerlerini evrensel bir anlayışla yorumlayarak yabancılara beğendirmesi, gerçekten takdiri hak ediyor.
Onunla fotoğraf çektirirken Bursa’da oturan annesine de selam söylemeyi ihmal etmedim. Bir yemek yazarı olarak hayranlık duyduğum İtalya’nın en ünlü kasabı Toskanalı et ustası Dario Cecchini ve ailesi de Gaziantep’e gelmişti. Baklavanın efsane lezzetinin yanı sıra “beyran”ve “kelle paça çorbası”na da bayılmışlar.


Yazının Devamını Oku

Festival öncesi rekor denemesi

9 Eylül 2018
Ankara’nın Çubuk ilçesinde 13-16 Eylül tarihleri arasında “13. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” düzenlenecek. Festival öncesinde Çubuk Belediyesi tarafından Çubukabad Parkı’nda dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesi gerçekleştirildi. Ben de bu denemeye katıldım, devasa turşu kavanozuna turşu doldurdum.

Dünyanın en büyük turşusunun kurulmasına katkıda bulunmak, bu muhteşem deneyime eşlik etmek üzere Ankara’nın Çubuk ilçesine gittim. Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek amacıyla Çubuk Belediyesi uzun süredir hazırlık yapıyordu. Geçtiğimiz yıl Çubuk turşusuna coğrafi işaret tescili aldıktan sonra belediye, turşunun kalite standardını yazılı bir şartnameye dönüştürmüş.
Artık bundan böyle “Çubuk turşusu” tescillenip, marka haline gelmiş oldu.
Güzel ülkemizde nereye giderseniz gidin, tabiat güzelliklerimiz ve tarihi eserlerimizin yanı sıra muhteşem bir damak tadıyla karşılaşırsınız. Hemen hemen her şehrimizin, ya da köyümüzün kendine özgü yiyecekleri, yemekleri veya tarımsal ürünleri vardır.
Artık her yöremiz, yerel lezzetleriyle ön plana çıkıp kendilerini tanıtmak istiyor. Bütün bu çalışmaları yerel üreticileri desteklemek ve kırsal kalkınmayı geliştirmek adına da çok değerli adımlar olarak görüyorum.
1950’li yıllarda Çubuk ilçesinin Aşağı Çavundur Köyü’nden Feyzullah Gül, İstanbul’dan Ankara haline turşu almaya gelenlerden ticari anlamda nasıl turşu yapılacağını öğrenir. İstanbul Çengelköy’den turşu yapımına en uygun salatalık tohumunu getirip köyde eker.
Ürettiği turşuları önce Ankara halinde daha sonra İstanbul piyasasında satmaya başlar. Bu sayede Aşağı Çavundur ahalisi işin kârlı olduğunu görüp turşuculuğa başlar. Şimdilerde ise Türkiye’nin hatta dünyanın en lezzetli turşuları Aşağı Çavundur Köyü’nde kurulmaktadır.
Salatalık başta olmak üzere 50’den fazla sebze ve meyvenin turşusu yapılmaktadır. Ama bence işin sırrı, tohuma kaçmış, çiçeklenmiş bir dereotu çeşidi kullanmaları ve tüm kadınların sevgilerini katarak turşuyu kurmaları.


Yazının Devamını Oku

Atatürk’un şehri Samsun

26 Ağustos 2018
Bir şubat gününde, “Anadolu Lezzetleri” programımız için Samsun’a gittik. İşte Atatürk’ün şehri olarak da anılan güzel ilimiz Samsun’un öne çıkan tatları...

Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ve sanayisi en gelişmiş şehri olan Samsun, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri olarak da anılır.

Samsun’un simgesi haline gelen şaha kalkmış at üzerindeki ünlü Atatürk heykeli ise Anadolu’da gördüğüm en etkileyici anıtlardan biridir. Çocukluğumda bu anıt önünde pek çok fotoğraf çektirmişliğim vardır.

Mühendis babamın 1962 yılında İmar ve Bayındırlık Müdürü olarak Samsun’a atanmasıyla beraber, güzel Samsun yıllarımız başlamıştı.

Biz çocuklar da babamın görevi dolayısıyla çevre ilçe, belde ve köylere giderdik ama deniz kenarındaki bir şehirde ilk defa uzun süreli yaşamanın keyfini de çıkarıyorduk. Çay bahçelerine gidip oturmak, sahilde dondurma yiyerek dolaşmak, bolca hamsi ve kalkan balığı yemek çok hoşuma giden etkinlikler arasındaydı.

AMAZON KADINLARI 

Bugün Atakum denilen kilometrelerce uzunluktaki muhteşem sahil şeridine biz bir zamanlar “matasyon” derdik. Yeni mezun, yakışıklı bir inşaat mühendisi olan Turgut amcam biz çocukların denize girmesinden, kumda oynamasından sorumluydu, gözünü bizden ayırmazdı. Sonra da bize en sevdiğimiz “Amazon Kadınları” hikayesini anlatırdı.

Yazının Devamını Oku

Anadolu’da Kurban Bayramı adeti

19 Ağustos 2018
Anadolu’da sadece bayramda kurban kesilmez. Kurbanlık hayvan kesmek, pek çok adetimiz ve geleneğimizin parçasıdır.

Yarın Kurban Bayramı’nın arifesi...
Büyükler, dost ve akrabalar ziyaret edilecek, eller öpülecek, gönüller hoş edilecek.
Yaz sıcaklarına rastlayan bayramları fırsat bilip tatile çıkanlar da telefonlarla kutlamalarını yapacak. İslamiyete göre hali vakti yerinde olan herkesin kurban kesmesi uygundur.
Öte yandan kurbanlık hayvanlık kesmek, Anadolu’da pek çok adetimizin ve geleneğimizin bir parçasıdır.
Nişan töreni veya söz kesilmesinden sonraki ilk Kurban Bayramı’nda kız ya da erkek tarafı birbirlerine kurbanlık koç gönderir. Buna “gelin koçu götürme adeti” denir. Kız evine giden koçun boynuzlarının arasına kurdeleyle bağlanmış bir altın takılır.



Yazının Devamını Oku

Taze naneli kabak mücver

17 Ağustos 2018
.

MALZEME LİSTESİ

◊ 5-6 adet orta boy yeşil kabak
◊ 1 demet dereotu
◊ Yarım demet taze yeşil soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 10-12 yaprak taze nane
◊ 4-5 tepeleme yemek kaşığı un

Yazının Devamını Oku