2 su bardağı pilavlık pirinç
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet ufak boy kuru soğan
3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
18-20 yaprak ıspanak (Ufak boy yaprakları tercih edin)
1 su bardağı dolusu çekirdeksiz yeşil zeytin (Izgara zeytin kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Köfte için bulguru tuz, pul biber ve sıcak suyla ıslatın. Bulgur yumuşayınca yumurtayı kırıp unu ekleyin ve iyice yoğurun. Elinizi su dolu bir kaba batırıp, köfte harcından vişne kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve bir tabakta biriktirin.
Diğer taraftan, eti tereyağı ve zeytinyağıyla 10 dakika karıştırarak kavurun. Et kavrulmaya başlayınca unu tıpkı tuz gibi serpiştirerek ilave edin. Karıştırarak 5 dakika daha etleri pişirin. Üzerine 10 su bardağı sıcak su ekleyip etler iyice yumuşayıncaya dek 40-50 dakika daha pişirmeye devam edin.
Et piştikten sonra yıkadığınız erikleri ve hazırladığınız köfteleri tencereye ilave edip karıştırın. Erikler iyice yumuşayıp açılmaya başlayınca ince doğranmış taze soğanı -sadece yeşil kısımlarını- ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.
MALZEMELER
- Yarım kg yeşil taze erik (Sarı ya da mor erik de olabilir)
- 1 yemek kaşığı un
- 500 gr kuzu kuşbaşı eti (Kemikli kuzu eti de kullanabilirsiniz)
- 5-6 adet yeşil taze soğan
Soğanı yemeklik incecik, sarmısağı pirinç tanesi kadar doğrayıp orta boy bir tencereye koyun. Zeytinyağını ekleyin. Soyulmuş patatesi ve enginarı tavla zarı şeklinde doğrayıp tencereye ilave edin. Orta ısılı ateş üzerinde tüm malzemeleri karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Unu tıpkı tuz gibi serpiştirir gibi karıştırın. Sütü ve sıcak suyu azar azar ilave ederken sürekli karıştırmaya devam edin. Tuz, karabiber, pul biber, kekik ve naneyi ekleyip ara sıra karıştırarak çorbayı pişirin.
Sebzeler yumuşayınca el blender’ı ile tenceredekiler püre oluncaya dek çekin. İnce kıyılmış nane yapraklarını ekleyip sıcak servise sunun.
MALZEMELER
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 3 adet orta boy enginar
- 3 diş sarmısak
500 gr dana döş tek çekim kıyma
2 adet yumurta akı (Sarısını saklayın)
3-4 yemek kaşığı pirinç
2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
5 su bardağı sıcak su
50 gr tereyağı ya da 5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı arpa veya tel şehriye
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı un
5 su bardağı
SICAK SU
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için:
2 su bardağı lüks baldo pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 demet taze yeşil soğan
3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanılabilir)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
3-4 tane temizlenmiş enginar
su bardağı un
2 su bardağı irmik
½ su bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)
125 gr tereyağı
Ayrıca:
4 yumurta sarısı
2 adet bütün yumurta
Gerekirse 1-2 yemek kaşığı un
1 kg taze bakla
1 adet iri boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu