Gaziantep: Erikli, semizotlu leziz tabaklar...

Mayhoş tadını çok sevdiğim caneriği ve semizotu tezgâhlarda... Mevsimin bu tazecik sebze-meyveleriyle Antep mutfağından enfes yemekler hazırlamaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Gaziantep: Erikli, semizotlu leziz tabaklar...

LOĞLAZLI PİRPİRİM PİYAZI (Börülceli semizotu salatası)

NE LAZIM? (2-4 kişilik)

* 1 demet semizotu (pirpirim)

* 1 su bardağı haşlanmış loğlaz (kuru börülce)

* 1 mor soğan

* 1-2 adet sivri biber

* 1 kapya biber

* 1 salatalık

* 2 domates

* Nar ekşisi

* 1/2 demet maydanoz

* 1/2 limonun suyu

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı tuz

* Kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

* Semizotu ve maydanozu ayıklayın. Suda bekletip birkaç defa yıkayın, süzün ve incecik doğrayın.

* Salatalığı soyup küp küp doğrayın.

* Soğanı ince ince yarım ay şeklinde doğrayın, azıcık tuzla ovalayıp hafif yumuşatın.

* Sivri biberleri ince halkalar, domatesleriyse tavla zarı formunda kesin.

Haberin Devamı

* Tüm malzemeleri bir salata kâsesinde buluşturun, üzerine haşlanmış börülceyi serpin.

* Limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve kırmızı biberi karıştırarak bir sos hazırlayın.

* Sosu salatanın üzerine gezdirin, iyice karıştırıp servis edin.

Gaziantep: Erikli, semizotlu leziz tabaklar...

CANERİKLİ ANTEP TAVASI

NE LAZIM? (4-6 kişilik)

* 1 kg kuşbaşı kuzu eti

* 1 iri soğan (ince kıyılmış)

* 500 gr caneriği

* 1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)

* 15-20 diş sarımsak (varsa taze sarımsak)

* 50 gr tereyağı

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 yemek kaşığı biber salçası

* 1 yemek kaşığı domates salçası

* 5 su bardağı sıcak su

* 2 çay kaşığı tuz

* Karabiber

NASIL YAPARIM?

* Bir tencereye etleri koyun, karıştırarak 5-6 dakika kendi suyunda kavurun.

* Tereyağı, zeytinyağı ve soğanı ilave edin, yine karıştırarak 5-6 dakika pişirin.

* Biber ve domates salçaları, sıcak su, tuz ve karabiberi de ilave edip kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.

* Fırına dayanıklı bir borcama yıkanmış erikleri koyun. Aralara ayıkladığınız sarımsakları bütün halde yerleştirin.

* Etleri suyuyla beraber eriklerin üzerine aktarın. Bu aşamada, haşlanmış nohutlar da ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

* 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya dek, yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Pilav yanında servis etmenizi öneririm.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları