Paylaş
MERCİMEKLİ KABAK MAALE
(2-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 orta boy kabak
◊ 2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
◊ 2 soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
◊ 2-3 orta boy domates (kabukları soyulmuş, iri küpler halinde doğranmış)
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 4-5 diş sarımsak (ince doğranmış)
◊ 2 çay kaşığı toz şeker
◊ 1/2 limonun suyu
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Kabakları yıkadıktan sonra baş ve kök kısımlarını kesin. Üzerlerini hafifçe kazıyın ve 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyip bir kaba koyun. Üzerlerine biraz tuz atıp bir kenarda bekletin.
◊ Yemeğin sosunu hazırlamak için soğan ve domatesleri derin bir kaba koyup karıştırın.
◊ Üzerine sarımsak, mercimek, şeker, limon suyu, tuz, karabiber, nane ve kırmızı biberi ilave edip harmanlayın. Bir kenarda bekletin.
◊ Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye alın, üzerine bir sıra kabak dizin. Hazırladığınız sosun yarısını kabakların üzerine dökün.
◊ Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin. Kalan kabakları en üste yerleştirdikten sonra kalan zeytinyağını gezdirin.
◊ Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
◊ Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kabaklar yumuşayana kadar 25-30 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Üzerine dereotu doğrayarak servis edebilirsiniz.
KURU BAŞ BİBERLİ MUHAMMARA
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1-1.5 su bardağı ceviz içi (çekilmiş)
◊ 3-4 adet kepekli galeta (veya grissini)
◊ 10-12 kurutulmuş Hatay baş biberi
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 1/2 su bardağı zeytinyağı
◊ 1/2 su bardağı içme suyu
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
◊ 2 çay kaşığı kimyon
NASIL YAPARIM?
◊ Kuru biberleri sıcak suda 20 dakika kaynatıp yumuşatın. Sonrasında tohumlarını ayıklayın.
◊ Yumuşayan biber, ceviz, galeta, içme suyu, kimyon, karabiber ve tuzu ilave ederek mutfak robotunda püre haline getirin.
◊ Zeytinyağı, nar ekşisi, domates ve biber salçalarını da katıp yeniden çekin. Tadına bakıp damak zevkinize göre baharat ekleyebilirsiniz.
Paylaş