Hatay: Sebze yemeği ve mezesiyle...

Tadına doyulmaz lezzetleriyle benim için özel bir şehir Hatay... Yaz güneşiyle kurutulan, birçok meze ve yemekte kullandıkları baş biberli muhammarayı çok severim mesela. Kabak ve bol yeşil mercimekle yaptıkları maale yemeğini de...

Haberin Devamı

MERCİMEKLİ KABAK MAALE

Hatay: Sebze yemeği ve mezesiyle...

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

4 orta boy kabak 

2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)

2 soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)

2-3 orta boy domates (kabukları soyulmuş, iri küpler halinde doğranmış)

1 çay bardağı zeytinyağı 

4-5 diş sarımsak (ince doğranmış)

2 çay kaşığı toz şeker 

1/2 limonun suyu 

2 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı kuru nane 

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1’er çay kaşığı tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Kabakları yıkadıktan sonra baş ve kök kısımlarını kesin. Üzerlerini hafifçe kazıyın ve 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyip bir kaba koyun. Üzerlerine biraz tuz atıp bir kenarda bekletin.

Haberin Devamı

Yemeğin sosunu hazırlamak için soğan ve domatesleri derin bir kaba koyup karıştırın.

Üzerine sarımsak, mercimek, şeker, limon suyu, tuz, karabiber, nane ve kırmızı biberi ilave edip harmanlayın. Bir kenarda bekletin. 

Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye alın, üzerine bir sıra kabak dizin. Hazırladığınız sosun yarısını kabakların üzerine dökün.

Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin. Kalan kabakları en üste yerleştirdikten sonra kalan zeytinyağını gezdirin.

Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. 

Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kabaklar yumuşayana kadar 25-30 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Üzerine dereotu doğrayarak servis edebilirsiniz.

KURU BAŞ BİBERLİ MUHAMMARA

Hatay: Sebze yemeği ve mezesiyle...

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

1-1.5 su bardağı ceviz içi (çekilmiş)

3-4 adet kepekli galeta (veya grissini)

10-12 kurutulmuş Hatay baş biberi

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Haberin Devamı

1/2 su bardağı zeytinyağı

1/2 su bardağı içme suyu

1’er çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kimyon

NASIL YAPARIM?

Kuru biberleri sıcak suda 20 dakika kaynatıp yumuşatın. Sonrasında tohumlarını ayıklayın.  

Yumuşayan biber, ceviz, galeta, içme suyu, kimyon, karabiber ve tuzu ilave ederek mutfak robotunda püre haline getirin.

Zeytinyağı, nar ekşisi, domates ve biber salçalarını da katıp yeniden çekin. Tadına bakıp damak zevkinize göre baharat ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları