Sahrap Soysal

Avlanma yasağı bitiyor

27 Ağustos 2013
Bizim aile gibi balık delisi olanlar sabırla avlanma yasağının sona ermesini bekliyor, değil mi?

Çünkü balıkçı pazarları, balık tezgâhları uzun zamandır pek renksiz.
Bazı balıklar gerçekten el yakıyor, bazı balıklar içinse “Deniz değil, çiftlik” lafını duyuyorsunuz.
Kısacası balık sezonu açılıncaya kadar balıkseverler sabredip beklemek zorundalar.
Balık sezonu açılsın diye sabredenlere iyi bir haberimiz var.
Sektörü bilenlerden aldığımız haberlere göre özellikle palamut ve hamsinin bol olacağı bir sezon bizi bekliyor.
Üstelik boyutları da oldukça göz doldurucu olacakmış.
Balığın bolluğunun ne anlama geldiğini ise söylemeye bile gerek yok sanırım. Fiyatlar makul seviyelere inecek.

Yazının Devamını Oku

Fırında garnitürlü tavuk

26 Ağustos 2013
Patatesleri ve soğanları soyup dörde bölün. Brüksel lahanalarının sert kök kısımlarını yarım santim kadar kesip sararan yapraklarını ayıklayın.

Yıkayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Temizlediğiniz tavuğu yıkayıp süzdükten sonra kağıt peçeteyle kurulayın. Sos için; salçalar, limon suyu, yoğurt ve erittiğiniz tereyağını derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpip çatalla çırpın. Hazırladığınız bu sosu tavuğun her tarafına iyice sürün. Fırın torbasına un ve tuzu koyduktan sonra torbanın ağzını elle kapatarak birkaç kez sallayın. Böylece unlu karışım torbanın her yerine dağılacaktır.
Sosa bulanmış tavuk ve sebzelerin tümünü torbaya koyup torbanın ağzını bağlayın. Torbadaki tavuğu fırın tepsisine yerleştirip üzerini birkaç yerinden delin. 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında en az 1 saat, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 adet orta boy tavuk (temizlenmiş olmalı)
- 2-3 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 8-10 adet Brüksel lahanası

Yazının Devamını Oku

Turp gibi olmak iyidir

24 Ağustos 2013
Sağlıklı görünen insanlara “Maşallah turp gibisin” deriz.

Ya da kendimizi sağlıklı hissediyorsak “Nasılsın?” sorusuna “Turp gibiyim” yanıtını veririz.
Hemen hepimizin sağlıklı olduğunu belirtmek için kullandığı turp, A, B ve E vitamini kaynağıdır ve biz onu sadece balığın yanında yaptığımız salatanın bir parçası olarak görürüz. Halbuki turp, havuçla birlikte yapılan her yeşil salatanın parçası olmalıdır.
Ülkemizde yalnızca kırmızı ve siyah olmak üzere iki çeşidi bilinen turbun pek çok çeşidi daha vardır.
Akşamları turp yediğinizde uykunuzun geldiğini denizciler hep söyler. Bazıları da incecik rendelediği turbu balla karıştırıp öksürük giderici ve balgam söktürücü olarak kullanır.
Ben de bir yemekçi olarak, limon ve tahini çırpıp üzerine biraz da ılık su ilave etmenizi, bu karışımı turp salatasının üzerine sos olarak kullanmanızı öneriyorum. Deneyin bakın, memnun kalacaksınız.

PEKMEZLİ ARMUT TATLISI

Düzgün şekilli armutlar sapları kesilmeden soyulur. Armutlar bekletilecekse üzerlerine limon suyu gezdirilerek kararmalarına engel olunur.

Yazının Devamını Oku

Arnavut biberli peynir dolması

23 Ağustos 2013
İnce uzun kırmızıbiberler sap kısmından yarım santim alttan kesilir.

Tohumları ayıklanıp yıkandıktan sonra süzülür.
İç harcının hazırlanması için kaşar peyniri geniş bir kâseye rendelenir. Üzerine lor peyniri ve hardal eklenip çatalla karıştırılır.
Tuz, kırmızıbiber ve kimyon serpilip karıştırıldıktan sonra incecik kıyılmış dereotu katılır.
Varsa toz kişniş ilave edilip oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtalar kırılarak malzemeler iyice karıştırılır.
Hazırlanan peynirli harç, çay kaşığı yardımıyla biberlerin içine doldurulur. Bir fırın kabı sıvıyağla iyice yağlanıp biberler aralıklı olarak kaba yerleştirilir.
Üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürülüp 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika, biberler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilip çıkarılır.
Dilimlenip üzerlerine sirke gezdirildikten sonra ince kıyılmış maydanozla süslenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

Yazının Devamını Oku

Fairy’den köfte kitabı

22 Ağustos 2013
Çocukken en sevdiğim yemeği sorduklarında cevabı hiç şüphe etmeden verirdim: Köfte.

Pek çok çocuk için cevap aynıydı zaten. Büyüyüp bir yemekçi olunca köftenin aslında zengin bir yemek kategorisi olduğunu ve Türk mutfağının da köfteler konusunda ne kadar iddialı olduğunu öğrendim. Yedi bölge, onlarca yöreye ait yüzlerce köfte çeşidi sayılabilir aslında.
İşte bulaşık deterjanı markası Fairy, yiyecek içecek danışmanı Osman Serim ile birlikte ülkemizin çeşitli yörelerine ait 50’ye yakın köfte çeşidini “Türkiye’nin Köfteleri” adlı kitapta toplamış.
Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Serim çalışma hakkında şunları söylemiş: “Fairy, en çok bilinen köfteleri bir kitapta toplayarak günün birinde mutlaka akademik çevrelerce gerçekleştirilmesi gereken Türk mutfağının büyük envanterine küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledi.”
“Türkiye’nin Köfteleri”ne nasıl mı ulaşacaksınız? Çok basit; sosyal medyada Fairy’yi takip etmeniz yeterli.

Fıstıklı Çerkezköy makarnası

Öncelikle makarnayı orta boy bir tencerede 10 su bardağı tuzlu kaynar suda 10-11 dakika kadar haşlayıp süzün. Zeytinyağı, dolmalık fıstık ve dövülmüş sarımsağı tencereye aktarıp hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Üzerine beyaz peyniri ufalayıp birkaç kez daha çevirin. Ocaktan alıp iri çekilmiş ceviz içini ekleyin. Tuz, karabiber ve kuru fesleğeni de ilave ederek karıştırın.
Son olarak, hazırladığınız bu sosu tencerede bekleyen makarnayla karıştırıp iyice harmanlayın. Sıcak sıcak servise sunun.

8 kişilik

Yazının Devamını Oku

1 kap=16 yemek kaşığı=48 çay kaşığı

21 Ağustos 2013
Biz genellikle bir çimdik tuz, bir tutam kekik, bir su bardağı süt, yarım kahve fincanı limon suyu gibi ölçüler kullanmaya alışkınız.

Oysa Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan ölçü kaplarının bir standardı var.
Bizim bardak ölçümüz onlarda “kap” olarak geçiyor. Genellikle kap ölçeği setinde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 kap olarak 4 boy bulunuyor.
Aynı şekilde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 çay kaşığı kapları, ayrıca bir de 1 “yemek kaşığı” kabı var.
Bu ölçeklerin sıvı ve katı gıdalardaki değerleri değişse de, bir çay kaşığı aşağı yukarı 5 gr veya ml, bir yemek kaşığı 15 gr veya ml, bir kap ise 237 ml ve 226 grama karşılık geliyor.
Bütün yemek “reçete”leri bu ölçeklerde belirlendiği için bu şekilde hazırladığınız hamurun kıvamını tutturamama ihtimaliniz de oldukça düşük.
Ben her aşçının elinin farklı bir ayarı ve tadı olduğuna inanırım. Benim tanıdığım ev kadınlarının da hemen hemen hepsi sadece kendi göz kararlarına güvenirler.
Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ama kendi ölçü kabınızı belirlemenizin ve ona sadık kalmanızın da elbette faydası olacaktır.

BADEMLİ PATLICAN REÇELİ

Yazının Devamını Oku

Gelin İtalyan olunca

20 Ağustos 2013
Türk mutfağı yeni yeni kullanmaya başladı sosları.

Sosun en çok kullanıldığı mutfak ise hiç şüphesiz Fransız mutfağıdır.
Ancak öyle sanıldığı gibi, soslar Fransız aşçıların icadı değildir.
İtalyan bir ailenin kızı olan Catherine, ileride Fransa kralı olacak Henri’yle evlenmek için Paris’e gider. 1553 yılında Paris’e giden prenses, yanında aşçılarını da götürür.
Böylece Fransızlar soslarla birlikte pek çok yeni malzeme ve araç gereçle de tanışmış olur.
Hatta o dönem Fransa’sında yaygın olarak kullanılmayan çatal ve bıçak gibi mutfak aletleri yeni gelin ve aşçıları sayesinde kullanılmaya başlanır.
Oradan da tüm Avrupa’ya yayılan çatal bıçağın yemek kültürü açısından ne kadar vazgeçilmez olduğu düşünülecek olursa; bu, evliliğin de yemek kültürü açısından hayati bir öneme sahip olduğu görülür.

KABAKLI BOŞNAK BÖREĞİ

Yazının Devamını Oku

Ekşili Girit dolması

19 Ağustos 2013
Biberleri ayıklayıp kapaklarını dibinden koparmadan kesin.

Tohumlarını temizledikten sonra yıkayın ve süzülmeye bırakın.
Zeytinyağı ve yemeklik çok ince doğranmış soğanları bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Yıkanmış pirinci ve salçayı ilave edip 5 dakika daha kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve toz şekeri katıp orta ısılı ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin.
Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, pul biber, yenibahar ve karabiberi ilave edin.
Nar ekşisi, limon suyu ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısakları ekleyin. Karıştırmadan, ağzı kapalı vaziyette 15 dakika kadar dinlendirin.
Hazırladığınız dolma içini tahta bir kaşıkla karıştırın.
Biberlerin içini bu harçla hafifçe bastırarak doldurup tencereye dik bir şekilde dizin. Üzerine porselen tabak kapatın. (Böylece dolmalar pişerken dağılmaz.)

Yazının Devamını Oku