Turp gibi olmak iyidir

Sağlıklı görünen insanlara “Maşallah turp gibisin” deriz.

Haberin Devamı

Ya da kendimizi sağlıklı hissediyorsak “Nasılsın?” sorusuna “Turp gibiyim” yanıtını veririz.
Hemen hepimizin sağlıklı olduğunu belirtmek için kullandığı turp, A, B ve E vitamini kaynağıdır ve biz onu sadece balığın yanında yaptığımız salatanın bir parçası olarak görürüz. Halbuki turp, havuçla birlikte yapılan her yeşil salatanın parçası olmalıdır.
Ülkemizde yalnızca kırmızı ve siyah olmak üzere iki çeşidi bilinen turbun pek çok çeşidi daha vardır.
Akşamları turp yediğinizde uykunuzun geldiğini denizciler hep söyler. Bazıları da incecik rendelediği turbu balla karıştırıp öksürük giderici ve balgam söktürücü olarak kullanır.
Ben de bir yemekçi olarak, limon ve tahini çırpıp üzerine biraz da ılık su ilave etmenizi, bu karışımı turp salatasının üzerine sos olarak kullanmanızı öneriyorum. Deneyin bakın, memnun kalacaksınız.

Haberin Devamı

PEKMEZLİ ARMUT TATLISI

Düzgün şekilli armutlar sapları kesilmeden soyulur. Armutlar bekletilecekse üzerlerine limon suyu gezdirilerek kararmalarına engel olunur.
Armutlar, orta boy bir tencereye sapları yukarıya gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerlerine toz ya da ezilmiş tablet tatlandırıcı serpilir.
Pekmez ve su küçük bir kâsede çırpılarak karıştırıldıktan sonra armutların üzerinde gezdirilir. Tarçın da serpiştirilip karanfil tencereye ilave edildikten sonra orta ısılı ateşin üzerine oturtulur.
Armutlar tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirilir. Ocağın altı kısılıp armutlar arada sırada çevrilerek iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirilir.
Armutlar pişerken arada sırada pişip pişmedikleri kontrol edilir. İyice yumuşayan armutların altı kapatılıp tencerede soğuması beklenir.
Servis tabağına alınıp üzerleri hindistancevizi tozuyla süslenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

-4 adet orta boy sert armut (Deveci armudunu öneririm.)
-2 çay kaşığı diyet toz tatlandırıcı (4 adet diyet tablet tatlandırıcı da kullanılabilir.)
-2 yemek
kaşığı pekmez
-2 su bardağı su
-1-2 adet
karanfil tanesi
-2 çay kaşığı
toz tarçın

Yazarın Tüm Yazıları