Ekşili Girit dolması

Biberleri ayıklayıp kapaklarını dibinden koparmadan kesin.

Haberin Devamı

Tohumlarını temizledikten sonra yıkayın ve süzülmeye bırakın.
Zeytinyağı ve yemeklik çok ince doğranmış soğanları bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Yıkanmış pirinci ve salçayı ilave edip 5 dakika daha kavurun.
Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve toz şekeri katıp orta ısılı ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin.
Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, pul biber, yenibahar ve karabiberi ilave edin.
Nar ekşisi, limon suyu ve pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısakları ekleyin. Karıştırmadan, ağzı kapalı vaziyette 15 dakika kadar dinlendirin.
Hazırladığınız dolma içini tahta bir kaşıkla karıştırın.
Biberlerin içini bu harçla hafifçe bastırarak doldurup tencereye dik bir şekilde dizin. Üzerine porselen tabak kapatın. (Böylece dolmalar pişerken dağılmaz.)
6 su bardağı sıcak suya 4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve karışımı dolmaların üzerine gezdirin.
Dolmaları kaynayıncaya kadar orta ısılı ateşte pişirin.
Kaynadıktan sonra altını hafifçe kısın, biberler yumuşadığında ocaktan alın. Soğuyunca servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-1,5 kg orta boy dolmalık yeşil biber
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı zeytinyağı
-4-5 adet orta boy
kuru soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
(Ev yapımı biber salçası da çok yakışır.)
-2 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz,
toz şeker
- 1 demet maydanoz
- 1 demet taze nane (1 yemek kaşığı kuru nane de kullanabilirsiniz.)
-1 demet dereotu
- 1 çay kaşığı karabiber, pul biber, yenibahar
-1 kahve fincanı nar ekşisi (Veya 3 adet limon tuzu kullanın.)
- 1 adet limonun suyu
-6 diş sarmısak

Yazarın Tüm Yazıları