Oyuncu Sedef Avcı ve Kıvanç Kasabalı çiftinin gözbebekleri, köpekleri Oscar. Bütün boş vakitlerini barınaktan 2.5 yıl önce aldıkları Oscar ile geçiyorlar. Onu artık çocukları gibi görmeye başlamışlar. Pek çok arkadaşlarının Oscar’ı gördükten sonra barınaktan köpek aldığını söylüyorlar. Sedef Avcı, tam bir hayvansever. Şimdiye kadar balıktan kuşa, kaplumbağadan tavşana kadar pek çok hayvan besledi. İki tane de köpeği oldu. İlki çok küçük yaşta babasının hediye ettiği pointer’dı. Dişlerinden çok korktuğu için ailesi köpeği geri vermek zorunda kaldı. Yıllar sonra bir Amerikan cocker aldı. Köpeğini anemiden kaybedene kadar onunla 12 yıl geçirdi: “Ben tek çocuğum, dolayısıyla benim için bir kardeş gibiydi. Onu kaybetmek beni çok yıkmıştı.
Bir hayvanınız olduğunda, onun sizden önce öleceğini bilmenize rağmen bunu kabul etmek çok zor. Bir parçanızı kaybetmiş gibi oluyorsunuz” diyor.
Sedef Avcı, yaşadığı bu olaydan sonra bir daha köpek almayacağına kendi kendine söz verdi. Ta ki 2.5 yıl önce Yedikule Hayvan Barınağı’nda Oscar’ı görene kadar.
Çift, Oscar’ı şimdi “Hayatımızda verdiğimiz en güzel karar” diye anlatıyor: “Bir gün arkadaşlarımla Yedikule Hayvan Barınağı’ndaki hayvanlara yardım etmeye gitmiştik. Aklımda köpek sahibi olmak yoktu. Yardımımızı yaptık ve barınağı gezmeye başladık. Bazıları evden atılmış, bazıları kaçmış 2 bin evsiz köpek vardı. Tesadüfen 1.5 yaşındaki golden retriever cinsi Oscar’ı gördüm. Çok mahzun ve üzgün duruyordu. Birkaç fotoğrafını çekip akşam Kıvanç’a gösterdim. Kıvanç ‘hadi gidip bakalım yarın’, dedi. Oraya gidersek onu almak isteyeceğimizi tahmin ediyordum. Ertesi gün barınağa gittik ve Kıvanç da dayanamadı. Gerçi onu ikna eden ben değil Oscar oldu.”
OTORİTE FİGÜRÜ KIVANÇ SEVGİLİSİ TARÇINŞimdi Oscar onlarla birlikte yaşıyor. Bir köpekle yaşamanın kendilerini zorlamadığını söylüyorlar: “Daha çok sağlığı için yararlı olan kuru mamalardan yiyor. Çok iştahlı değil. En çok özel bisküvileri, kuru ekmek ve beyaz yapay kemikleri seviyor. Leblebi favori yiyeceği. Bu yüzden kendi aramızda ona Çorumlu diyoruz. Banyosu ve aşıları dışında ona uyguladığımız özel bir bakım yok.”
Çift, iş dışındaki bütün vaktini Oscar’la geçiriyor. Birlikte en çok televizyon izlemeyi, uyumayı ve yürüyüş yapmayı seviyorlar. Eve dönmeyecekleri gecelerde de anne babaları Oscar ile ilgileniyor.
Oscar özel eğitimlerden geçmemiş. Buna rağmen çok söz dinleyen bir köpek. Otorite figürü Kıvanç Kasabalı. Onun sözünden çıkamıyor ve ondan çekiniyor. Her azar işitişinde Sedef Avcı’nın arkasına saklanıyor.
Sedef Avcı, aslında Oscar ikimize de bağlı diyor: “Biz de ona çok bağlıyız. Oscar çok özel bir köpek. Şu an bir çocuk yapma planımız yok. İkimiz de işimize ağırlık vermiş durumdayız. Oscar bizim çocuğumuz gibi. İnsanların çocuklarından bahsederken verdiği tepkileri biz Oscar’dan bahsederken veriyoruz. İleride çocuk sahibi olduğumuzda Oscar bizimle olmaya devam edecek.”
Oscar’ın iki yıldır büyük bir aşk yaşadığı Tarçın isminde bir de sevgilisi var. Kıvanç Kasabalı, Oscar’ın Tarçın dendiğinde kulaklarını kabartıp camlara baktığını söylüyor: “Cihangir’deyken sık sık görüşüyorlardı, şimdi taşındık. Görüşmeleri biraz zorlaştı. En büyük istekleri bebek sahibi olmak. Bakalım biz de torun bekliyoruz.”
ROL YAPMAYI BECERİROscar şimdiye kadar ikiliyle hiç dizi setlerine gitmemiş. Herhangi bir ajansa da kayıtlı değil. Fakat çift Oscar’a ulaşmak isteyenlerin kendi ajansları Gaye Sökmen’e başvurmalarını söylüyor: “Aslında bunu Gaye ablaya teklif etmeliyiz.
Çok yetenekli ve becerikli, rol yapmayı da kesinlikle becerir.”
KIVANÇ’I KURTARMAK İÇİN DENİZE ATLADIOscar denizi çok seviyor ama iskeleden atlamaktan korkuyor. Çift, bir kandırmacayla korkusunu yenmesini sağlamış: “Bir keresinde denize iskeleden giriyorduk. O da çok korkuyordu. Kıvanç denize girdi ve boğulma numarası yaptı. Oscar, korkusunu bir kenara bırakıp Kıvanç’ı kurtarıcağım diye denize atladı. O anı hiç unutamam.”
ÖNCE BARINAKLARA BAKINSedef Avcı, yerimiz olsa başka bir hayvan daha kesinlikle alırdık, diyor. Bir de ricası var: İnsanlardan şiddetle rica ediyorum, bakamayacaklarsa lütfen hayvan almasınlar. Eğer alacaklarsa da önce barınaklara baksınlar. Orada onların sevgisine muhtaç bir sürü evsiz hayvan var. Hakan Gence
Kuşunuz tüylerini yolmaya başlarsa
Tüy yolma, kuş besleyenlerin çok sık veterinere danıştıkları sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu durumun pek çok nedeni var, en önemlisi de davranış problemleri.
Ev ortamında beslenen kuşlarda görülen önemli problemlerden birisi tüy yolma. Tüy yolma, kuş besleyenlerin çok sık veterinere danıştıkları sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu durumun pek çok nedeni var, en önemlisi de davranış problemleri.
Kafes kuşlarında tüy yolmaya neden olan en belirgin davranış sorunları, sıkılma, dikkat çekme isteği, çiftleşme dönemine bağlı davranış değişiklikleri, asabiyet, yeterince uyku uyumama, strese, kaygıya ve korkuya sebep olacak çevresel faktörler.
Tüy yolmaya sebep olabilecek diğer etkenler, metabolik hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları, hava kesesi hastalıkları, yetersiz ve/veya hatalı beslenme, sigara dumanı, sigara içen insan eliyle nikotin bulaşması, alerjiler, yiyeceklerin yol açtığı intoleranslar, bazı deri kanserleri, deri altı şişlikler ve lipomlar, genetik olarak görülen kellikler, çevresel olarak nemin düşük olması, yeterli gün ışığı almama, kafesin küçük olması, çok fazla kuşun aynı alanda beslenmesi, tüylerin yaralanması ve kırılması, parazit hastalıkları, bakteri, mantar ve virüs kökenli enfeksiyonlar ile hormonlarla ilgili bozukluklar olarak sayılabilir.
Tedavi için öncelikle, soruna yol açan asıl durumun ya da hastalığın tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekiyor. Kşunuzu veterinere götürmeli ve muayene ettirmelisiniz. Problemin geçmişi hakkında bilgi vermelisiniz.
Tedavi de hastalığın asıl sebebine göre belirlenir. Çevreye bağlı nem, aydınlanma, kafes küçüklüğü, aşırı kalabalık sayıda kuş beslenmesi gibi koşullar düzeltilmeli. Eğer sebep parazit enfeksiyonları ise uygun ilaçlarla tedavi edilmeli. Kuşların olduğu yerde kesinlikle sigara içilmemeli ve sigara içtikten sonra nikotinli ellerle kuşa dokunulmamalı. Belenmeye bağlı bozukluk ve hatalar varsa düzeltilmeli. Sıkılmasını önleyecek, korkusunu giderecek çevresel düzenlemeler yapılmalı. Gün içinde onunla geçirdiğiniz vakti arttırıp onu daha aktif bir performansa kavuşturmak da davranış problemlerine bağlı tüy yolmaları düzeltmede etkili olur. Aynı amaçla, kafese yeni ve ilgileneceği oyuncaklar yerleştirebilirsiniz.
Pako panoAkbaş kırması, dünya tatlısı köpeğimi evde besliyorum. Ancak onun koşmaya ihtiyacı var.
Kendisi çok oyuncudur. 2007 Ağustos doğumlu. Bahçeli ev veya çiftlik için ideal. Başımdan savmak için değil, onun iyiliği için vermem gerekiyor. İstanbul. Sinan Kerimol, tel: (216) 473 54 41 - 42, (532) 211 64 20.
2 yaşında, mavi gözlü boncuk kızımız acil ev arıyor. Yaralıyken bulduk, tedavisi ve aşıları yapıldı, kısırlaştırıldı. Hiç bir sağlık sorunu yok. Oyuncu ve sevgi delisi, çok uysal ve uyumlu. Muhtemelen evden atılmış. İki hafta önce bir aile, köpeğin onlara ait olduğunu söyleyerek sahiplendi, ancak sonradan “bizim köpeğimiz değil” diyerek geri verdi. Sonuç olarak kızımıza çok iyi bakacak, tüm sevgisini verecek, alerji, doğum vb nedenlerle terketmeyecek iyi bir kısmet arıyoruz. İstanbul. İrtibat için Ayşen Konuray: (533) 659 53 16.
Annesini kaybetmiş, yavru olarak bulunan bu kedicik ilk kontrollerinden geçti. Yeni evine gitmeye hazır. Şimdi 5,5 aylık. Oyuncu, sokulgan oğlumuzu ömür boyu terk etmeyecek sıcak bir yuva arıyoruz. Tel: (541) 615 11 04.
Altı tane çoban kırması, melez yavru kendilerine yuva arıyor. Safkan değiller ama gerçek köpek seviyorsanız ve iyi bakacaksanız bunları tercih edin. İstanbul. Tel: (535) 455 41 85.
Barınağa bırakılan annesiz bebekleri biberonla büyüttüm, çok sağlıklı oldular. Barınak koşullarında yaşayamazlar, sokağa asla bırakmak istemiyorum. Bu bebeklere yuvanızı açar mısınız? İstanbul, tel: (216) 384 51 65.