Paylaş
Çarşamba günleri, 12.00-13.00 saatleri arasında Radyo D’de yayınlanıyor. 104 frekansından dinlenebilen programı, Sarı Şeker lakaplı Sema Eryiğit sunuyor. Kediler, köpekler, balıklar, foklar, kuşlar bu programın asıl konuları ve konukları.
“Can Dostlarımız Radyoda”, Radyo D’de bir yıldır yayınlanıyor. Programın fikir babası Doğan Radyo Grup Başkanı ve Canlı Dostları Ağı Derneği üyesi Sezgin Onat. Program danışmanlığını Doktor Tamer Dodurga yapıyor. Birçok dernekten ve barınaktan sürekli bilgi akışı oluyor. Sema Eryiğit’e ayrıca her hafta veteriner Ayhan Yılmaz eşlik ediyor. Yılmaz, hayvanlarla ilgili telefonla ya da e-postayla gelen sorulara cevap veriyor.
Sema Eryiğit, bu programla radyoların öğretici tarafını göstermek istediklerini söylüyor: “Radyolarda son dönemde sadece müzik çalıyor. Ama dinleyicilere bir şeyler de vermek gerekiyor. Kısa süre içinde çok güzel tepkiler almaya başlayınca doğru bir şey yaptığımızı anladık. Bizim öncelikli hedefimiz hayvan sevgisini doğru aşılamak. Kimseye zorla hayvanları sevdirmek değil. Sadece onlara saygı gösterilmesini talep ediyoruz.”
İSTEYEN FİL BESLESİN YARDIMCI OLURUZ
Programda işlenen konular, gündemdeki hayvan meselelerinden ve hayvanların dönemsel sorunlarından seçiliyor. Mesela bir hafta Kanada’daki yavru fokların öldürülmesi, diğer hafta tüy dökme konuları enine boyuna ele alınıyor. Hayvan sahiplerinin neler yapması gerektiği, veteriner desteğiyle anlatılıyor. Canlı yayına bağlanan hayvanseverler birbirleriyle fikirlerini paylaşıyor.
Hayvan hakları da sonuna kadar savunuluyor. Canlı yayına bağlanan avukatlar yasalarla ilgili bilgi veriyor. Sahipsiz hayvanlara program aracılığıyla ev aranıyor, duyurular yapılıyor.
Programın Facebook’ta bir de grubu var. Üyeler hayvanlarının resmini paylaşıyor. Veterinere sorularını soruyor.
Programın baş konukları sadece kedi ve köpekler değil. Hamster’dan iguanalara, papağanlardan muhabbet kuşlarına bütün hayvanlara açık. Sema Eryiğit, “İsteyen biz fil besliyoruz desin ona da yardımcı olmaya çalışırız” diyor.
SADECE HAYVANLARA DEĞİL HER ŞEYE DUYARLIYIZ
Dinleyiciler en çok evde beslemek için hangi cins köpeklerin uygun olduğunu, hayvanlarını nasıl doğru besleyeceklerini, tüy dökme sorunlarını, aşı yaptırma tarihlerini, kuşlardaki mantar sorunlarını ve yeme problemlerini soruyor. Çocuk sahibi olanların en merak ettiği başlık ise, hayvanlardan çocuklara herhangi bir hastalık geçip geçmeyeceği.
Sema Eryiğit, hayvanlarla ilgili program yapmanın zor yanları olduğunu da anlatıyor: “Dinleyiciler veterinerimizden besledikleri hayvanların hastalıklarıyla ilgili kesin cevaplar istiyor. Veterinerimiz tedavi gerektiğini, bulundukları şehirde bir veterinere gitmelerini söylese de bozulabiliyorlar. Bir de ‘insanlara karşı da duyarlı olun’ diyenler var. Biz sadece hayvanlara değil her şeye karşı duyarlıyız. Gazze olayları yaşanırken de programda tepkimizi gösterdik. Arayıp, ‘insanlar neler yaşıyor ama siz hayvanları konuşuyorsunuz’ diyenler oldu.”
Hayvanlara şiddet paneli
İstanbul Barosu’nun önümüzdeki cumartesi günü Şiddet Mağdurları konulu bir panel düzenliyor. Bu panelin özelliği sadece insanlara değil, hayvanlara uygulanan şiddetin de ele alınacak olması. Avukat, veteriner ve hayvanseverlerin konuşmacı ve dinleyici olarak katılacağı panelde adli tıp uzmanı yazarımız Prof. Dr. Sevil Atasoy da “Hayvanlara Karşı İşlenen Suçlarda Delil Toplanması” başlıklı bir sunum yapacak. 10.30-18.00 arasında baronun Orhan Adlı Apaydın konferans salonundaki toplantıya katılım ücretsiz.
HAYVANLARA YAPILAN EZİYETİN İNSANLARA YAPILANDAN FARKI YOK
Hayvanlara eziyet edenler çok az bir para cezasıyla kurtulabiliyor. Biz bunun çok daha ciddi yasalara bağlanmasını ve hayvan haklarını ihlal edenlerin büyük cezalar almalarını istiyoruz. Ben eziyet ederim, üç kuruş para öder kurtulurum mantığı olmamalı. Onlara yapılan işkencenin insana yapılandan bir farkı yok.
RADYONUN KADROLU KÖPEĞİ CANLI YAYIN KONUĞU OLUYOR
Bütün Radyo D çalışanları hayvansever. Çoğunun evinde bir hayvanı var. Bu yüzden hayvanların dertlerinden çok iyi anlıyorlar. Bir de radyo içinde kadrolu köpekleri var. İsmi Topie. Üç yıl önce radyonun bahçesine gelerek çalışanların hayatına girdi. Bir süre sonra bahçede bir kulübeye sahip oldu. Hamile kaldı, yedi tane yavru doğurdu. Sunucular iki ay yavrulara baktı, sonra çalışanlar tarafından hepsi sahiplendirildi. Ardından Topie kısırlaştırıldı. Zamanla radyo binasına hatta canlı yayınlarda stüdyoya girmeye başladı. Fakat Topie’nin sunuculara saygısı sonsuz. Programlar sırasında asla havlamıyor.
Sema Ertürk iki kedi sahibi. Biri Ankara kedisi, altı yaşında ve adı Peynir. “Onu ben büyüttüm, koynumda yatar” diyor. Diğerinin adı Cingıl. Dört buçuk yaşında. Ona da Radyo D’de bakıyorlarmış. Binanın tadilatı sırasında evine götürmüş. Peynir ile arkadaş olup evine yerleşmiş.
Köpeklerde sarılığın nedenleri
Sarılık, köpeklerde birçok probleme bağlı olarak ortaya çıkabilir. Anormal bir durum olan sararma özellikle gözlerin beyaz kısmında, karın bölgesindeki deride, dişetlerinde ve kulağın dip kısmındaki deride daha da belirgin ortaya çıkar.
Köpeklerde sarılık sebepleri üç başlık altında toplanabilir:
? Hemolitik sarılık sebepleri olarak da bilinen, kan karaciğerden geçmeden önce görülen ve alyuvarların parçalanmasına yol açan sebepler: Kan parazitleri, bazı zehirli maddelerle zehirlenmeler, kan nakli reaksiyonları, kan damarlarına ait tümörler, bağışıklık sistemi reaksiyonlarına bağlı anemiler, kalp kurdu (heartworm) enfeksiyonları.
? Karaciğer bozukluklarına bağlı sebepler: Karaciğer ve/veya safra kanalının yangısal hastalıkları, karaciğer kanseri, siroz, karaciğer enfeksiyonları, zehirlenmeler ve bazı ilaç reaksiyonları.
? Safra akışının bloke olduğu ve kanın karaciğeri geçmesinden sonra ortaya çıkan sebepler: Safra kesesi hastalıkları, safra kesesi taşları, safra kesesi kanseri, safra kesesi ve kanallarının yangıları, safra kanallarını baskılayan bağırsak hastalıkları, pankreas hastalıkları ve kanseri.
Hastalığın en önemli belirtileri, daha önce bahsettiğimiz gibi dişetlerinde, gözün beyaz kısmında ve deride sararma, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve kondisyonsuzluk, zor nefes alma, kusma, ishal, karında gerginlik ve şişme, aşırı su içme ve idrar yapma olarak sayılabilir.
Hastalığın teşhisi, muayene bulguları ve belirtilerin yanı sıra kan ve idrar tahlilleri ile konulur. Bunun yanı sıra sarılığa sebep olan asıl hastalığın teşhisi için radyografi, ultrason gibi görüntüleme yöntemleri, sarılığa sebep olabilecek enfeksiyon etkenleri ile ilgili kan testleri, biyopsi ve gerekli durumlarda laparatomi gibi ileri tetkikler uygulanabilir.
Tedavisi, sarılığa asıl sebep olan hastalığın iyileştirilmesi yönünde yapılır. Bunun yanı sıra belirtilerin hafifletilmesi için veteriner hekiminiz uygun tedaviler ile köpeğin genel durumunu destekleyecektir. Sarılığın iyileşme döneminde köpeğin stresten uzak bir şekilde ve iyi bir bakım altında olması tedaviyi hızlandırmak açısından önemli.
Pako pano
Pamuk, 5 aylık dişi bir kedi. Tuvalet terbiyesi var, insanlara çok alışkın, hatta elimizden mama yiyor. Ve de pek oyuncu. Onu terk etmeyecek bir aileye ihtiyacı var. İstanbul Tel: (532) 416 81 47.
Ailesinin yurtdışına gitmesinden dolayı sokağa bırakılacaktı, durumuna çok üzüldüğümüzden dolayı geçici olarak evimize aldık. 10 aylık, çok uysal, kısırlaştırılmış, tüm aşıları yapılmış bu güzel kıza, onu bir daha terketmeyecek aile arıyoruz.
İstanbul Tel: (216) 384 51 65, (555) 986 97 30.
Ankara Eryaman‘da 1 ay önce ailesi tarafından terk edilince Fındık beni buldu. Ancak oturduğum sitede hayvanlardan pek hoşlanmıyorlar. Fındık da evdeki kedilerimle pek geçinemiyor. Acilen yuva bulması gerekiyor. Çok hareketli bir köpek değil. İnci Birinci Tel: (532) 432 38 41.
incibirinci@gmail.com
İki haftalıkken annesiz bulduğumuz dünya güzeli sarı bebeği, fedakar bir süt anne yardımı ile büyüttük. Şu anda yaklaşık 6 haftalık. Son derece sağlıklı, oyuncu ve insan canlısı. Ev ortamında büyütüldü ve kum alışkanlığı da edindi. Bebeğimize hayatının sonuna kadar sevgi ile bakacak yuva arıyoruz. İstanbul Tel: (533) 529 16 51.
Adım Nefertiti. Yavrumla çöp kenarına bırakılmıştım, kurtarıldım. Kısırlaştırmam yapıldı. Boynum kuğu boynu gibi uzun. Uzun tüylü, canayakın, 6 aylık bir kediciğim. Beni evinize alıp sizi ömür boyu sevmeme izin verir misiniz? İstanbul’dayım. Tel: (541) 615 11 04.
Paylaş