Ürettiği malzemenin mimarlar tarafından nasıl kullanıldığını öğrenmek, mimarların ihtiyaç duydukları yeni malzemeler üretmek için oldukça gerekli bir işbirliği.
Bu işbirliği neredeyse AKM’nin inşaatının sürdüğü yıllara kadar dayanıyor.
Zira AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun, yapımı 1977 yılında tamamlanan simgesel binanın cephesinde kullandığı 10x20 santimetre boyutlarındaki seramikler Kale Grubu’nun Çanakkale seramik fabrikasında üretilmiş.
2005 yılında İstanbul’da düzenlenen “Dünya Mimarlık Kongresi”nin ana sponsoru olan Kalebodur aynı zamanda Türkiye’deki ilk dijital mimarlık arşivi Arkiv’in de sponsoru.
Comite Colbert İstanbul Modern’deki “Modernlik-Fransa ve Türkiye’den Manzaralar” Sergisi’nin de ana sponsoru.
Önümüzdeki hafta, Fransız Ticaret Bakanı Nicole Bricq’in de katılımıyla Colbert Festivali, yukarıdaki ünlü markaların mağazalarında kutlanacak.
Comite Colbert’in CEO’su Ponsolle Des Portes’a bakılırsa, Türkiye’deki Fransız markaların cirosu son 5 yılda yüzde 30 artmış.
Bu cironun önümüzdeki yıllarda çok yüksek oranlarda artacağını tahmin ediyorum.
Zira lüks tüketimin ünlü Fransız markalar zenginleri “tavlamak” için akla gelmeyecek yöntemlere başvuruyorlar.
Fransız Le Nouvel Observateur Dergisi’ne göre, sözünü ettiğimiz markalar yeryüzünün “süper zenginlerini” ve “hiper zenginlerini” tespit etmek için dedektiflere taş çıkartacak çalışmalar yapıyorlar.
Önce bir konuya açıklık getireyim.
2012 yılına gelinceye kadar meslek lisesine başvurularda önemli bir artış kaydedildi.
Başvurularda artışın yanı sıra meslek eğitiminde kaliteyi de arttırmayı hedefleyen Koç Holding bunun için Eğitim Reformu Girişimi’yle ortak çalışmalar sürdürüyor.
ERG “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” projesi kapsamında şimdiye kadar eğitim kalitesine yönelik kapsamlı üç çalışma gerçekleştirmiş.
Elime yeni ulaşan son çalışmasında, yani dördüncü çalışmasında meslek eğitiminde kaliteyi yükseltmek için okul-sektör işbirliğinin önemini ön plana çıkarıyor.
Bayıldım.
GüneşAnne olarak geçtiğimiz Cuma günkü “Güneşin önü bilinçli, ya da bilinçsiz kesiliyor” yazımın devamı olarak güneş enerjisini yaygınlaştırmak için SolarBaba Platformu’nun kurucusu Ateş Uğurel’in önerilerine yer vereceğim.
Ancak önerilere geçmeden cumartesi günü Yeşiller Partisi’nin “Yakın Geçmişteki Nükleer Felaketlerin İnsan Sağlığına Etkileri” toplantısına değineceğim.
Yeşiller Partisi’nin nukleersiz.org sitesinin tanıtımıyla başlayan toplantıda bir kez daha nükleerin nasıl korkunç bir şey olduğunu anladım.
Kurucusu Ateş Uğurel’i Form Temiz Enerji Şirketi’nin genel müdürü iken tanımıştım.
Uğurel, daha sonra güneş enerjisi sektöründe proje geliştirme hizmeti veren kendi şirketi İRES Enerji’yi kurdu.
Güneş enerjisiyle yakından ilgili olduğumu iyi bildiği için her fırsatta sektördeki gelişmeleri konuşuruz.
Uğurel, Türkiye’de güneş enerjisinin geleceğinden umutlu.
SolarBaba’yı ziyaret edenlerin bu sektöre yatırım yapmak isteyenlerden nükleer karşıtlarına kadar geniş bir yelpazeden oluştuğunu söylüyor.
Önümüzdeki aylarda üniversite gençlerinin de gönüllü olarak SolarBaba için çalışacaklarını belirten Uğurel “ Halkın dikkatini güneş enerjisine çekmek istiyoruz. Bu platformu hem Türkçe, hem İngilizce yapmak en büyük hedef zira Türkiye’ye güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin yabancıların bilgi alacakları bir kaynak yok” diyor.
SolarBaba’ya bu büyük rağbet beni şaşırtmıyor zira ne zaman güneş enerjisi yazsam posta kutum dolar taşar.
Geçen yazıda Fatih Birol’un enerji dengelerindeki yeni faktörlere dikkat çekerken “enerji verimliliğini” başrole koyduğunu belirtmiştim.
Birol’dan önce Türkiye’nin enerji vizyonuyla ilgili gerçekten doyurucu bir sunum yapan Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ın ise bu konuya pek
değinmediğini de söylemiştim.
Peki Murat Mercan enerji vizyonumuzla ilgili neler söyledi?
Ziyaretçi sayısı 4,5 milyona ulaşmış olan müzenin çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programlarını desteklemek amacıyla düzenlenen Gala Modern “destek yarışında” sanatçıların bağışladıkları eserlerinden gelir elde ediyor.
Her yıl da çıtayı yükseltiyor.
Geçtiğimiz yıl sanatçıların eserlerinden 625 bin elde eden Gala Modern bu yıl 890 bin liralık gelir sağladı.
Oya Eczacıbaşı’nın söylediğine göre, bu miktar 40 binden fazla çocuğun eğitimine imkan sağlayacak.