Gila Benmayor

Fransa Dış Ticaret Bakanı Bricq: Sinop nükleer santralına talibiz

16 Ocak 2013
ZAFER Çağlayan’a iade-i ziyarette bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’in İstanbul gündemi hayli yoğun. Fransız Sarayı’nda dün Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile biraraya gelen Bricq bugün de ünlü Fransız markaların mağazalarını ziyaret edecek.

Bricq’in yazılı sorularımıza cevapları şöyle:

Fransa ve Türkiye arasındaki ekonomik ortaklık konusunda ne söyleyebilirsiniz? İkili ekonomik ilişkileri yeterince tatmin edici buluyor musunuz? Yoksa önümüzde hala uzun bir yol mu var?

·  Türkiye bizim için stratejik bir ortak. 2012’de ihracatımız yüzde 3 büyümekle birlikte pazar payımız durağan. Rekabet oldukça güçlü ancak bununla baş edebiliriz. Ticari ilişkilerimizin seviyesi Türkiye’deki Fransız şirketlerin (100 bin kişiye istihdam sağlayan 400 şirket) sayısına bakınca hayli geriden geliyor. Öte yandan Fransa’daki Türk yatırımları da oldukça zayıf. Hollande Hükümeti, yabancı sermaye çekmeye ve yatırımcıya uygun şartları sağlamaya kararlı. Ayrıca Fransa ile Türkiye’nin birlikte üçüncü pazarlara açılmaları gerek. Irak’ta, Güney Kafkasya’da, Orta Asya’da bunun örnekleri zaten var. Fransız ve Türk şirketlerine “Birlikte çalışın” diyorum.

*  Türkiye’ye ziyaretiniz sırasında Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşüyorsunuz. Enerji sektöründe işbirliği konusunda nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?

·  Fransız-Türk stratejik ortaklığında, ekonomik ilişkilerin yapı taşlarından bir tanesi enerji. Alstom, EDF, GDF-Suez, Schneider Electric ve Total gibi büyük Fransız şirketleri Türkiye’de varlıklarını sürdürüyorlar ve yoğun bir şekilde yatırım yapıyorlar. İşbirliği, enerji verimliliği ve nükleer gibi yeni alanlara da kayabilir.

*  Türkiye ilk nükleer santralini Rusya ile gerçekleştirmeye karar verdi. Sinop’taki ikinci santrali hangi ülkenin yapacağı henüz kesinleşmedi. Fransa’nın ikinci nükleer santral için iddiası var mı?/images/100/0x0/55ea43f2f018fbb8f874d830

·  Nükleer alanında eşsiz bir deneyim ve bilgiye sahip olan Fransa, gelecekte Sinop’ta yer alacak santralın inşaatı ve işletilmesinde Türkiye’ye hizmet sunmaya hazır. Bu konuyu Enerji Bakanı ile görüşmemizde gündeme getireceğim.

*  Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey imzalanan tramvay anlaşması ulaşım sektöründe yeni işbirliklerin ipuçlarını mı veriyor?

·  Tramvay anlaşmasının yanı sıra Gaziantep’e bir “sürdürülebilir mahallenin” fizibilite çalışmaları için 700 bin euroluk bir bağış söz konusu. Fransa, temiz enerji ve temiz ulaşım, arıtılmış suyun kullanılmasını kapsayan “Sürdürülebilir Şehir” kavramında hayli yol aldı. Bu kavramı birlikte daha da geliştirebiliriz. Zira 21. yüzyılda şehirlerin “sürdürülebilir” olacağına inanıyoruz. Ulaşım dediğinizde, havacılık sektöründe işbirliğimiz oldukça gelişti. Türkiye pazardan ziyade Airbus’un ciddi bir partneri. Pegasus’un 2012 yılı sonunda Airbus’a siparişi çok önemli. Metro ulaşımında da yeni işbirlikleri umut ediyorum.

* Enerji ve ulaşımın dışında Fransa Türkiye’de hangi sektörlerle ilgili?

· Fransız şirketleri zaten otomotiv, ileri teknoloji, sağlık, sigorta gibi bir çok sektörde yer alıyorlar. Biraz önce sözünü ettiğim “Sürdürülebilir Şehir” konusunda işbirliğimizi genişletebiliriz ve işbirliğine “İyi Yaşam”  sektörünü de ekleyebiliriz. Bu sektördeki şirketler ilk adımları atmak için ziyaretimde bana eşlik ediyorlar.  Türkiye, Dış Ticaret Bakanı olarak önceliklerim arasında yer alıyor.

*  Ziyaretiniz Colbert Komitesi Festivali’ne denk düşüyor. Komite hakkında ne söyleyebilirsiniz ?

· Colbert Komitesi Fransız lüksünün büyük markalarını biraraya getiriyor. Lüks markalar Fransa’nın dış ticaretinin en sağlam ayağı. (34 milyar euroluk cironun yüzde 84’ü ihracattan) Fransa markasının amiral gemisi lüks markalardır. Fransız lüks markalarının festival nedeniyle İstanbul’da düzenledikleri etkinliklere katılacağım. Lüks markaların Türkiye’ye ihracatı 500 milyon euro ama giderek gelişiyor.
Yazının Devamını Oku

Camilerin yüzde 90’ına kadınlar gitmiyor

15 Ocak 2013
KALEBODUR uzun zamandan beri mimarlarla yakın çalışıyor.

Ürettiği malzemenin mimarlar tarafından nasıl kullanıldığını öğrenmek, mimarların ihtiyaç duydukları yeni malzemeler üretmek için oldukça gerekli bir işbirliği.
Bu işbirliği neredeyse AKM’nin inşaatının sürdüğü yıllara kadar dayanıyor.

Zira AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun, yapımı 1977 yılında tamamlanan simgesel binanın cephesinde kullandığı 10x20 santimetre boyutlarındaki seramikler Kale Grubu’nun Çanakkale seramik fabrikasında üretilmiş.

2005 yılında İstanbul’da düzenlenen “Dünya Mimarlık Kongresi”nin ana sponsoru olan Kalebodur aynı zamanda Türkiye’deki ilk dijital mimarlık arşivi Arkiv’in de sponsoru.

Yazının Devamını Oku

Ünlü markalar zenginleri nasıl tavlıyor

13 Ocak 2013
FRANSIZLARIN Dior, Hermes, Louis Vuitton, Cartier gibi ünlü 75 markasını ve Louvre, Versailles Sarayı, Sorbonne Üniversitesi gibi kültürel kurumlarını çatısı altında toplayan Comite Colbert kendi adını taşıyan festival nedeniyle İstanbul’da.

Comite Colbert İstanbul Modern’deki “Modernlik-Fransa ve Türkiye’den Manzaralar” Sergisi’nin de ana sponsoru.
Önümüzdeki hafta, Fransız Ticaret Bakanı Nicole Bricq’in de katılımıyla Colbert Festivali, yukarıdaki ünlü markaların mağazalarında kutlanacak.
Comite Colbert’in CEO’su Ponsolle Des Portes’a bakılırsa, Türkiye’deki Fransız markaların cirosu son 5 yılda yüzde 30 artmış.
Bu cironun önümüzdeki yıllarda çok yüksek oranlarda artacağını tahmin ediyorum.
Zira lüks tüketimin ünlü Fransız markalar zenginleri “tavlamak” için akla gelmeyecek yöntemlere başvuruyorlar.
Fransız Le Nouvel Observateur Dergisi’ne göre, sözünü ettiğimiz markalar yeryüzünün “süper zenginlerini” ve “hiper zenginlerini” tespit etmek için dedektiflere taş çıkartacak çalışmalar yapıyorlar.
Önce bir konuya açıklık getireyim.

Yazının Devamını Oku

Genç kızların yüzde 41’i ne çalışıyor ne de okuyor

11 Ocak 2013
KOÇ Holding, “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesine 2006 yılında başlamıştı.

2012 yılına gelinceye kadar meslek lisesine başvurularda önemli bir artış kaydedildi.

Başvurularda artışın yanı sıra meslek eğitiminde kaliteyi de arttırmayı hedefleyen Koç Holding bunun için Eğitim Reformu Girişimi’yle ortak çalışmalar sürdürüyor.

ERG “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” projesi kapsamında şimdiye kadar eğitim kalitesine yönelik kapsamlı üç çalışma gerçekleştirmiş.

Elime yeni ulaşan son çalışmasında, yani dördüncü çalışmasında meslek eğitiminde kaliteyi yükseltmek için okul-sektör işbirliğinin önemini ön plana çıkarıyor.

Yazının Devamını Oku

‘GüneşAnne’den öneriler

8 Ocak 2013
GÜNEŞ enerjisiyle ilgili yazılarımı izleyen bir okurum bana “GüneşAnne” adını takmış.

Bayıldım.

GüneşAnne olarak geçtiğimiz Cuma günkü “Güneşin önü bilinçli, ya da bilinçsiz kesiliyor” yazımın devamı olarak güneş enerjisini yaygınlaştırmak için SolarBaba Platformu’nun kurucusu Ateş Uğurel’in önerilerine yer vereceğim.

Ancak önerilere geçmeden cumartesi günü Yeşiller Partisi’nin “Yakın Geçmişteki Nükleer Felaketlerin İnsan Sağlığına Etkileri” toplantısına değineceğim.

Yeşiller Partisi’nin nukleersiz.org sitesinin tanıtımıyla başlayan toplantıda bir kez daha nükleerin nasıl korkunç bir şey olduğunu anladım.

Yazının Devamını Oku

Güneşin önü ‘bilinçli’ ya da ’bilinçsiz’ kesiliyor

4 Ocak 2013
SolarBaba yani “Güneşbaba” facebook, twitter, linkedin ve mail listesi üzerinden her gün yaklaşık 70 bin kişiyi buluşturan güneş enerjisiyle ilgili 4-5 yıllık bir platform.

Kurucusu Ateş Uğurel’i Form Temiz Enerji Şirketi’nin genel müdürü iken tanımıştım.
Uğurel, daha sonra güneş enerjisi sektöründe proje geliştirme hizmeti veren kendi şirketi İRES Enerji’yi kurdu.
Güneş enerjisiyle yakından ilgili olduğumu iyi bildiği için her fırsatta sektördeki gelişmeleri konuşuruz.
Uğurel, Türkiye’de güneş enerjisinin geleceğinden umutlu.
SolarBaba’yı ziyaret edenlerin bu sektöre yatırım yapmak isteyenlerden nükleer karşıtlarına kadar geniş bir yelpazeden oluştuğunu söylüyor.
Önümüzdeki aylarda üniversite gençlerinin de gönüllü olarak SolarBaba için çalışacaklarını belirten Uğurel “ Halkın dikkatini güneş enerjisine çekmek istiyoruz. Bu platformu hem Türkçe, hem İngilizce yapmak en büyük hedef zira Türkiye’ye güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin yabancıların bilgi alacakları bir kaynak yok” diyor.
SolarBaba’ya bu büyük rağbet beni şaşırtmıyor zira ne zaman güneş enerjisi yazsam posta kutum dolar taşar.

Yazının Devamını Oku

Türkiye enerjide geri kalmış ülkelere yardım edecek

28 Aralık 2012
ULUSLARARASI Enerji Ajansı baş ekonomisti Fatih Birol’un TÜSİAD’da yaptığı “Dünya Enerji Görünümü 2012” raporuna kaldığımız yerden devam.

Geçen yazıda Fatih Birol’un enerji dengelerindeki yeni faktörlere dikkat çekerken “enerji verimliliğini” başrole koyduğunu belirtmiştim.

Birol’dan önce Türkiye’nin enerji vizyonuyla ilgili gerçekten doyurucu bir sunum yapan Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ın ise bu konuya pek
değinmediğini de söylemiştim.

Peki Murat Mercan enerji vizyonumuzla ilgili neler söyledi?

Yazının Devamını Oku

Gala Modern çıtayı yükseltiyor

25 Aralık 2012
İSTANBULLULARIN hayatında vazgeçilmez yeri olduğu kadar, turistlerin de olmazsa olmazı haline gelen İstanbul Modern Müzesi’nin Gala Modern gecesi gelenek haline geldi.

Ziyaretçi sayısı 4,5 milyona ulaşmış olan müzenin çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programlarını desteklemek amacıyla düzenlenen Gala Modern “destek yarışında” sanatçıların bağışladıkları eserlerinden gelir elde ediyor.

Her yıl da çıtayı yükseltiyor.

Geçtiğimiz yıl sanatçıların eserlerinden 625 bin elde eden Gala Modern bu yıl 890 bin liralık gelir sağladı.

Oya Eczacıbaşı’nın söylediğine göre, bu miktar 40 binden fazla çocuğun eğitimine imkan sağlayacak.

Yazının Devamını Oku