Fransa Dış Ticaret Bakanı Bricq: Sinop nükleer santralına talibiz

ZAFER Çağlayan’a iade-i ziyarette bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq’in İstanbul gündemi hayli yoğun.

Fransız Sarayı’nda dün Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile biraraya gelen Bricq bugün de ünlü Fransız markaların mağazalarını ziyaret edecek.

Bricq’in yazılı sorularımıza cevapları şöyle:

*Fransa ve Türkiye arasındaki ekonomik ortaklık konusunda ne söyleyebilirsiniz? İkili ekonomik ilişkileri yeterince tatmin edici buluyor musunuz? Yoksa önümüzde hala uzun bir yol mu var?

·  Türkiye bizim için stratejik bir ortak. 2012’de ihracatımız yüzde 3 büyümekle birlikte pazar payımız durağan. Rekabet oldukça güçlü ancak bununla baş edebiliriz. Ticari ilişkilerimizin seviyesi Türkiye’deki Fransız şirketlerin (100 bin kişiye istihdam sağlayan 400 şirket) sayısına bakınca hayli geriden geliyor. Öte yandan Fransa’daki Türk yatırımları da oldukça zayıf. Hollande Hükümeti, yabancı sermaye çekmeye ve yatırımcıya uygun şartları sağlamaya kararlı. Ayrıca Fransa ile Türkiye’nin birlikte üçüncü pazarlara açılmaları gerek. Irak’ta, Güney Kafkasya’da, Orta Asya’da bunun örnekleri zaten var. Fransız ve Türk şirketlerine “Birlikte çalışın” diyorum.

*  Türkiye’ye ziyaretiniz sırasında Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüşüyorsunuz. Enerji sektöründe işbirliği konusunda nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?

·  Fransız-Türk stratejik ortaklığında, ekonomik ilişkilerin yapı taşlarından bir tanesi enerji. Alstom, EDF, GDF-Suez, Schneider Electric ve Total gibi büyük Fransız şirketleri Türkiye’de varlıklarını sürdürüyorlar ve yoğun bir şekilde yatırım yapıyorlar. İşbirliği, enerji verimliliği ve nükleer gibi yeni alanlara da kayabilir.

*  Türkiye ilk nükleer santralini Rusya ile gerçekleştirmeye karar verdi. Sinop’taki ikinci santrali hangi ülkenin yapacağı henüz kesinleşmedi. Fransa’nın ikinci nükleer santral için iddiası var mı?/images/100/0x0/55ea43f2f018fbb8f874d830

·  Nükleer alanında eşsiz bir deneyim ve bilgiye sahip olan Fransa, gelecekte Sinop’ta yer alacak santralın inşaatı ve işletilmesinde Türkiye’ye hizmet sunmaya hazır. Bu konuyu Enerji Bakanı ile görüşmemizde gündeme getireceğim.

*  Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey imzalanan tramvay anlaşması ulaşım sektöründe yeni işbirliklerin ipuçlarını mı veriyor?

·  Tramvay anlaşmasının yanı sıra Gaziantep’e bir “sürdürülebilir mahallenin” fizibilite çalışmaları için 700 bin euroluk bir bağış söz konusu. Fransa, temiz enerji ve temiz ulaşım, arıtılmış suyun kullanılmasını kapsayan “Sürdürülebilir Şehir” kavramında hayli yol aldı. Bu kavramı birlikte daha da geliştirebiliriz. Zira 21. yüzyılda şehirlerin “sürdürülebilir” olacağına inanıyoruz. Ulaşım dediğinizde, havacılık sektöründe işbirliğimiz oldukça gelişti. Türkiye pazardan ziyade Airbus’un ciddi bir partneri. Pegasus’un 2012 yılı sonunda Airbus’a siparişi çok önemli. Metro ulaşımında da yeni işbirlikleri umut ediyorum.

* Enerji ve ulaşımın dışında Fransa Türkiye’de hangi sektörlerle ilgili?

· Fransız şirketleri zaten otomotiv, ileri teknoloji, sağlık, sigorta gibi bir çok sektörde yer alıyorlar. Biraz önce sözünü ettiğim “Sürdürülebilir Şehir” konusunda işbirliğimizi genişletebiliriz ve işbirliğine “İyi Yaşam”  sektörünü de ekleyebiliriz. Bu sektördeki şirketler ilk adımları atmak için ziyaretimde bana eşlik ediyorlar.  Türkiye, Dış Ticaret Bakanı olarak önceliklerim arasında yer alıyor.

*  Ziyaretiniz Colbert Komitesi Festivali’ne denk düşüyor. Komite hakkında ne söyleyebilirsiniz ?

· Colbert Komitesi Fransız lüksünün büyük markalarını biraraya getiriyor. Lüks markalar Fransa’nın dış ticaretinin en sağlam ayağı. (34 milyar euroluk cironun yüzde 84’ü ihracattan) Fransa markasının amiral gemisi lüks markalardır. Fransız lüks markalarının festival nedeniyle İstanbul’da düzenledikleri etkinliklere katılacağım. Lüks markaların Türkiye’ye ihracatı 500 milyon euro ama giderek gelişiyor.
Yazarın Tüm Yazıları