Gila Benmayor

Kim haklı çıkacak

22 Ocak 2015
Davos toplantılarının 45’incisi dün başladı. Türkiye’nin Başbakan Davutoğlu ve 4 bakanla yer aldığı zirvenin ilk gününe PwC’nin araştırması damgasını vurdu. Araştırmanın sonuçlarına göre CEO’lar 2015’te ekonomiye ilişkin oldukça karamsar. Zirveye katılan ekonomistler ise tam tersi iyimser mesajlar verdi.

İNSAN günümüzün en muhteşem seslerinden Andrea Bocelli’nin konserini bırakıp CEO’ların 2015 yılı beklentilerinin peşine düşer mi?
Aynen öyle yaptım.
Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos açılışını yapan Bocelli yerine PwC’nin küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarını dinlemeye gittim.
Türkiye dahil (Yapı Kredi- Faik Açıkalın) 1300 CEO ile yapılan araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri şu:
CEO’lar küresel ekonomiyle ilgili bir yıl öncesine oranla daha karamsar.
Geçen yıl yüzde 44 olan iyimserlik oranı yüzde 37’e gerilemiş.
Ancak kendi şirketlerinin büyüceğine inanan CEO’ların oranı (yüzde 39) geçen yıla göre (yüzde 36) daha yüksek.

Yazının Devamını Oku

Davos’a Türkiye’nin G20 çıkarması

19 Ocak 2015

ONE Minute vakasından Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’yla arasına “soğukluk” giren Türkiye, bu yıl başkanlığını üstlendiği G20 nedeniyle İsviçre’nin bu kayak merkezine kalabalık bir ekiple bir çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
Davos’ta çarşamba günü başlayacak olan (21 Ocak-24 Ocak) Dünya Ekonomik Forumu’na Türkiye’den bakın kimler katılıyor:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, İstanbul Borsa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, B20 Türkiye Başkanı sıfatıyla TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu.
Başbakan Davutoğlu çarşamba günü Davos’a gelip ayağının tozuyla öğleden sonra Kongre Merkezi’ndeki “Türkiye’nin G20 vizyonu” toplantısına katılacak.
Ertesi sabah da erken saatlerde B20 Türkiye’nin toplantısına katılarak Ali Babacan’ın açılış konuşmasının ardından kapanış konuşmasını yapacak.
Muhtemelen ikili görüşmelerle geçecek olan aynı günün akşamı Cüneyt Zapsu’nun, iki yıl önce Fettah Tamince tarafından satın alınmış olan Fuela Riksos Oteli’nde Başbakan Davutoğlu’nun onura vereceği resepsiyon var.

Yazının Devamını Oku

Yaman çelişki ILO’nun raporunda

16 Ocak 2015

Kadın yönetim kurulu başkanında dünya ikincisi

Kadın yöneticide İran’ın gerisinde

YAMAN çelişkiyi bir kez daha birkaç gün önce yayınlanan ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) İş Hayatında ve Yönetimde Kadın Raporu ortaya koydu.Türkiye, en fazla sayıda kadın yönetim kurulu başkanına sahip olan ülkeler arasında Norveç’ten sonra ikinci sırada.
Norveç’te yüzde 13.3’luk oran Türkiye’de yüzde 11.1.Bundan birkaç yıl öncesine kadar bu oranı yüzde 12, hatta yüzde 13 olarak yazdığımızı hatırlıyorum.
Dünya ikinciliğini elimizde tutmaya devam etsek de bir gerileme söz konusu.
Bu arada dikkatlerden kaçmasın.

Yazının Devamını Oku

Hepimiz Charlie’yiz de kazanç kapısı olursa

13 Ocak 2015
BÜYÜK dramlar, acılar ve hatta katliamlar dahil her şeyin paraya dönüştürülebildiği bir çağda yaşadığımız hiç yalan değil.



Günlerden beri Fransa’daki Charlie Hebdo katliamını konuşurken, Fransa’nın tarihindeki en büyük yürüyüşünü televizyona yapışmış izlerken meğer birileri “Hepimiz Charlie’yiz” sloganından para kazanmak için cin fikirler üretmek peşindeymiş.
Devir böyle bir devir.
Fransız Le Monde Gazetesi’nin “İnternet Üzerinden Meşum Ticaret” başlığıyla duyurduğu habere bakılırsa Charlie Hebdo katliamından hemen iki gün sonra eBay harekete geçmiş.
İnternet üzerindeki açık arttırma usulü en büyük alış veriş sitesi olan eBay mizah dergisinin katliamdan önceki en son sayısını satışa çıkartmış.
Derginin olay yaratmış eski sayılarını da sitesinde satışa sunan eBay’in bazı sayıları 75 bin euro gibi astronomik bir rakama sattığı iddiası var.

Yazının Devamını Oku

‘Gelecek paylaşım ekonomisinin’ diyen ekonomistin ölümü

9 Ocak 2015
PARİS saldırısında dört karikatüristle birlikte yaşamını yitiren ekonomist-yazar Bernard Maris kim idi?

Bugün projektörü bu hayli sıra dışı ekonomiste çevirmek istedim.
Le Monde Gazetesi’nin dün “Bir ayağı Charlie’de, diğer ayağı Fransız Merkez Bankası”nda diye tarif ettiği Bernand Maris daima ezilenin yanında yer almış sol görüşlü bir aydındı.
Birden fazla şapkası vardı.
“Başka bir dünya mümkün” sloganıyla bildiğimiz, küreselleşmeye karşı toplumsal, çevreci ve demokratik arayışları olan “Attac Hareketi”nin bilimsel kurulundaydı bir dönem.
Yine aynı dönem yanı 2000’li yılların başında Yeşiller Partisi’nden politikaya atılmaya heveslenmişti.

Yazının Devamını Oku

‘Miami’ye Türk akını

6 Ocak 2015
19 yıldan beri Miami’de gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapan İstanbullu Nerime Demren, yaklaşık 10 bin Türk’ün Miami’de yaşadığını ve 2 binden fazlasının ev sahibi olduğunu belirtiyor.

Türklerin ev almak için başvurduğu Demren, yabancıların ve Rahmi Koç dahil Türklerin ilgisinin nedenlerini Hürriyet’e açıkladı.

İSTANBULLU ve eski Büyükadalı Nerime Demren ailesiyle birlikte 33 yıl önce ABD’ye göç etmiş. Ailesiyle birlikte yerleştiği Miami’de 19 yıldan beri gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapıyor. Giderek Miami’ye daha fazla ilgi gösteren Türklerin gayrimenkul satın almak istediklerinde kapısını çaldıkları ilk isim. Nerime Demren, aynı zamanda ABD Ulusal Emlakçılar Birliği Realtor’un Türkiye temsilcisi. Dünyada 60 ülkede temsil edilen ve 1.1 milyon üyesi olan Realtor’un uluslararası alım-satım serfikasına sahip bin 500 emlakçıdan biri.


LİSANS YOKSA HAPİS


Yazının Devamını Oku

2015 e-kitap yılı olacak

2 Ocak 2015
2014 yılının son günlerinde kitaba yatırım yapan, Türkiye’de yeni bir teknolojik “kitap ekosistemi” kuran ilginç biriyle tanıştım.

Libronet şirketinin kurucusu ve direktörü Mehmed Ali Çalışkan, İTÜ’de makine mühendisliği okumuş.
Ardından felsefe mastırı yapmış.
Halen Şehir Üniversitesi’nde matematik felsefesi dersleri veriyor.
TekhneLogos mühendislik yazılım şirketinin kurucularından olan Çalışkan günün birinde
kitapseverliği yüzünden mühendislik kariyerine ara vererek rotasını kültür- sanata çeviriyor.
Amazon.com modelinden esinlenerek önce geçtiğimiz nisan ayından beri faaliyette olan online kitap mağazası babil.com’u kuruyor.
Yazılım alanındaki birikimi nedeniyle daha sonra sıra “kindle” benzeri Calibro adını verdiği e-kitap okuyucusuna geliyor.

Yazının Devamını Oku

Hem önce sağlık diyoruz, hem sağlık ekonomisini bilmiyoruz

30 Aralık 2014
PROF. Dr. Simten Malhan Başkent Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü’nde öğretim üyesi.

“Sağlık Ekonomisi”, “Sağlıkta Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Teknikleri”, “Sağlık Hizmetleri” yönetimi gibi dersler veriyor.
Malhan’ın da vurguladığı gibi “sağlık ekonomisi” Türkiye’de yeni bir alan.
Ne ki, “sağlık sisteminde eldeki kısıtlı kaynakların en verimli bir şekilde kullanılması bilimi” diye tarif edebileceğim “sağlık ekonomisi” bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin olmazsa olmazı.
Sadece diyabetin ülke ekonomisine maliyetine birazdan değineceğim.
Türkiye’de akademik anlamda sadece bir elin parmağı kadar bilim insanı “sağlık ekonomisine” kafa yorarken YÖK bunun başlı başına bir alan olmasına henüz yanaşmıyor.
10 yıl kadar önce Dünya Bankası’nın bir projesinde çalışırken “sağlık ekonomisiyle” tanışan ve araştırmalarını bu alanda yoğunlaştıran Profesör Malhan’a göre, Türkiye henüz böyle bir kavramla haşır neşir olmadığı için “tedavi eden” bir ülke.
“Sağlık deyince esas amaç koruma ve önleme olmalı” diyor.

Yazının Devamını Oku