Davos’a Türkiye’nin G20 çıkarması

Haberin Devamı

ONE Minute vakasından Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’yla arasına “soğukluk” giren Türkiye, bu yıl başkanlığını üstlendiği G20 nedeniyle İsviçre’nin bu kayak merkezine kalabalık bir ekiple bir çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
Davos’ta çarşamba günü başlayacak olan (21 Ocak-24 Ocak) Dünya Ekonomik Forumu’na Türkiye’den bakın kimler katılıyor:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, İstanbul Borsa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, B20 Türkiye Başkanı sıfatıyla TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu.
Başbakan Davutoğlu çarşamba günü Davos’a gelip ayağının tozuyla öğleden sonra Kongre Merkezi’ndeki “Türkiye’nin G20 vizyonu” toplantısına katılacak.
Ertesi sabah da erken saatlerde B20 Türkiye’nin toplantısına katılarak Ali Babacan’ın açılış konuşmasının ardından kapanış konuşmasını yapacak.
Muhtemelen ikili görüşmelerle geçecek olan aynı günün akşamı Cüneyt Zapsu’nun, iki yıl önce Fettah Tamince tarafından satın alınmış olan Fuela Riksos Oteli’nde Başbakan Davutoğlu’nun onura vereceği resepsiyon var.

Haberin Devamı

Davos’a Türkiye’nin G20 çıkarması

MUHTAR KENT’İN DAVETİ YOK

Zapsu’nun bu resepsiyonuna Davos’taki Türk CEO’lar katılıyor genellikle.
Davutoğlu’nun onuruna bir başka resepsiyonu da Cuma sabahı yine B20 Türkiye veriyor.
Bu arada DEF’in en renkli resepsiyonlarını veren, Davos’a gelen ünlü iş insanlarının, siyasi simaların bir fırsatını bulup mutlaka uğradıkları Coca Cola CEO’su Muhtar Kent’in bu yıl daveti yok.
Anladığım kadarıyla Muhtar Kent bu yıl sadece birkaç saatliğine Davos’a uğrayacak.
Aynı şekilde Doğuş Grubu’nun da geleneksel daveti yok.
Geçenlerde telefonla sohbet ettiğim Davos müdavimlerinden yabancı bir gazeteci arkadaşım bu yıl muhalefet partisinden katılım olup olmayacağını sordu.
Bildiğim kadarıyla ana muhalefet partisi CHP bugüne kadar Davos’a katılım konusuna pek sıcak bakmadı, olup bitenlerle ilgilenmedi.
Oysa Davos iktidar partileri kadar, muhalefetlerin de boy gösterdikleri bir platform.
İngiltere Başbakanı David Cameron’u henüz muhalefetteki iken Davos’ta tanımıştık örneğin.
Peki bu yıl, 50 hükümet lideri dahil 2 bin 500 katılımcının beklenildiği Dünya Ekonomik Forumu’nda nelerin konuşulacağına bakalım?
DEF Başkanı Dr. Klaus Schwab, birkaç gün önce düzenlediği basın toplantısında diyor ki:
“Bu yıl DEF’ın Davos toplantısı dünyanın son derece kritik bir dönemece girdiği günlere rastlıyor. İnsanlığın önünde 2 yol var. Nefretin, radikalizmi, ayrı düşmenin yolu, ya da dayanışmanın, işbirliğinin yolu”.
Paris’teki saldırı sonrası Batı ile İslam Dünyası arasında gerilen ilişkileri ima eden Dr. Schwab, belli ki can çekişen ve İspanya’nın rafa kaldırdığı “Medeniyetler İttifakı”nın Davos’ta yeniden masaya yatırılmasını umut ediyor.
Davos’un bu yıl ana teması olan “Yeni Küresel Bağlam” Schwab’ın işaret ettiği “yol ayırımı” kavramını da kapsıyor zaten.

Yazarın Tüm Yazıları